Élménytérképem !!!

2015. május 30., szombat

Szeged - Dóm

Szeged - Fogadalmi templom, alias a Dóm
Aki csak Szegedre jön biztos hogy látni akarja a Dómot. És persze mi is így voltunk. Persze nem mondom, hogy csak emiatt mentünk, de mint Szeged első-számú látnivalóját vétek lett volna kihagyni. 
Mentünk is nagyon lelkesen, egészen addig, amíg meg nem pillantottuk az épületet. No meg azt a sok más idegen izét körülötte.... konténerek, daruk, kordonok, biztonságiak, munkások! Mi van?!?! Egyszer jutok el Szegedre és pont akkor újítják az amúgy is fantasztikus formában lévő Dómot? Ezt a szívást! Mennyi volt az esélye annak, hogy a több évi tervezgetés után pont akkor sikerül egy kirándulást összehozni, amikor pont tataroznak. 

Egy kicsit vártunk... legalább a daru elment, és a teherautók. De még így se volt olyan rózsás a helyzet. Hát nekem most ezt kellett beosztanom, úgyhogy sajna a képek is olyanok amilyenek. Talán lesz még legközelebb.
Azért valljuk be, hogy sokat számít, hogy az ember hogy tartja azt a fényképezőt. :)
De még így sem lehet a kordonok nem túl kellemes látványát eltüntetni.  Mondhatnám, hogy akkor photoshop... de akkor ennyi erővel le tölthettem volna valami tökéletes képet. De minek állítanék valótlant... 2015 nyarán én ezt sajnos ilyennek láttam és így éltem meg. :(
És ez lett volna a másik látnivaló!  Ott hátul! :(  A Dömötör-torony :(
Ezt is szerettem volna megnézni... mondjuk egy kicsit közelebbről. Mert valljuk be, hogy így azért nem az igazi, főleg hogy elvileg be is lehetett volna menni a toronyba. Ráadásul listás is... így most hogyan számolhatok be hitelesen, ha még megközelíteni sem tudtam? Nem mintha nem néztünk volna körül, de pár méter után lekapcsoltak volna a biztonságiak :( Úgyhogy maradt a 'távkapcsolat' köztem és torony közt.
A Dömötör-torony Szeged legidősebb, 11. század alapokon nyugvó építménye, a mai Fogadalmi templom (Dóm) helyén állt Szent Demeter-templom egyetlen meghagyott tornya.
A Dömötör-torony fennmaradásának története
A templom első említése 1199-ből származik. Fennállása évszázadai alatt számos alkalommal átépítették, a 18. századra nyerte el végső formáját. 1709-ben még hat ablaksora (emelete) volt. 1913-ban döntött a város a lebontásáról, hogy a helyén épüljön fel a Schulek Frigyes tervezteFogadalmi templom. A Szent Demeter-templom bontásakor került elő annak falába építve aDömötör-torony. 1931-ben felújították, és keresztelőkápolnává alakították.
Rerrich Béla munkája a torony művészi restaurációja. A falába a vár bontása során előkerült román kori szobrokat, a toronyba vágott új ajtó íves felső részébe pedig Szeged legrégebbi szobrát, a 12. századi „kőbárányt” illesztették. A kápolna belsejét Aba-Novák Vilmosfalfestményei díszítik, amelyekkel a művész 1932-ben aranyérmet nyert a páduai egyházművészeti kiállításon. A torony kovácsoltvas kapuja a keresztény liturgia jelképeivel az emberi élet egyes mozzanatait mutatja be, e kovácsoltvas ajtót is Rerrich Béla tervezte. A torony gyakran képezi részét a Szegedi Szabadtéri Játékok díszleteinek.
A Dómmal se volt jobb a helyzet :(
A szegedi fogadalmi templom 1913–1930 között épült neoromán stílusban Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján. 

Az 1879. évi nagy árvíz után a városatyák fogadalmat tettek egy monumentális templomfelépítésére, ez a mai Fogadalmi templom. A Dómot kívül és belül is mozaikok, szobrok, domborművek sokasága díszíti. A 9040 sípos orgona Európa templomi orgonái közül a harmadik legnagyobb. A dóm altemplomában jelentős egyházi személyiségek temetkezőhelyét találjuk.
A dóm egyik legjelesebb alkotása Fadrusz János Krisztus a keresztfán című szobra, amely az 1900-as Párizsi világkiállításon fődíjat nyert. A templom másik érdekessége, hogy a szentély mennyezeti mozaikján Máriát szegedi papucsban és alföldi szűrbe öltöztetve ábrázolták.

Építkezéssel..... és anélkül.... Látod mennyit számít, hogy merre tekint az optika?!
A Fogadalmi templom Szeged arculatának a legkarakteresebb építménye, amely a 20. században képviselt egyházi építészetünk egyik leggrandiózusabb és legimpozánsabb alkotása, a Szegedi Dóm hazánkban a negyedik helyen áll a méreteit illetően. 
Ennek a nagy templomnak méltó építészeti kerete lett a Rerrich Béla által tervezett Dóm tér az egyetemi épületekkel és a püspöki palotával, amelyek 1929-1932-ben épültek szintén dekoratív téglaarchitektúrával.

Ha szeretnél még több mindent olvasni, akkor a Wikipédia mindig jól jöhet KLIKK IDE. Vagy egy feltehetően hiteles információkkal szolgáló oldal KLIKK IDE.

És a szabadtéri játékok nézőteréül szolgáló ülőhelyek se szépítették meg a látképet. De legalább nem egy konténer előtt pózolok :)
Egy kis csalással...  :) De mondhatnám azt is, hogy itt csak a tornyokat akartam lefényképezni :)
A hatalmas templom mértei
Magasság: A torony 81 m, a kupola kívülről 53.6 m, belülről 33.4 m.
Hossz: 81 m kívül, 66 m belül.
Szélesség: 51 m kívül, 48 m belül.
Hajók: 15.5 m szélesek és 20.7 m magasak.
A tér:12000 m*m alapterület, akkora, mint a Szent Márk tér Velencében.
Harangok: 5 db, legkisebb a 250 kg-os lélekharang, legnagyobb (Magyarországon is!) a 8537 kg-os, alul 2.3 m átmérőjű Hősök Harangja.
Orgona: 5 manuál, 9040 síp (1.5 cm-től 5 m-ig, Európa 3. legnagyobb orgonája). Három részből áll, melyek a karzaton és a kupolában bújnak meg.
Toronyóra: Az ország legnagyobb számlapja, 4.3 méter. A mutatók 2.7 és 2.3 méteresek.

Meg is kerültük a szörnyen festő Dóm-teret, hogy a túloldalról is megnézzük.
Viszont a biztonsági őr bácsinak köszönhetően megtudtuk, hogy mindezek ellenére be lehet menni a templomba. Nohát... akkor legalább belülről láthassuk rendesen!
Aha... láthattuk is volna... ha nem épp ott is tataroznak! A fene megette! Nem tudták, hogy nem célszerű egyszerre belül és kívül is felújítani. A turistának még elveszik a kedvét.
Úgyhogy oltárt nem láttunk :(
De a többi helységet úgy ahogy. Az enyhén szenderítő homályban nehéz volt a Szegedi Dóm csodálatos és már-már fantasztikus belső díszítését megcsodálni.
Az orgona sem tűnt annyira csodálatosnak. Pedig szép nagy példány!
A Szegedi Dóm is nyilvánvalóan azon templomok közé tartozik, ahol nagyon nagy figyelmet fordítottak arra, hogy még véletlenül se maradjon egyetlen egy négyzetmilliméter se minta nélkül.
Minden mintás volt... a falak... a plafon...
Az oltárok... előtte, után, rajta...

Múzeumi kiállítást is megszégyenítő képmennyiség a falakon.
Néhol szinte már a díszes úri tapétákra emlékeztető falminták.

És hát persze hogy még az ablakok is díszesek voltak! Talán ezért nem is jött be annyi fény, hogy még nagyobb pompájában lehetett volna megcsodálni ezt a fantasztikus enteriört.

Érdekes volt ez a pavilon formájú oltár-szerkezet, ami állítólag a felújítások miatt nem volt a helyén és állt ott, ahol állt.



A Dóm akkori állapotától nem voltam elájulva, de tény és való, hogy ritka szép egy templom. Hatalmas belső tér, irdatlan sok freskó, szép nagy kupola, és felteszem hogy egy nem épp hétköznapi oltárt-részt renováltak éppen.
Gyönyörű, és valóban különleges azzal a kékes színhatású faldíszítéssel. Felénk ez nem egy megszokott színvilág, úgyhogy már csak ezért is megéri személyesen is megtekinteni! Na meg hogy a méretei elkápráztathassanak! Csak ajánlani tudom mindenkinek, minden Szegedre látogatónak, hogy felújítás ide-vagy oda... de belülről mindenképpen nézze meg.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése