Élménytérképem !!!

2018. október 12., péntek

Kaszó - Lombkorona sétány

Kaszó - Lombkorona sétány

Nagykanizsa környékén jártunk, s úgy gondoltam, hogy talán soha nem leszünk ilyen közel ahhoz a községéhez, ahol az a bizonyos lombkorona sétány áll, amiről már annyit hallottam. Így a hazafelé vezető úton tettünk is egy kis kitérőt, hogy felkeressük Kaszó községét, és ott a lombkorona sétányt.
Mentünk is Kaszó irányába, vezetett a GPS. S bár térképről tudtam, hogy hol kellene legyen a lombkorona sétány, de a megközelítési lehetőségeket nagyon nem ismertem.
Ahogy Iharosberény irányából közelítettük meg Kaszót úgy még a község elérése előtt feltűnt az út mentén egy kis oszlop és rajta a tábla. Mintha mutatott volna befelé az erdő felé. De akkor ott a kocsiból nem láttuk a sétányt és a táblán kívül semmi arra utalót, hogy ott lenne és hogy innen kellene elindulni megkeresni.
Bizonytalanságunkban és tanácstalanságunkban úgy gondoltam, hogy akkor megkérdezek valakit, mondjuk azt a fehér lakókocsis embert. De sajna fogalma se volt nem környékbeli lakosként. Úgyhogy mentünk egy kicsit tovább.... hiszen valaki csak tudja, hogy hol kell keresni a község híres lombkorona sétányát, pontosabban hogy hogyan kell megközelíteni.
Egy kis falujárás után meg is lett a szükséges információ. S úgy tűnt, hogy jól gondoltam a sétány elhelyezkedését. S a kérdezősködés után az is világos lett, hogy valóban megállhattunk volna a látott vörösbarna oszlopnál és onnan az erdő felé indulva meg lehetett volna találni a sétányt. Viszont azt is megtudtam, hogy vezet oda egy másik út is. Méghozzá egy olyan, amin autóval is lehet menni. 
S amikor a fehér autós embert kérdeztem, akkor szinte jó helyen is álltunk meg. Mert hogy pont annál a pontnál, a faluvége előtti beugró kis útnál kezdődik egy földes út.
És ezen bizony autóval is el lehetett gurulni. Sajnos most ismét lusta turisták voltunk, és azon voltam, hogy a lehető legközelebb tudjunk menni a sétányhoz, főleg hogy időközben a kisbabám elaludt.
Ahogy szépen lassan gurultunk megint találtam egy vörösbarna oszlopot és rajta a kis táblát, hogy ösvény-féle arra. Itt is megálltunk egy picit, és szó mi szó előre mentem és gyalog gyorsan felmértem a terepet.
Hatalmas nagy örömmel nyugtáztam, hogy az út, amin elindultunk, egészen a lombkoronya sétányig vezet! Bizony... a 'lusta' vagy épp más dolog miatt korlátolt látogatók egészen a sétányig el tudnak menni autóval. Az oszlok mutatta ösvény meg egy picike tanösvény a sétány körüli részen.
S már ott is volt. Az itt előtte lévő szép nagy területen pedig nyugodt szívvel le lehetett parkolni.
Ez az infó valahogy nem talált rám a látnivaló betervezésekor. De most már tudom! És ha olvasod, akkor már Te is!
Hosszas mérlegelés után úgy döntöttünk, ha már Babócánk végre nagyon alszik, akkor aludhat tovább a kocsiban, amíg mi gyorsan közelebbről is megnézzük a sétányt.
A leghitelesebb információk a Kaszó Zrt. oldaláról...
A helyszín a település központjától kb. 450 méterre, könnyű, 10 perces sétával érhető el. Az erdőrészlet kiválasztásánál a belterülethez való közelség mellett az is fontos szempontot jelentett, hogy abban a belső-somogyi erdők, a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest tudja a Társaság bemutatni az érdeklődőknek az aljnövényzettől a lombokig.
A lombkorona tanösvényt Hent László építész tervezte. A tájba illeszkedő, faszerkezetes kialakítású tanösvény a lehető legkevesebb fém alkatrész felhasználásával készült, s harmonizál a KASZÓ Zrt. korábban átadott más közjóléti létesítményének megjelenésével, illetve a Társaság üzemi területén több helyen is előforduló „filagóriákkal”. A felső szintben egy, a lombkorona között vezetett hídszerkezeten halad az út a talajszinttől mért 9,5 méter magasságban, s mintegy 124 méter hosszan. 
Fel is mentünk, hogy végigjárjuk gyorsan. Reménykedtem, hogy Emili babám addig jó mélyen alszik. S ha netalántán felkelne, akkor úgy sír majd, hogy majd visszhangzik az erdő, mi meg akkor majd rohanunk vissza.
A hídszerkezet 12 méter fesztávú hídelemekből áll. A hidat hosszában több helyen „megtöri” egy-egy pihenő, illetve a létesítményt egy függőhíd elem még izgalmasabbá teszi. A sétány egy „láthatatlan” lesbe torkollik, ahonnét akár vadlesre is lehetőség nyílik. 
Tényleg jóóóó magasan van.
Egy kis ismertető, figyelmeztető.... mert odafönt mindenki magáért felel...
Mind a fel- illetve lejárókon, mind pedig a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatja be a Társaság az erdő szintezettségét, annak növény- és állatvilágát, hangsúlyt fektetve a repülésre képes állatvilágra. A célközönség nem csupán a gyerekek csoportjai, hanem a felnőttek is, erre figyelemmel kerültek az interaktív tájékoztató táblák is kialakításra, melyeket a KASZÓ Zrt. erdei iskola vezetőjének közreműködésével a Patkós Stúdió készített.

A legelső érdekesség...
Ahogy megírták! Játék, játék, tanuljunk!!
A felfelé vezető lépcső több volt mint biztonságos. A tériszonyom meg se nyikkant annyira jól megcsinálták a lépcsőszerkezetet.
Még a hihetetlen kilátás hatására sem.

És már fenn is voltunk.
Innen aztán még magasabbnak tűnt, mint lentről.
Viszont a sétányon tényleg nem volt semmilyen félelemérzet. A szerkezet stabil volt, kilengés, inogás nulla.
S innen fentről láttam meg azt az utat, amin keresztül begyalogolhattunk volna, ha még ott a legelején az út mentén parkolunk le és onnan indulunk megkeresni a sétányt.
No de most már itt voltunk, ...úgyhogy mentünk is végig a hosszú sétányon.
Újra és újra rácsodálkoztunk, hogy tényleg milyen sok interaktív oktató játék található a sétányon.


Nem semmi ez a lombkorona sétány... már láttunk egy-kettőt, és a makói szinte páratlan a modern szépségében, de ez a kaszói egy igazi lombkorona sétány!!! ahogy a 'nagykönyvben' meg van írva, amilyennek lennie kell, s ahogy azt az ember elképzeli!
Eddig Magyarországon csak néhány lombsétányról van tudomása a Társaságnak, ám a Kaszón készült lombkorona tanösvény úgy hosszában, mint magassági méretében, valamint szerkezeti megoldásában is, egyedülálló Magyarországon.
Ütemesen sétáltunk egyik kiszélesedő pihenőhelytől a másikig...
.... és nézegettük a játékokat.

Még útközben is akadt 'birizgálni-való'.
Egy érdekes kitérő rész, de sajnos nem tudtuk kipróbálni, mert épp le volt zárva.

De volt más, amivel lefoglalhattuk magunkat.
A látványról nem is beszélve. Ezen a képen lehet látni, hogy a kitérő egy keskeny alátámasztás nélküli, lógó hídon vezetett volna végig!
Lehet hogy még inogott is volna?!? Hát ezt sajnos nem tudtuk meg.
Innen viszont már lehetett látni a sétány végét.
Tényleg ott volt a les-szerű kialakítás.

Távcsővel!
Tiszta vadász fíling.

Ééééés! hogy lehessen is valamit látni, makett állatokat helyeztek el a tisztás szélére! Ez milyen ötletes!
Nekem nagyon tetszett ez a lombkorona sétány.
Visszafelé már csak egy-két emlékkép készítésén fáradoztunk.
De amúgy siettünk a baba miatt.
De ez a látvány... muszáj volt megcsodálni...

Bámulatos ez a szerkezet és építmény!


Még egyszer megcsodáltuk, és búcsút is intettünk ettől a különleges, igazi, hamisítatlan lombkorona sétánytól.
A földszintről nézve lehetett látni, hogy merre vezet a tanösvény. A fák közt felbukkanó okos-táblák mutatták, hogy merre megy. De most nem mentünk végig rajta. Így alvó baba mellett úgy tűnt, hogy ez már nem fér bele.
Még egy utolsó pillantás erre a fantasztikus építményre és látnivalóra.
És már mentünk is... amerről jöttünk, arrafelé ki is gurultunk.


S már ott is volt a falu és főutcája.
Csodálatos lombkorona sétányt láttunk. Megérte kitérőt tennünk ezért.
Ha arrafelé járnál, csak ajánlani tudom... megéri megállni és megnézni...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése