Élménytérképem !!!

2013. április 28., vasárnap

Tök - Templomrom

Tök - Templomrom
Dobogókő felé vezető utunkon, ha már nagy romlátogatásba kezdtünk, akkor egy gyors kitérő erejéig megnéztük a Tök község mellett található romot is.
Elvileg tudtam, hogy hol kell keresni. Gyakorlatban már kevésbé. Térképem volt, a rom elhelyezkedése megvolt... még az utacskákat is láttam, hogy valahonnan vezet oda út. Csak épp azt nem tudtam, hogy hogyan kell arra az útra eljutni.
S bár nem így terveztem... mert biztos, hogy a községből is el lehet jutni a romig.  De mi így találtunk oda.
Már bőven kiértünk a faluból. És úgy voltam, hogy elhagytuk, és már nem is lesz meg a rom. Amikor is a főútról láttuk, hogy ott a távolban áll. Nohát ha már láttuk, hogy ott van, akkor nem adjuk fel. Rá is néztem a térképre, és akkor láttam, hogy van egy kis út, amin talán be tudunk menni. Így is lett. Kicsit döcögős volt az út, de szépen lassan gyök hússzal odaértünk.
Már csak a szántós választott el a romtól. De láthatóan mások is járnak erre... a kitaposott útvonal erre engedett következtetni.

Úgyhogy fogtuk az ebédünket és irány a rom!

Hamar oda is értünk. A Tök mellett található Árpád-kori templomrom.
A XII. századi román stílusú templomrom a településtől keletre található. 5-6 méter magas romos falai állnak csak, valószínűleg a hajdani domonkos templom maradványai.
Ez egy igazi rom... pont amilyenek manapság a romok Magyarországon. Jól látni, hogy még úgy is biztonságban áll, és őrzik megmaradt állapotát, hogy a községtől távol egy szántóföld kellős közepén áll.
Sajna neten található leírás kevés van. Egyik kedvenc oldalamról, a turautak.com-ról:
A kisebb fennsíkon szabadon álló, öt-hat méter magasságú Árpád-kori templomrom Tök hiányos írott történelmének látható, tapintható dokumentuma. A rom megléte bizonyítja, hogy a magyarság igen régen megtelepedett már a környéken. Keletelt tengelyű, téglalap alakú hajója nyolc méter széles, tizennégy méter hosszú, válogatott pilisi dolomitkőből rakott, a sarkain faragott kváderekkel armírozott falai méteres vastagságúak. További érdekesség hogy a keleti és nyugati falában egy-egy negyedköríves fülke is található, melyhez anno egy-egy mellékoltár csatlakozott.
Ezt a műemlékem.hu oldalon találtam.
Téglalap alaprajzú hajóhoz félköríves szentély csatlakozik, felmenő falai azonban számos helyen leomlottak. Hiányzik a szentély középső része, a teljes Ny-i homlokzat, valamint a hajó É-i és D-i falának Ny-i szakasza. A még álló falak öt-hat méter magasak. A vegyes kőfalazat meglévő sarkai faragott kváderkövekből rakottak. Külső és belső falfelületein számos gerendalyuk figyelhető meg. Az É-i fal diadalív felőli sarkán fülke /?/, melynek negyedköríve a diadalív homlokfalába fut.
Mivel már javában ebédidő volt, és a nagy utazás során megéheztünk, ezért a rom alaposabb megtekintése során megettük ebédünket is.

A vegyes kőfalazat meglévő sarkai faragott kváderkövekből rakottak. A hajót kis szűkülettel félkörívben lezáró szentélyapszis egyértelműen meghatározza keletkezése idejét, a XIII. század második felét. A templom nagy része sajnos leomlott mára, de a még álló falai elérik a 6-7 méteres magasságot. Védőszentjét, építésének és pusztulásának körülményeit nem ismerjük, története minden bizonnyal szorosan kapcsolódik a szomszédos Zsámbék históriájához. Téglalap alaprajzú hajóhoz félköríves szentély csatlakozik, felmenő falai azonban számos helyen leomlottak. Szintén turautak.com, lásd itt.
Szóval ettünk is, pihentünk is, néztünk is és láttunk is.


Majd minden szemetünket összegyűjtve, nyomot magunk után nem hagyva....
...elindultunk vissza a kocsihoz.
 Ennyi volt a töki romtemplom megtekintése.
Egy kis pihenésnek és egy kisebb kalandnak is elment. Te már tudod, hogy hol keresd és hogy keresd, úgyhogy...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése