Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2017. március 17., péntek

Kőszeg - Templomrom

Kőszeg - Izraelita zsinagóga
 Kőszegi városnéző sétánkon sikerült megtalálni a zsinagóga romos épületét is.
Jelenlegi állapotában a zsinagóga szinte templomromnak minősül. Fel is került az én listámra is, már csak ezért is örül, hogy sikerült megtalálni. Helyileg szint a városközpontban van, a Béke út 38-as szám körül kell keresni. Az épület és az előtte lévő hosszúkás kert jellegzetessége miatt azonnal észre lehetett venni, ahogy a környékére értünk.
Kőszeg szabad királyi városba a II. József uralkodása alatti néhány évben, majd 1840 után szabadon letelepedő izraelita vallású lakosok létszáma az 1850-es években megközelítette a 100 főt.
Ekkortól vált elérhetővé, hogy közös imáikat helyben végezhessék. Anyagi erejüket meghaladta az építkezés, ezért Schey Fülöp kőszegi születésű, Bécsben élő nagykereskedő adományából készülhetett el a zsinagóga. Az épületet 1859 decemberében adták át a híveknek. Mai romos állapotában is szép, kerekded alakú, két tornyos, felülvilágítós megoldású kupolás épületben 100 férfi és a vasoszlopokon nyugvó karzaton 100 nő számára biztosítottak helyet. 
A két előépület közül eredetileg az egyikben vallási iskolát, a másikban a tanító lakását képzelték el. A zsinagóga 1944-től hívők hiányában nem vallási célokat lát el, azóta folyamatosan pusztul.

Sajnos bemenni nem lehetett. Tán az épület állaga se indokolta volna.

Viszont az egyik kedvenc templomromos weboldalamon, a www.templomrom,hu oldalon a zsinagógáról még több leírást és még több képet lehet látni! Még az épület belsejéről is! Nézd csak meg, KLIKK IDE.
Nekünk most csak ennyi jutott a látványból. Ha érdekel...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése