Élménytérképem !!!

2016. május 28., szombat

Szigligeti vár

Szigligeti vár
A Hévízi hosszú-hétvégénken nem csak fürödtünk és fürödtünk... egy kis kirándulás is kellett. S ha már Hévízhez ilyen közel volt... elmentünk megnézni a balatoni környék egyik legszebb várát!
Keszthely irányából közelítettük meg Szigligetet. Már messziről lehet látni a várat a hegytető tetején.
A hegyet hátulról közelítettük meg, és a kereszteződés, majd az a meredek út egyenest a várhoz vitt. Legalább is a vár alatti területhez, ahol egy egész korrekt - ingyenes! - parkoló várja a látogatókat.
Korábban már jártam itt, úgyhogy már ismerős volt a terep. És erről már van egy bejegyzésem, KLIKK IDE és megnézheted. Bár a lényeg ugyanaz.... de ahhoz a bejegyzéshez csináltam egy térképet is... biztos ami biztos, hogy odatalálj :)
A templom felé kell felfelé menni. Ott egy újabb tábla mutatja, hogy jó helyen járunk!
A várhoz a hosszú, enyhén meredek úton lehet feljutni. 
Ezt sajnos mindenkinek meg kell tennie, aki a várat meg szeretné nézni. Ilyenek ezek a várak... a hegytető tetején állnak.
S a bejárat! A nagy kőkapu!
No meg a belépőjegyet is ott lehetett megvenni. Továbbra sem vészes, sőt! A vár totál korrekt és szerintem nagyon is nívós weboldalán KLIKK IDE minden szükséges információt megtalálsz! 
Szerencsénkre most is pont ment az előadás. A látogatók szórakoztatására bizonyos időközönként nagyon mókás és élvezhető előadást tartanak.
Suvenyír.... ebből nincs hiány. Bár én továbbra is tekerőke párti vagyok. Az pedig ott lent van/volt, ahol elkezdtünk fölfelé jönni. Gondoltam most azért előbb körülnézek... aztán ha nincs más, akkor az a tekerőke csak nem megy el!
A vár, és a tövében a  nézőtér. Tök jók ezek az előadások...meg a nézőtér is. Amúgy nem feltétlen hiányzik egy vár megtekintéséhez, főleg ha alig van hely a színpad és a nézőtér kialakítására. De ez a vár úgy tűnik, hogy ilyen szempontból ideális. 
Most nem ültünk be a műsort nézni, amúgy mintha már a vége felé lettek volna.... minket hívogatott már a vár ott fent... 
... és a gyönyörű kilátás, ami a vár legfelső szintjeiről a legszebb.
De előtte még megnéztük, hogy az a kisebb épület mit rejt magában. Itt továbbra is kövek, sok érdekes tudnivaló, ... és a totál autentikus toalett található.

Ezután irány a vár... 
.... az igazi szépség felfedezése!

A műsornak tényleg vége is lett. Úgyhogy a felfelé haladásban ez sem tartott már fel minket :)

A vár és a kilátás! Fantasztikus!
És ezek a romok! Csodálatos... minden alkalommal!
A vár legjobban megmaradt része...
Legkorábbi részei a kettős torony között építtetett palotaszárny és az azokat övező kőfalak voltak - ezeket apannonhalmi bencések építették 1260-1262 között. Ez annyira megtetszett IV. Béla királyunknak, hogy 1262-ben cserével megszerezte magának. A királyi vár felügyeletét a Pok nemzetséghez tartozó Móriczhidai család látta el. 1441-ben I. Ulászló Némai Kolos Jeromosnak adományozta a várat, de 1445-ben már az Újlakiak kezében volt, és a családnál maradt 1521-ig. 1531-ben az akkoriban éppen Habsburg Ferdinánd királyt pártoló enyingi Török Bálint kapott rá adománylevelet, ezért parancsára Martonfalvay Imre deák vonult fel ostromára nagyobb sereggel. A felsővárral szembeni sziklára húzatta fel ostromágyúit, aminek láttán a megrémült őrség első szóra feladta posztját. Imre deák átépíttette és kibővíttette a várat; 1531-40 között írt naplójában több adat maradt fenn az ostromról illetve az építkezésről.
A Balaton vidékén rohamosan előrenyomuló török hódítókkal szemben Szigliget is részévé vált a végvárrendszernek. A Lengyel nemesi család, birtoklása idején leghíresebb várkapitánya, Magyar Bálint parancsolt benne. A 16. században már elavult várnak számított, mivel nem esett bele a fontosabb hadjáratok útvonalába, elmaradt a korszerűsítése is. A korabeli krónikákat fellapozva tudjuk, hogy a somogyi partot uraló pogányok sokszor áteveztek hajóikkal, hogy kirabolják a keresztény falvakat. Ellenük emelték a part menti magaslatra az „Óvárt”, ami a régészeti kutatások szerint a magyar naszádosok bázisa volt: innen figyelhették az ellenséges hajókat. Mint oly sok, hegycsúcson emelkedő középkori várét, Szigliget végzetét is egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban őrzött puskaport, és a tűzben leégtek a vár épületei. Az elszegényedett Lengyel família már nem állíttatta helyre, inkább a völgyben elterülő faluban emelt kúriát.
A török hódoltság után a vár elvesztette harcászati jelentőségét. 1702-ben I. Lipót más várakkal együtt ezt is leromboltatta, a Rákóczi-szabadságharc idején már használhatatlan volt. A köveket a környék lakossága építkezéseihez használta. 1913-ban, 1953-ban és 1965–66-ban megerősítették a falakat.
A várfalak között egy-egy helyiséget helyreállítottak... rendes szobányi helyiségek voltak korhű berendezéssel. Mint ez a hálószoba...
Vagy ez a konyha.
De a kilátás, az vitt mindent. 
Szeretem a romokat. De ez a kilátás, ami ebből a várromból nyílik, mindennél szuperebb!


És még nem is voltunk legfelül!
Fantasztikus! Csodálatos és lenyűgöző!
Egy kis földrajz... az ötlet nagyon jó!


A vár változatos, és sok arcát mutatja,.... nem lehet megunni.



Ha a fenti dőlt betűs leírást nem olvastad volna, akkor ezen a helyben talált táblán is van egy kevés info a vár történelméről.
No de a kilátás! Ez a fantasztikus, ámulatba ejtő gyönyörű magyar táj!

Az egyik legszuperebb kilátó ! Vár is... kilátó is...
... és fenséges látvány, amerre a szem ellát!
Kell ennél több?!?

Már csak ezért is el kell jönni legalább egyszer ebbe a várba! Mert ilyen csodálatosat közel s távol nem találni és nem látni!

A vár romjaira az igazi szép látkép lefelé haladva nyílik.


Bárhonnan, bármelyik szemszögből is nézzük nagyon szép!

Oda most nem másztunk fel. Korábban már láttam... ott vannak az ágyúk. Mert anélkül ugyebár nem vár a vár. Korábbi bejegyzésemben láthatod is. Ha eddig még nem nézted volna, akkor KLIKK IDE
Az alsó szint és a kiürült nézőtér és színpad.
Még egy pillantás a várra....
... és már távozunk is.
Szerintem Magyarország egyik legszebb vára! A romok... a bejárható terület... látnivaló is van... műsor is van... éééés! az egyik legcsodálatosabb kilátás amit ma Mo-on láthatsz!
És hogy ezt ne felejtsem el... egyéb szuvenyír hiányában...
...visszafelé szereztem egy érmét!
Ezt a várat látni kell! Ezt a kilátást, ezt a gyönyörű látképet és tájat látni kell! Legalább egyszer!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése