Élménytérképem !!!

2015. május 30., szombat

Szeged - Víztorony

 Szeged - Víztorony
Ha már Szeged jártunk, és nem csak jártunk, hanem a belvárost végigsétáltuk... akkor miért pont a víztornyot ne néztük volna meg. Főként mivel közel volt az egyik palotához, ezért erre is vetettünk egy pillantást.
A térkép is mutatja, hogy a belváros keleti felén, egy pókháló szerű mintázatot kell keresni. No az mutatja a víztorony körülötti parkot. Bizony sugárirányú járdák szelik át a torony körülötti parkot. És ilyen egyszerű megtalálni....
A szegedi víztorony a Szent István téren áll. Építése 1902-ben kezdődött el. Tervezője Zielinski Szilárd. A magyarországivasbetonépítés úttörő egyéniségének víztornya másodikként épült az országban, a torony épület kivitelezője Freund Henrik és Fiai munkáját dicséri. 2003 márciusában egyedi ipartörténeti műemléki védettséget kapott.
Szeged Szent István terén áll már 1904 óta hazánk legrégebbi vasbeton víztornya, amelyet a helybéliek „Öreg Hölgy”-nek becéznek. Az 1000 köbméteres 54,9 méter magas víztoronyZielinszky Szilárd tervei szerint épült fel. Az épület kifogástalan műszaki megoldásaival, egyszerűségével, példátlanul újat teremtett az akkori építészetben.

Körülötte nagyon szépen parkosították a területet.
A szegedi víztorony 1904 óta folyamatosan, háborús károk nélkül üzemel. Szerkezetében a több mint száz év alatt lényeges változtatás nem történt, csupán 1959 és 60 között kapott egy jelentősebb homlokzati felújítást. 2003 márciusában egyedi ipartörténeti műemléki védettséget kapott, és egy szakértői vizsgálat után szükségessé nyilvánították a víztorony rekonstrukcióját. A felújítási munkálatok 2005 és 2006 között folytatódtak, amely során a Szent István tér is teljes egészében megújult.
Első ránézésre is azt sugallta, hogy be lehet menni, és talán még a toronyba is fel lehet menni. Próbálkoztunk is... tudod, a kíváncsiság.... de az ajtók zárva voltak, a kiírást meg olyan özönvíz érhette, hogy a bepárásodott üveg és megfolyt tinta miatt nem láttuk, hogy mikor is lett volna, vagy épp lenne nyitva. 
A víztorony belsőtereinek funkciói
A Szódamúzeum kiállítása
A víztorony egyik látványossága a földszintjén elhelyezett Szódamúzeum, amely „Szódavíz, egy magyar kultuszital” címmel nyitott meg. A kiállítás színes anyagát Bánffi István szegedi szikvizes gyűjtötte össze. Az állandó kiállításon az érdeklődő megismerkedhet a szikvíz történetével, Jedlik Ányos találmányától egészen napjainkig.

Fizikatörténeti kiállítás
A víztorony első szintjén a torony építéséről és felújításáról tájékozódhat a látogató. A torony második szintje is különböző időszaki kiállításoknak biztosít, helyet. A medence alatti VII. szinten is egy állandó kiállítás kapott helyet, amely az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportjának a fizikatörténeti kiállítása, itt érdekességképpen a fizikusok elhelyezték a föld forgását bizonyító Foucault-féle ingát is.
Arról sem feledkezzünk meg, hogy csigalépcsőn fel lehet jutni a torony legfelső kilátószintjére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Szeged városára és a környező vidékekre.
A víztorony belső kialakítása lehetőséget ad különféle közösségi funkciókra, azonban az üzemeltetésből fakadóan nem tartható folyamatosan nyitva a látogatók számára, azonban az„Öreg Hölgy” előre meghatározott napokon várja az érdeklődőket.
Hát sajnos ezt nem tudtuk, úgyhogy se a kilátásokat nem láttuk, se a toronyból a kilátást :( Talán majd legközelebb.... talán.... Így hát beértük a park nyújtotta látnivalók megtekintésével.
A víztorony nyitva tartása
Május 1. és szeptember 30. között havi egy alkalommal, minden hó első péntekén 10 órától 15 óráig a torony a második körerkélyéig látogatható. Továbbá nyitva van a víztorony az ünnepnapokon, szegedi rendezvények napján, vízműves rendezvényeken, ekkor a kilátószint is látogatható. Csoportos látogatás előzetes bejelentkezés után május 1. és szeptember 30. között lehetséges
A fentiek figyelembe vételével bátran lehet a torony belsejében is körbenézni. De ha nincs szerencséd... akkor a szökőkút látványa nyújthat némi vigaszt.... ahogy nekem is.
Abba a reményben, hogy a külső látvány messze szebb és jobb, mint ami bent láthattunk volna,, tovább is álltunk. Talán majd ezt is legközelebb...
Te viszont bármikor tehetsz egy próbát....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése