Élménytérképem !!!

2015. október 18., vasárnap

Tata - Kiskastély és az angol park

Kiskastély és az angol park

A tatai kiránduláson nem csak a nagy Eszterházy-kastélyt néztük meg, hanem a másikat is. A Kiskastélyt is megkerestük a Cseke-tó körüli angol parkban. Bár sokat nem kellett keresni, mert egyrészt a dottóról már láttuk, másrészt ... hát ott éltem... miért ne tudtam volna, hogy hol van az a gyönyörű park és kastélya.
El is mentünk, hogy gyalog is sétálhassunk egyet. A bejáratnál a pálmaház, ahol rendezvényeket szoktak tartani. 
A Hattyúliget utcai bejárathoz közel építette fel Esterházy Ferenc a Pálmaházat. Nyáron a kastélyból idehozták a citrom-,narancs- és pálmafákat. Az épület kioszkként (étterem zenével) működött, és átjárható volt a Kristály uszodába. Az 1930-as évek végén a tatai egyetemi és főiskolai hallgatók itt rendezték meg a híres Anna-bálokat.
És hogy érezhessük, hogy természetvédelmi területen járunk... a szükséges információs táblákat is megtaláltuk a bejárathoz közel.
Nem is olyan kicsi ez a park.

Még táblák is segítik a sétálni, nézelődni, vagy csak pihenni erre járókat.
Bár dottóval már körbenéztünk... de így gyalogosan még jobb és még szebb!

Az Angolkertet 1783-ban Böhm Ferenc mérnök építette. A kert kialakításának kedvezett a feltörő források (Kék-forrás, Najád-forrás) vize, a természeti környezet és a Cseke-tó. A tavat az ott működött Jenő-malom tulajdonosáról nevezték el. 1803-ban Kazinczy Ferenc is megtekintette az angolkertet, majd 1831-ben újból visszatért, és gyönyörködött a szép platánsorban. A látogatás emlékére 1964-ben állították fel a Kazinczy padot a Cseke-tó partján. A park a Cseke-tó körül található, de bizonyos mértékben az egész városra kiterjed. 1955-től természetvédelmi terület. Az 1960-as években a források működésének megszűnése után itt fedezték fel az Angyal-forrási-barlangot és a Tükör-forrási-barlangot. Ezek zártak, a nagy közönség számára nem látogathatóak.

A képek önmagukért beszélnek.





Hamar elértünk a kastélyhoz is.
Valóban kicsi. Kis nyári rezidencia.

Az Angolpark legkorábbi épülete eredetileg nyári laknak épült, copf stílusban. Érdekessége a terasz lépcsője, mely a vízbe dobott kavics keltette koncentrikus köröket idézi.
Némi belépődíj ellenében belülről is meg lehet tekinteni. Ha érdekel, akkor info itt KLIKK IDE.
Majd tovább sétáltunk a parkban. A szabadtéri színpad szinte a kastély mellett van.

Egy kis mini tó....
... egy kis erdő...
És a Cseke-tó!
Így már érthető, hogy miért építettek az urak anno ide is egy kastélyt.
Én is szívesen sétáltam volna itt kisasszonyi délutáni semmittevésemben.
S lám mi bújik meg a fák között...Török mecset.
A szabályos nyolcszög alaprajzú, csúcsíves kis épület érdekessége, hogy a hiedelmek szerint helyén egykor egy szentéletű török remete kunyhója állt.

Tök jó, hogy ilyen érdekes, izgalmas, felfedezésre váró látnivalók bújnak meg az angol parkban.


Varázslatos kis tó. És milyen szép lehet nyáron, a melegben, a melengető napfényáradatban.
A tóparti sétányon végig is mentünk.

Egy újabb barlang szerű építmény... Ennyi meglepetést egy parkban.


Öröm volt itt sétálni... még az őszi hideg ellenére is.


A kacsák viszont még jól éreztél magukat.
És elértünk a műromokig is.
Charles Moreau francia építész építette 1803-ban. Ehhez a 12. század elején épült, előbb a bencések, majd a domonkos-rendiek által használt Vértesszentkereszti apátság maradványait használta fel. Ezeket az Esterházyak hozatták Tatára. Az egyik fülkében és a kerítés oldalában a Látó-hegyről előkerült domborműves III. századirómai-kori sírkövet helyeztek el
Nagyon szép, és különleges.

És végtelenül romantikus alkotás. Kár hogy ezért régi épületek és romok látták kárát. De akkor is... gyönyörű úgy ahogy van!




Örülök, hogy ezt is meg tudtuk nézni.

A fahídon át tovább sétáltunk.


S utunk visszavezetett a Pálmaházig.

Bár az időjárás nem volt épp a legoptimálisabb. Talán egyszer majd igazi verőfényes jó időben is láthatjuk ezt a parkot. De így is jó volt, és örülök, hogy futotta időnkből erre a kis sétára.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése