Élménytérképem !!!

2015. május 30., szombat

Szeged - Református templom

 Szeged - Református templom
Szegedi városnéző túránkon a paloták után kutatva vettük észre ezt a templomot. Aranyos meghitt templomocskának tűnt, úgyhogy kíváncsiságunk a megtekintésére ösztönzött.
Nem épp hétköznapi tornyocskája és középkori várakra emlékeztető színvilága kíváncsivá teszi a turistát. Első ránézésre tényleg mintha egy angol kastély vagy váracska lenne. Szürke falai ellenére tetszetős és megkapó építmény.
Úgy tűnt, hogy csak kívülről fogjuk tudni megnézni, .főleg hogy épp egy esküvő volt ott.
S bár úgy tűnt, hogy a ceremóniának vége, mégse gondoltam, hogy belülről is láthatjuk. S míg én emésztettem ezt a helyzetet, és  halomszámra készítettem a képeket... anya már ott toporzékolt és 'bebocsátásért esedezett' :)
Az 1884-ben épített templom Schulek Frigyes tervei alapján készült. Az északnémet stílusú templomhoz 120 fokban csatlakozik három hajója, melynek metszéspontjában emelkedik a hatszögű huszártorony. A helyiek csak Kakas templomnak nevezik a Kálvin téri templomot. Ha az ember felnéz a torony tetejére elég hamar rájön ennek okára.
A Kálvin téri református templom Schulek Frigyes egyik legszebb alkotása. Az épület észak-német területekre jellemző gótikus stílusban épült 1884-ben. A templom kinézete azért érdekes, mert három hajója nem párhuzamosan fut, hanem 120 fokos szöget bezárva kapcsolódnak egymáshoz. Az összekapcsolódási pontban emelkedik a templom hatszög alapú huszártornya. A torony szép összhangban van a hajók tetőszerkezetével, a furcsa szögek ellenére.
Ami persze nem feltétlen igaz, de az épp zárni készültek, de a hölgy nagyon készségesen beengedett minket egy szempillantás erejéig. Kár is lett volna kihagyni, mert hogy még ilyen templomot sem láttam.
Egyszerű letisztult formák, békesség és nyugalom lengte körül. És az a 'mini erkély' volt az össz oltár és minden egyéb extra berendezés egyben. Érdekes, hogy mennyire különböznek a vallások templomai egymástól. Viszont ez a csillag minta a plafonon! Nem csak hogy jól nézett ki, de nagyon jól passzolt a belső kialakításhoz.
Nekem leginkább a külseje tetszett... azok a téglák...

Ha Szegeden járnál, és az Anna-fürdőbe mennél, akkor biztos hogy Te is észre fogod venni ezt az aranyos kis templomot. Ne hagyd ki, vess rá egy pillantást Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése