Élménytérképem !!!

2015. május 30., szombat

Szeged - Vár

 Szeged - Vár
Amikor először nézegettem Mo. várait én is csodálkoztam, hogy milyen vár is lehet Szegeden, hiszen nem is hallani róla, nehogy látni. Pedig van! Igaz, hogy azok már csak nehezen kivehető romok és maradványok, de akkor is... Szeged várrom is van! Úgyhogy meg is néztük.


A színházzal szembeni oldalon lehet is látni a romokat és maradványokat.
Ezek legalábbis gyanúsan úgy néznek ki.... várromok...

Meg is kerültük, hogy akkor a túloldalról nézzük meg. Biztos ott a bejárat.
Volt is valami épület és udvara, de nem igazán a vár élménye köszönt vissza.
Inkább afféle kultúrház fílingje volt. Az udvaron meg a megmaradt épületdarabok kiállítását lehet megnézni. Talán ez sugallta leginkább azt, hogy itt egy régi vár emlékeit igyekszenek megőrizni.
Védve, óva, hogy minél tovább megmaradjon ez a jóár eredeti faldarab.
Meglehet, hogy még ez a faldarab is eredeti.
Belülről is vetettünk rá egy pillantást. Nagyon lelkesen beinvitáltak és abban a reményben, hogy sok szép mást is látunk már mentünk is be.
ÉS a lényeget meg is mutatták. Egy rajzol képet, ami a szegedi várat mutatja. Háát... ha még mai s állna... akkor Szeged még a mainál is szebb, jobb és nagyobb város lehetne.
Ezen a képen azt mutatják, hogy a Szeged térképre ráhelyezve hogyan is helyezkedhetett el a vár. A sárga kis pacák mutatják azt, ami még mai is látható és megtalálható. 
Egy kis történelem. A neten nem sok mindent találni, még azt se nagyon hogy Szeged esetében is beszélhetünk várról. Úgyhogy ez a helyszínen készített kép  mutatja mindazt az infó, amit célszerű tudni.Bár nem tűnik jónak, de olvasható, úgyhogy csak zoom-zoom és Te is láthatod.
Egyéb kiállítási tárgyakkal emelik a látogatóközpont fényét.
Bár nem túl sok és nem is izgalmas. És állítólag nem is lehet mindig bemenni, de most épp valamilyen rendezvény volt, úgyhogy mákunk volt.

Az udvaron található kő-gyűjtemény.
Emlékeztető és információs táblák.


És szinte már l is hagytunk azt az érdekes épületet. Újra megnéztük a kilógó torony feltehetően még eredeti talapzatát.
Távolabbról egész jól látszik, hogy egykoron torony állott azon a talapzaton.
Érdekes felfedezés volt, hogy Szegednek vára is van. Nem nagy, nem feltűnő, de ha már erre jártunk, akkor utána néztünk, hogy miként is van ez a szeged vára dolog. És ha még csak egy két kő és falmaradvány, akkor is.... érdekes volt, és most már ezt is láttam :) Ha Téged is érdekel, vagy csak arrafelé jársz, akkor ezt is tekintsd meg.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése