Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2013. április 30., kedd

Szentendre - Skanzen

Szentendrei Skanzen
Régebben mindig hallottam hogy skanzen így, skanzen úgy, de soha nem tudtam hogy mi az. Aztán egyszer, még a kirándulós időszak előtt volt szerencsém egy röpke kirándulás erejéig arra járni. Viszont most.. hogy Dobogókőn voltunk, és hazafelé még sok időnk volt, megálltunk Szentendrén, hogy alaposabban megnézzük, hogy mi is az a skanzen.
Amit kerestünk: Szabadtéri Népajzi Múzeum, Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út. GPS oda is vitt, s ide érkeztünk meg. Egy hatalmas nagy parkoló várja az érdeklődőket.
Ebben a sárga épületben lehet jegyet váltani, pihenni, bemenni és persze kijönni is.
A belépőjegyek áráról, a látnivalókról, a programokról és minden másról is a Skanzen honlapján KLIKK IDE lehet tájékozódni. A túl oldalon már egy nagyobb tér fogadja látogatókat. Itt még el lehet dönteni, hogy gyalog, vagy inkább kisvasúttal szeretné az ember körbekirándulni a területet.
Itt az épületben szuvenyír bolt is van.
 Csak győzzön az ember választani.
Miután kinézelődtük magunkat a boltban, és eldöntöttük, hogy nem vasúttal megyünk...
... gyalog nekivetettük magunkat a skanzen bejárásának.
Az elején még nagyobb épületek.
Itt szokták a fesztiválokat tartani.
Majd jöttek a Szabadtéri Múzeum lényegi elemei... a házak... a parasztházak.
A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az 1967-ben alapított szabadtéri néprajzi múzeum Szentendrén. Gyakran egyszerűen szentendrei skanzen néven emlegetik. Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye. Bemutatja a Kárpát-medence jellegzetes tájegységeinek népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom különböző rétegeinek lakáskultúráját, életmódját. 
Még több infót találhatsz itt, kedvenc oldalunkon, KLIKK IDE.
Nagyon ötletesen minden ház előtt egy kis táblácska áll, ami mutatja, hogy melyik tájegységhez tartozik az épület. Állítólag teljesen korhűen készítettek el minden egyes házat.
És az is biztos, hogy minden egyes kihelyezett tárgy is eredeti.
Bár falun nőttem fel, még én is....
.... de még nekünk is tudott újat mutatni a szabadtéri múzeum. Vagy már csak anya halvány emlékeiben éltek egyes tárgyak.
Gondolom, hogy akkor egy városinak még izgalmasabb lehet ezeket megtekinteni.
Egyik épület jött a másik után...
Minden szoba berendezése más volt.
És még a melléképületeket is megcsinálták.
Még az érdekeseket is...
Így mentünk végig... sorra vettük a házakat.
Néhol még a kertben is akadt érdekes látnivaló.
S tán ez a központi rész... jó nagy szabad tér... És ott a háttérben látszik a szélmalom. Egy igazi szélmalmot is építettek!
Itt ment keresztbe a kisvasút is... De most se ültünk fel rá.

Tovább mentünk..... és láttunk ám érdekes dolgokat... még mi is csak néztünk, hogy mi lehetett az és mire használták.
Egy kis kápolna.... annyira eredetinek tűnt, hogy vagy tényleg itt állt, vagy ctrlx egy másik helyről, vagy tényleg ennyire jó munkát végeztek a mesteremberek.
De ez a házakra is igaz... mintha mindig is itt álltak volna....
... berendezésestül!

De még a kertekre is igaz... minden kerítés, kút, fészer, ....minden pont úgy nézett ki, mintha mindig is ott állt volna, és ott öregedett volna meg a használatban. Fantasztikus, hogy mennyire jól megcsinálták az egészet.

Sokféle házat láttunk.... úgyhogy csak úgy a teljesség igénye nélkül.... egy-két kép, hogy mi mindent lehet látni. Az egészet úgyis saját szemmel kell látni, mert csak úgy jön át igazán, hogy milyen sok különböző népek, építkezések, szokások voltak.

Pajtákat is csináltak.. és még a lovaskocsik sem maradtak el....

És még a füstös falak is full hitelesre sikerültek... mintha itt használták volna évtizedeken át.

Néztük is ám minden házban és szobában, hogy mi mindent ismerünk fel. És hát akadt nem egy dolog, ami mintha még tegnap lett volna.


Gémes kút is!Minél több házat és annak belső berendezéseit néztük meg annál nyilvánvalóbb volt, hogy ezt félelmetesen jól megcsinálták!

Rengeteg munka és energia van ebben a Skanzenben.


Egyes házaknál még igazi veteményes kertet is csináltak... amit gondoznak is!Veteményes még itt is...


S volt olyan, amit még a gyerekkoromból simán felismertem... pl. ez a berendezés... mintha a mamám házából lenne!Jé! És még állatok is voltak! Szabadon!!
Mentem is hogy ciróka.... de nem akarták.


A többi állat helyét is megtaláltuk. Itt egy részen, akárcsak a faluban... mindenféle állatot tartanak.
És itt áll a közelben a szélmalom is!
Hát nem tök jó?!?! Fényképezni itt szinte kötelező! Olyan kevés ilyet látni manapság.
Utunk vége felé... mert már zárni készültek... egy vízimalmot is láttunk belülről.

Majd lassan kifelé indultunk. Pedig még lett volna mit megnéznünk. Hatalmas ez a Skanzen!
Útközben még egy romot s találtunk. Hihetetlen, hogy még egy romot is telepítettek ide.. hacsak nem már itt állt. De nagyon hiteles... ilyenek valóban több helyen is fellelhetők még a mai napig országunkban.
Vissza is értünk az 'állomásra'... a sárga házhoz.
Kicsit sajnálom, hogy nem volt több időnk. Én sem gondoltam, hogy ekkora ez a Skanzen. Legalább egy bő fél nap, de inkább egy egész kell ahhoz, hogy minden látnivalót meg lehessen nézni. És az egyre kevésbé ismert és egyre inkább a feledés homályába merülő múltunk megismerésére ennyi időt megéri rászánni. Aki falún nőtt föl, annak azért,... aki meg városban nőtt föl, annak azért...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése