Élménytérképem !!!

2012. március 30., péntek

Mecseknádasd - Kilátó


Mecseknádasd - Kilátó
A mecseknádasdi Schlossberg templomromnál tett kirándulásunk (ha még nem olvastad azt az élménybeszámolót, akkor KLIKK IDE és megteheted)  után néztük meg a kilátót.


Szinte kihagyni sem lehetett, mert a templomromtól szinte látni lehetett a domboldal tetején az ég felé csúcsosodó barna kis tornyocskát. (Az első képet sajnos nem én készítettem, az akkori gyengus fotósteljesítményemnek köszönhető kép-hiány miatt ezt most kölcsönvettem mástól, hogy a legszebb oldalát is meg tudjam mutatni Neked. Köszönöm a képet a készítőjének!)
És amit látunk, az nem más, mint a nádasdi kilátó. Amúgy is gyanús lehet a templomromot megtekintőknek, hogy vajon hova is visz a másik kitaposott ösvény. És aki kíváncsi, és keres... az talál is.
Így találtuk meg mi is a kilátót. Amit igazából, akárcsak a romot, a főútról lehet némileg látni, és sejteni lehet, hogy valami látnivaló lapul a domb tetején.
Egyébként a kilátóval is szemeztem már egy ideje, mert mindig láttam a főútról, de soha nem mentünk fel. Egészen mostanáig. Most végre testközelből meg tudtam tekinteni ezt is. Meggyőződtem arról, hogy valóban egy kilátó tetejét láttam anno a fák lombkoronája felett derengeni, és valóban látogatható.

Schlossberg tanösvény és kilátó
A település 2002-2006 közötti, nagyszabású beruházásainak egyike a Várhegy tereprendezése, melynek során rendbe tették a romok környezetét, tanösvényt, pihenő- és tűzrakóhelyeket alakítottak ki, és kilátót emeltek. Ha a kilátótól, a Török-kutat érintve tovább haladunk a piros jelzés mentén, akkor az egykori püspöki arborétumhoz tartozó, tölgyfalevél alakú tavacskánál, a Bagoly csárda mellett érünk ki a főútra. Augusztus 20-án, ami egyúttal a Nádasdi-búcsú ideje is, a Várhegyen számos program várja az idelátogatókat.

És ha már megtaláltuk, akkor meg is néztük közelebbről.
Olyannyira, hogy fel is másztunk. Tériszonyos olvasóimnak írom, hogy nem vészes. Nagyon biztos lábakon, illetve köveken áll a kilátó. És a széles falépcsőknek köszönhetően biztonságban érezheti magát az ember. És még a kilátást is nyugodt szívvel lehet megcsodálni.
Nagyon jól rá lehet látni a községre, a 6-os főútra.... no és a Mecsekre... hát még a Dél-Dunántúl dimbes-dombos tájaira. Még ebben a kora tavaszi időszakban is szép látványt nyújt a látogatóknak.
(Ez a következő is kölcsön-kép, köszönöm!) Csak azért szerettem volna megmutatni, hogy lásd, hogy milyen kellemes környezet várja a kirándulókat.... padok, kiülők... esőbeálló... tűzrakó helyek... és még kuka is van!
Ez viszont már saját kép.... látszik, ahogy a 6-os út Bonyhád irányába kanyarog... arrafelé lakunk mi is :)
A szeles idő miatt elég gyorsan körbenéztünk, és már mentünk is lefelé. Láthatod milyen jól megcsinálták a lépcsőzetet... pánikra semmi ok.
Ennyi volt a gyors kirándulásunk a kilátónál.
Talán egyszer majd jó időben, egy túra vagy városnézés keretén belül újra meglátogatom. Addig pedig légy Te is résen, ha errefelé járnál, és ne hagy ki ezt az élményt, ahogy a templomromot sem!


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése