Élménytérképem !!!

2023. április 6., csütörtök

Budapest - Margit-szigeti látnivalók

 Budapest - Margit-szigeti látnivalók

Budapesti kirándulásunk második napján sem volt jobb az időjárás... mire kikászálódtunk, reggeliztünk... és közben csak az időjárás-előrejelzéseket bújtuk. Sajnos semmi jóval nem kecsegtetett a nap....sőőőt....meglehetősen hideget jósoltak.
De a reggeli után az esős hűvös idő ellenére megindultunk. Amolyan 'szemerkélős, neszesemmi, nem érzed, de csak megázol' eső volt, de ezt Tirolban már megszoktuk, úgyhogy összekaptuk magunkat és megindultunk. Ha már itt vagyunk, akkor legalább egy kicsit kiránduljunk...nézzünk meg valamit... ne menjen kárba a nap. A Margit-sziget vonzott nagyon, mert ott még soha sem jártam! Úgyhogy szemerkélő esőben irány a sziget!
Ahogy megindultunk láttuk, hogy mások sem félnek az esőtől... még esernyő sincs... bátrabbak lettünk, akkor tényleg meg sem fogjuk érezni az esőt.

Irány az Árpád-híd. Ez volt közel a szálláshoz és alig kellett utaznunk, máris ott voltunk a hídon és a szigeten.
S gondoltam.. bár reménykedtem, hogy talán nem... de mégis... aki autóval a szigetre jön, annak bizony fizetnie kell... nem is keveset. Nem kis összeg volt a kényelmünk . DE, legalább volt hol parkolni!

S ha már bementünk... akkor bizony ki kell használni a lehetőséget. De hogy a szerencsénk... vagy csak megsajnált minket a jóisten, mert hogy mire beértünk a szigetre és leparkoltunk elállt az eső! Még ilyet!
Nem igazán tudtam, hogy mire számítsunk. Csak azt tudtam, hogy szigeten számos látnivaló van... és még romok is. Úgyhogy lesz látnivaló! Csak meg kell keresni... s közben felmérni, hogy mi más minden látható még.
Az elején szereztünk egy térképet is! (Klikk a képre és egész jól lehet látni nagyítás mellett, hogy mi hol található! )
Ha már ott volt a tábla... 

Klikk-klikk, így a telón mindig visszanézhető! S így biztos, hogy minden említett pontot és látnivalót megtalálhatunk. Ohh ezek a modern eszközökkel megáldott kirándulások! Emlékszem még, amikor a mobil nem volt megfelelő a képek készítésére... sem a térkép használatra.. még mobil internet sem volt... és nyomtatott papírkákkal indultunk meg a látnivalókat megkeresni... ej a régi szép idők! Micsoda varázsa volt annak is!!!! No de.... változik a világ.. és ha már így könnyebb.... akkor jobban tudunk majd másra figyelni.
Széles sétány vezetett mindkét irányba.
Mi most egyenest a sziget másik vége felé vettük az irányt. S a terv, hogy a séta során minden kiszemelt látnivalót megkeresünk.
Figyeltük az épületeket... hátha valami jelentősebb...
A Wikipédia segítségével egy kis kísérő szöveget is illesztek be ide-oda... a plusz információ sose árt :)

A Margit-sziget (németül: Margareteninsel, törökül: Kızadası, a középkorban: Nyulak szigete) 2,5 km hosszú, 500 méter széles, 0,965 km2 (96,5 hektár) méretű sziget a Dunán, Budapest területén, Margitsziget néven (egybeírva) a főváros egyik városrésze. 2013. július 20-ig Budapest XIII. kerületéhez tartozott, azóta a főváros közvetlen igazgatása alá tartozik.
Két szállodán, vendéglátóipari egységeken, sport- és fürdőlétesítményeken, a szabadtéri színpadon, illetve a Margit-szigeti víztornyot leszámítva épület nincs rajta, mivel az egész sziget tulajdonképpen egy hatalmas park, voltaképpen a fővárosiak óriási parkja középkori szakrális építészeti emlékekkel, szoborsétányokkal, kisebb tavakkal, szökőkúttal és állatkerttel. A gépjárműforgalom – az autóbuszok és a taxik kivételével – tilos, várakozásra az Árpád hídról megközelíthető parkoló szolgál. A Központi Statisztikai Hivatal 2018-as adatai szerint a sziget lakónépessége 6 fő volt, a lakások száma pedig 3.[2]Középkori romjai emlékeztetnek a középkorban vallási központként betöltött jelentőségére. A szigetet délen a Margit híd és északon az Árpád híd köti össze a pesti és az óbudai rakparttal. A 14. század előtt a szigetet Insula leporumnak (Nyulak szigete) hívták.

Mai megjelenését három különálló sziget, a Festő, a Fürdő és a Nyulak-szigetének összekapcsolásával fejlesztették ki a 19. század végén, a Duna folyásának szabályozására. Eredetileg a sziget 102,5 méterrel volt a tengerszint felett, most azonban az árvizek kezelésére ez az érték 104,85 méter.


Annak ellenére, hogy az időjárás nem épp barátságosan kezdte a napot... és utána is nehezen engedett.... meglepően sokan is voltak a szigeten! Sétáltak, futottak, bicikliztek, kicsi-kocsikáztak... Nem mindenkinek volt kedve, ideje sétára... de hogy az a kocsika milyen jó! Csak úgy néztem, hogy ilyet is lehet bérelni!




A séta nagyon könnyed és laza volt.. nem siettünk... akár a nyugdíjasok :) És hogy milyen jó volt így sétálni és nézelődni!!! 

Ott is volt az első... a víztorony.
És láthatóan nagyon alapos és gondos kitáblázás mutatta, hogy melyik elágazónál mit merre lehet találni.



A Margit-szigeti víztorony a budapesti Margit-sziget középső részén, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett áll. A 2013-ban felújított műemlék víztorony belsejében Visual Art kiállítások kaptak helyet. A Margit-szigeti víztorony környezete nem kiépített. A szecessziós körlépcsőn haladva a nyolcerkélyes kilátó terembe érve Buda és Pest körpanorámája valamint a Dunát átívelő hidak látványa tárul a látogatók elé.
Az eredeti fényében pompázó Margit-szigeti víztorony Budapest látványosságaként a Margitsziget természeti és épített örökségei között foglal el méltó helyet. Az építmény a Szabad Tér Színház programjaival együtt egy turisztikai szempontból is kiemelkedő kulturális attrakció része. Az ország legnagyobb víztornya az 1911-ben épített Margit-szigeti víztorony igazi turisztikai látványosság, melyből Budapest 360 fokos körpanorámáját láthatjuk, a főváros épületei, nevezetességei és a budai hegyek sziluettjének látványa páratlan élményt kínál.
A Margit-szigeti víztorony egyben a Fővárosi Vízművek jelképe is, a vállalat logóját ez alkotja, annak ellenére, hogy a víztorony nem a Fővárosi Vízművek, hanem a Főváros tulajdonában áll.
A Margit-szigeti víztorony kilátóként és kiállítótérként is működik. A Visual Art Galériában, a víztorony két emeleti szintjén tekinthetnek meg a látogatók különböző témájú kiállításokat, melyek az országban egyedülálló módon, különleges vetítési technikával kerülnek bemutatásra.
Majd mentünk is tovább...térkép szerint ugyanis mindjárt itt volt Szent Mihály kápolnája...
....vagy ahogy még nevezik, a Premontrei konvent.

A margitszigeti premontrei konvent 13. században alapított kolostor, mely a budapesti Margit-szigeten állt. A ma a helyén álló, a 20. század első harmadában újjáépített kápolna a sziget egyik jelentős műalkotása, ami Budapest legrégibb románkori emléke, mely eredeti formájában látható.

A kápolnát alaposan körbejártuk... S egy külön ki s bejegyzésben még több képet és még több információt találhatsz, KLIKK IDE és már olvashatod is.
Majd erdőn mezőn, pontosabban a parkon mentünk keresztül, és nézelődtünk mindenfelé.

A park ezen területén számos szobor, mellszobor található a magyar történelem híres alakjairól. 


Csak meg kellett őket keresni...

Majd mentünk tovább csak előre... hogy a többi romot is megkeressük. Ahogy így haladtunk kikerülni sem lehetett.... a park legidősebb fája!

A kápolna és a romok között található, több mint 190 éves, közel 40 m magas, 635 cm törzskör-méretű ősplatán európai viszonylatban is a legdekoratívabb koronájú platánok között áll.
Hatalmas volt! Impozáns méreteit nem lehetett nem észre venni.

A fa igazi túlélő, átvészelte a szabadságharcot, a sziget töbszöri rendezését, a világháborúkat és árvizeket.
Korával és méretével a legnagyobb fák közé tartozik Budapesten, viszont ami ennél is fontosabb, hogy európai szinten is a legszebb koronával rendelkezők között nyilvántartott platán. Érdekessége, hogy egytörzsű, koros oldalágai több irányban majdnem földig hajolnak. Sajnos emiatt kedvelt mászóka a gyerekeknek, sok fiatal fényképezkedik az ágain ülve, ezzel sokszor többszáz kiló extra terhet jelentve a fának. A fa kivételes korát és formáját a Főkert munkatársai is felismerték, ezért tábla jelzi a jelentőségét.

A sétány ezen oldalán egy emlékhellyel egybekötött padot is elhelyeztek. Innen aztán lehet szuper képet készíteni...
A hogy sétáltunk tovább a központi sétányon... a bokrok és szobrok takarásában már ott sejlett a következő látnivaló.

Domonkos rendi apácakolostor romjaihoz értünk.

Még keresni sem kellett... minjárt ott volt az orrunk előtt ahogy odaértünk.
Mentünk is, hogy megtekintsük ezt a nem is olyan kicsi romot. Volt mit bejárni és megnézni! Ha téged is érdekel, akkor még több képpel és leírással egy külön bejegyzésben, KIKK IDE, megnézheted milyen is ez a lenyűgöző romegyütes.
Majd utunk s kíváncsiságunk tovább vitt a rózsakert irányába.
De persze így hideg áprilisban nem láttunk még semmi szépet és lenyűgözőt.
A rózsák még csak most igyekezek egyáltalán megmaradni a zord időjárásban.
Így hát sétáltunk is tovább a rószakerten keresztül.
Egy-egy impozáns és feltehetően nagyon régi fa mellett... mint ahogy ez is... meg-megálltunk. Egy pillanatra elgondolkodik az ember és a természet nagyszerűségét csodálja.
Kár, hogy mi még nem tudtuk megnézni és megtapasztalni, hogy milyen csodálatos egy virágoktól és rózsaillattól pompázó kert.
Mellette egy hatalmas méretű nyitott park. Gondolom rendezvényeket is tarthatnak itt... bár ha óvják a gyepet... DE pihenésre, piknikezésre biztos, hogy nagyon ideális.
Utunk visszavezetett a fő sétányra.
S ott velünk szemben a Palatinus fürdő.
No meg ott van előtte a másik nagyon híres fa, a "Hét vezér" platán.

Egyes források szerint a „Hétvezér” platánt szénhiány miatt kivágták a talajszinten, míg más elmondások szerint bombatalálat érte. Az utóbbiak kapcsán Bercsek Péter Mesélnek a margitszigeti fák című, 2012-es munkájában a következőket olvashatjuk: „A Palatinus strand főbejáratával szemben, a rózsakert elején, egy platán fa koronája, 1945-januárjában a Szigeten dúló harcok idején súlyosan károsodott. Abban az időben Kunsch Antal főkertész visszavágatta a fát. Ennek hatására hét ága fejlődött. Elmondása szerint az 1930-ban a kipusztult „Hét Testvér” platánra emlékezve született a „Hét Vezér” elnevezés.”


Ezután a térkép segítségével nagyon tudatosan a harmadik romot kerestük.
Ennél a pontnál jobb irányba le kellett térni a fő sétányról.
És mintha már láttam is volna a lombkoronák között a romos téglákat...
És ott is van! Nagyon hamar és könnyen megtaláltuk, így térképes segítséggel.
Az egykori ferences kolostort IV. Béla alapította a Nyulak szigetén, vélhetőleg a lányának Szent Margitnak alapított Domonkos rendi kolostor és a királyi ház építésével egyidejűleg. A kolostor ma is látható, megmaradt romjai a gótikus templomhomlokzat, az egyik oldalfal maradványai, a kolostori temető és a temetőkápolna.
Ha kíváncsi vagy még több történelmi infóra, vagy csak szeretnél több képet látni, akkor egy külön bejegyzésben, KLIKK IDE, megteheted.
Ahogy sétáltunk tovább... immáron ezen az oldalon... Mivel a sziget másik oldala már nem volt messze, úgy voltunk, hogy most már nem tévedünk el, és talán nem is maradunk már le semmilyen látnivalóról.
És amíg mi sétáltunk... addig mások....
Nem is kevesen... a bringóhintó nagyon népszerű itt... és persze kényelmes... és persze gyorsabb... és talán még érdekesebb is... No majd legközelebb ezzel fogjuk mi is bejárni a szigetet!

Itt már tényleg nem hajtott a tatár... az a laza séta...

S lám... már ott is voltunk a másik oldalon.
Azért gyorsan kielemeztem, hogy miket is kellene itt látnunk, megnéznünk... no meg hogy hol kaphatnánk egy kávét :)

Hát időnk még bőven sok volt... de kávézó helyet nemigazán láttunk...
De mint írtam... a hatalmas fákat újra és újra meg lehetett csodálni.



És elérkeztünk a zenélő kúthoz!
Csak épp nem zenélt :( Éppen akkor még a kordonok is ott csúfoskodtak :(
Se zene... se víz... se látvány...
Csak az üres kút...
Így a padokon ücsörögni sem volt értelme.
Szépen megcsinálták ezt a szökőkút körüli részt. Itt tényleg élvezet lehet időt tölteni... ha a fő látvány is adott.
Ahogy megkerültük még egy látnivalót vettünk észre... mint afféle záró elem a sziget nyújott látnivalókban, mielőtt elhagyja az ember a szigetet... 
A Centenáriumi emlékmű!
Kiss István szobrászművész és Szabados Antal építész alkotását Pest-Buda egyesítésének 100. évfordulóján, 1972-ben avatták fel.
A négy és fél méteres csavart bronzköpenyben allegorikus ábrázolások láthatók. A nyitott köpenyben korona, címer, munkaeszközök, tárgyak, feliratok, jelképek utalnak a 100 évre. Körülötte a húszméteres pázsitot Budapest utcáit szimbolizáló andezitcsíkok szakítják meg.

Két kölcsön kép -INNEN- , mivel mi akkor ott már a hidegtől kedvetlenül, kávé nélkül, nem mentünk közelebb az emlékműhöz, így sajnos nem láthattuk, hogy mi mindent rejt magában.




Vagy tán inkább a fogadó látnivaló? Tán erre kellett volna bejönnünk?


Itt láthatóan nagyobb mogás és élet volt, mint a másik végén, ahonnan mi indultunk.
A kocsikat is innen lehet bérelni.. legalább is úgy tűnik, hogy itt nagyobb mértékben van választék.
Legközelebb mi is kipróbáljuk!
Elbúcsúztunk a Centenáriumi emlékműtől.
És úgy döntöttünk, hogy a sziget szélén, a Duna-part mellett sétálunk vissza.

Azért látványnak ez sem utolsó!


Ohhh...és ott egy giga-felirat... Igaz, hogy nem Margit-sziget áll ott... de ez is érdekes lehet.
És mivel ezen az oldalon mégse volt értelme tovább sétálni...
Utunk csak itt vezetett el.... emléknek miért ne....
Így láthattuk, hogy majd jó időben hol lesz a pezsgő élet a szigeten.

De kávéhoz már nem volt kedvünk az egyre fagyosabb hidegben....


Irány az autóhoz a legrövidebb úton. No de milyen táblát találtunk.... hmmm... vadaspark arra?!?!?
Csak egy gyors pillantást rá, hogy mit nem akarunk már megnézni. A kíváncsiság nagyon hajtott, hogy láthassam, hogy milyen jellegű vadasparkot tudtak a szigeten elhelyezni.
És már ott is voltunk...
Csodálkoztam is... hogy ez ilyen... És persze hogy nem tudtam megállni, hogy ne menjek be, ha már ingyen látogatható. Ha érdekel, hogy mit is láttunk és hogy milyen a margitszigeti vadaspark, akkor KLIKK IDE és külön bejegyzésben megnézheted!

Majd igyekeztünk vissza... az ujjaink már elég jól átfagytak...

Már majdnem az autónál... de egy látnivaló még nagyon hiányzott, a japánkert... Nem tudtam, hogy miként lehet elképzelni, no meg hogy hol van és milyen. No de mire visszaértük már egyértelmű volt... hogy ott csak egy kicsit a másik irányba és megtekinthetjük a szabadon látogatható japánkertet.
Azon a sétányon előre.... a hatalmas nagy fa mögött ott is volt a kert.


A Margitszigeten található japánkert az egyik legjobb és legszebb hely Budapesten a kikapcsolódáshoz. A 10.500 m2-es ázsiai sítlusú kertben igazi testi-lelki élményben lehet részünk, miközben gyönyörködünk és lecsendesedünk. A gondosan megválasztott növényeknek köszönhetően bármely évszakban érdemes sétát tenni, vagy egy padra letelepedve elmerengeni az ingyenesen látogatható édenkertben.
A margitszigeti japánkert létrehozása Magyar György nevéhez fűződik, aki 1882-től volt a Margitsziget főkertésze. Az akkoriban kuriózumnak számító autentikus japánkertekre jellemző növényekkel, kőlámpásokkal igazi ázsiai hangulatot varázsolt a Margitszigetre.
2013-ban alapos felújítást hajtottak végre. Az elöregedett növényállományt kicserélték, és sok új növénynel is gazdagodott a gyűjtemény. Az épített elemek jó része is megújult. Több ülőalkalmatosságot is telepítettek, mind klasszikus padokat, mind a japán kultúra inspirálta piros-fekete, hosszú fémpadokat.
A kertben színes növények szegélyezte kanyargós sétautak vezetnek, többszáz éves fákkal és örökzöldekkel övezve. Kis fahíd vezet be a kert mélyére, ahol a vízesést is találjuk. A csatornákkal összekötött tavakban gyönyörű tavirózsák, aranyhalak, teknősbékák és vadkacsák találtak otthonra. A halastó közepén egy kis szobor található, amelyet Budapest kis sellőjének hívnak.
E fenti infokat egyébként ezen a Weboldalon találod.

Nagyon gyors sétát tettünk... nem is néztünk meg minden...

...már így is elég hosszúra nyúlt a sétánk hidegben.....kávé nélkül :(

Vissza az autóhoz...

.... és már ott se voltunk.
Kikéve, hogy a parkolóóra feltartott. Egyszer akartam készpénzzel fizetni és hát nem megette az automata?!?! Még jó hogy találtam segítséget... mert azért mégse járja, hogy a nagy pénzt beszívja, de még a parkolókártyánk sincs kifizetve. A mizéria után pedig húztunk 'melegebb tájakra'.... irány a pláza! ott meleg is van... és vacsora is van!

A mai kirándulásunk egész jó volt! És változatos! No meg nem is volt megerőltető a séta. Talán jobb időben örömtelibb lett volna, tán élvezhetőbb is... de így se volt rossz! És legalább most már tudom, tudjuk, hogy mi van a szigeten, hogy miért érdemes oda menni és mit lehet ott látni, találni.
Nagyon tartalmas és élménydús séta volt! Kívánom, hogy legyen majd számodra is ilyen....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése