Élménytérképem !!!

2018. október 10., szerda

Zalakaros - Csiga-tanösvény túra

Zalakaros - Csiga-tanösvény túra
Zalakarosi kirándulásunk során szerettem volna Zalakaros községét is egy kicsit jobban megismerni, felfedezni, legalább is amennyire időnk engedte. A kilátónál tett látogatásunk alkalmával úgy tűnt, hogy van még időnk akár egy kis túrára is.
Előzetes informálódások során olvastam, hogy itt található egy túraösvény, ami a Magyarország legszebb tanösvényei közé is bekerült (lásd egy cikk KLIKK IDE ). Ez a Csiga-tanösvény. Hát persze hogy furdalt a kíváncsiság, hogy milyen lehet az a tanösvény, ami ilyen 'eredményt' ért el.
A legjobb, hogy nem is kellett nagyon keresni a tanösvény kiindulópontját... mert hogy ott volt szinte mindjárt a Zalakarosi kilátó mellett. ( Ha meg nem láttad volna a kilátóról készült külön bejegyzést, akkor KLIKK IDE és megnézheted. )
Szóval a tanösvény mindjárt a kilátó melletti erdős területen kezdődik. Nagyon tanakodtunk, hogy menjünk-e végig a túraútvonalon. Időnk elvileg volt.. egy kicsi. Csak hogy szúnyogból meg nagyon sok volt! Késő délután volt már, s bizony a szúnyogok már eléggé elemükben voltak. 
A kíváncsiság győzött... mégis csak végigmegyünk a tanösvényen. Ha már ott vagyunk, akkor lássuk azt is. Főleg, hogy nem is hosszú...1 km körüli hosszt írtak, az pedig egyáltalán nem sok. Gondoltuk majd kapkodjuk a lábunkat, hogy a szúnyogok ne érjenek utol. 
Ha még több infó érdekel, akkor a zalaerdo.hu oldalán, KLIKK IDE, olvashatsz infókat. Vagy....a megnevezett oldalról egy gondolatsor:
A tanösvény Zalakarostól nyugatra, Zalamerenyétől pedig délkeletre található a Zalakarosi Parkerdő területén, hossza 1152 méter, interaktív tábláin megismerkedhetünk egyebek mellett az erdő gazdasági és védelmi szerepével, közjóléti feladataival, a Zalakarosi Parkerdőben fellelhető gombákkal és erdei állatokkal, a hangostáblán pedig meghallgathatjuk az egyes madárfajok „énekét”. A tanösvény újdonságai az egyedi tervezésű relaxációs hullámpadok, de találkozhatunk interaktív kockaforgatós padokkal valamint íves ülőhelyekkel.

Meg is indultunk... ennél a táblánál kezdődött a tanösvény túránk. 
Interaktív táblák! Már az elején...

És mivel eléggé ad hoc programként jött ez a túra, sajnos térkép sem volt nálunk. Úgyhogy nagyon reménykedtem, hogy a táblák valóban végig mutatni fogják az utat és nem veszünk el.
Az első métereken nem volt kihívás végig gyalogolni.
Útközben ilyen táblácskákat láttunk kihelyezve... egy-egy madárfajról nyújtottak gyors ismertetőt.
Gyorsan haladtunk ezen a remek ól kitaposott földes úton.
Egy újabb interaktív okos-tábla.
Sajnos a szúnyogok miatt nem tudtunk kellő időt és türelmet szánni a játékra és tanulásra.
A bagoly... ezt már Emike is tudja...
Egy elágazó... és eltéveszthetetlen az irány....
Úgy tűnt, hogy elég sűrűn vannak ilyen nagy táblák!

Hát még az ilyen kisebbek!

Micsoda pad!
Itt már tényleg túrázós hangulatú a tanösvény.

Lépte nyomon....
...s micsoda megoldások...
Errefelé már nagyon néztük és vártuk az útmutató táblákat... nemám eltévedünk...


A pihenőhelyek is megvoltak. De most szinte kizárt volt, hogy a szúnyogok kedvéért megpihenjünk.

Mire ideértük már nagyon szedtük a lábunkat... szinte kocogtunk. Emilimnek nagyon tetszett... 

Ez egy kicsit zavarosabb kereszteződés volt a  'merre menjünk tovább' kérdést tekintve.

Reméltük, hogy jól választottunk...
Infótáblák még mindig voltak...

Itt viszont már elég jól az erdőben voltunk.
Egy újabb nagyobb tábla... szerencsére....
Ezek szerint akkor és ott még mindig jó úton jártunk.

S lám a képeken látott hullámos székeket is megtaláltuk.

Az ösvény még mindig jó volt... de most akkor nekünk merre is kell menni? ha arra mutat a tábla ahonnan jöttünk???
Szerencsére odébb egy másik tábla segített :)
Errefelé inkább már csak egy túraútnak tűnt az ösvény amin haladtunk.
Érezhető volt, hogy már a vége felé járhatunk. Szedtük is a lábunkat...

S végre... egy ugyanolyan tábla, mint amit az elején láttunk. Akkor most melyik is az eleje a tanösvénynek?!?
Vagy inkább a még fontosabb kérdés... hogy merre tovább?!? Hogy visszaérjünk a kiindulási ponthoz, ahol az autó is van. A széles aszfalt út vitt lefele is... meg fölfele is. 
S ahogy végiggondoltuk, hogy mennyit jöttünk a tanösvényen lejtőnek... és hogy a kilátó bizony fent áll a domboldal tetején... felfelé indultunk meg.
Az úton... mivel nem láttunk más ösvényt, vagy bármit, ami tovább vezetett volna vissza a kiindulási pontig.
Hát vagy nagyon benéztünk valamit... vagy tényleg az aszfaltos úton kell visszamenni... vagy esetleg úgy gondolták, hogy jobb ugyanazon az úton visszafelé?!? s ez csak egy hosszú egyenes tanösvény ?! (Ha pontosan tudni akarod az útvonalat, illetve a túravonal lehetőségeket, akkor ajánlom az online turistatérképet KLIKK IDE és megnézheted. )
Akkor ott nem tudtam... csak reménykedtem, hogy miután megmásszuk az aszfaltos emelkedő útszakaszt, akkor a kilátó fog megjelenni előttünk.
És szerencsére!!! Ott a messzi távolban felbukkant a kilátó!
Hál Istennek jó irányba jöttünk.
Úgy tűnik, hogy akkor így, ahogy most mi jártuk meg...kutyafuttában...idővel és szúnyogokkal versenyezve... egy járható és kirándulható útvonal. Ha nézted előbb a térképet... ha nem.. így utólag írás közben már tudom, hogy a megjárt útvonal az egyik ami körbevisz (a legkisebb)...vissza a kiindulási ponthoz. Van közben egy elágazó...ahol mi is tanakodtunk...az az út egy hosszabb kitérő után szintén visszavezet a kiindulási ponthoz, csak épp úgy lemarad a tanösvényből egy nagyobb szakasz. 
Mi most kivételesen nagyon gyorsan végigmentünk a tanösvényen. S nem tűnt így elsőre olyan rövidnek, mint ahogy az adatok súgják, még úgy se hogy itt-ott elég gyorsan menekültünk a szúnyogok elől :) .
Szóval szép kis tanösvény... el lehet szépen kirándulni, időt eltölteni...játszadozni... csak szúnyogok ne legyenek. Tényleg szépen megcsinálták a tanösvényt és a sok interaktív tábla kompenzálja a lehengerlő természeti látvány hiányát. Így viszont tényleg jobban lehet figyelni az élővilágra, a táblákon szereplő információkra.  Nekem tetszett... talán legközelebb majd lassabb tempóban járjuk meg...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése