Élménytérképem !!!

2013. április 28., vasárnap

Zsámbék - Templom

Zsámbék - Keresztelő Szent János születése plébánia templom
Dobogókői kirándulásunkkor Zsámbék felé mentünk. A hosszú út során úgyis meg kellett pihenni, de leginkább a híres templomromjukat szerettem volna megnézni. Parkolni viszont az egyik hagyományos templomuk előtt sikerült. És ha már itt voltunk, akkor ezt is megnéztük.

A templom előtt szép nagy, modern kialakítású parkoló van. Itt álltunk meg.
S ha már itt álltunk meg, akkor ezt a szép nagy, dombocska tetején ülő, egekbe magasodó templomot is megnéztük. 
Ez a Keresztelő Szent János születése plébánia templom.
A Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt templom építésére 1749-54 között került sor, mikor már szinte csak sváb bevándorlók alkotják Zsámbék lakosságát. A pestis járványok tombolása után ebben az időben növekedett meg akkorára a falu lélekszáma, hogy az eddig templomként használt várkastély kápolnája szűknek bizonyult.

A templom külsején a kapu felett a Zichy- és a Berényi-család kettős címere található (a templom építésének idején a Zichyek voltak a várkastély – ma főiskola – birtokosai). Mellette kétoldalt a csigás konzolokon állt Szent Péter és Szent Pál homokkő szobra, de 1963-ban a kommunista idők derekán szétrombolták őket.
A kapu feletti zárköves, félkörös fülkében a Jó Pásztor szobra áll. A sarokkiképzésű, korinthusi fejezetekkel díszített toronytesten körablak, majd körben négy zárköves, félkörös harangablak, fölöttük pedig az órák találhatók.
A ma is zsindellyel borított torony sisakja harang alakú. A hajó oldalfalait három nagy faltükör tagolja, az ívben záródó szentély csatlakozásánál épültek a négyzetes alaprajzú sekrestyék.
A templom körüli kertben szobrok, emlékművek... és még virágok is vannak!
És mily nagy szerencsénk volt... bár körbejárni nem nagyon lehetett, vagy csak nem mertük, de be tudtunk menni! Egy templom ami tárt kapukkal várt minket! Mivel minden templom szép, és a maga módján egy egyedi művészi alkotás, ezért szeretem megmutatni, hogy milyen szépség lakozik a templom belsejében is. Persze... ha be lehet menni.
A templomot a környék urainak, a Zichyeknek szolgálatában álló építészek tervezték. A templom felépítése után és később is problémát jelentett egy olyan javadalom hiánya, mely az egyházközséghez tartozott volna, és amiből fedezni lehetett volna a templom fenntartásának költségeit. Szükség is lett volna erre, hiszen már 1763-ban földrengés okoz károkat, a XIX. század közepén a templom teljes felújításra szorul rossz állapota miatt. Az építkezések annyira megváltoztatták, hogy 1868-ban újraszentelte a püspök.
Súlyos károkat okozott a XX. század két világháborúja is. A templom tetőszerkezetét 1977-ben újították fel, illetve cserélték ki a palákat. 1988-89-ben a templom belseje is új arculatot kapott: újrafestették, de az 1936-ban készült Lohr Ferenc képek megmaradtak. A barokk stílusban épült templom 32 m hosszú és 12 m széles. 
Ez az orgona! Ez valami gyönyörű! És zöld! Ilyet talán eddig még nem is láttam.

A község barokk plébániatemploma számára 1770 körül készített egy 10 regiszteres, egymanuálos, pedálos orgonát egy ismeretlen, valószínűleg pest-budai orgonaépítő. A hangszerről az 1778-as egyházlátogatás („canonica visitatio”) jegyzőkönyve is megemlékezik: „Organum habetur solemne cum 10 mutationibus… incoloratum…”. A zsámbéki orgonatörténet érdekessége, hogy az egyházközség a XIX. század elején egy másik, kicsiny, 2 regiszteres, hordozható orgonát is használt. Ezt körmenetekre vitték magukkal, s a körmenet egyes állomásainál (a „stációknál”) szólaltatta meg azt a kántor. Az 1805-ös egyházlátogatás így írja le a két hangszert: „Organum habetur bonum cum pedali 10 mutationibus, sed uni, alterum vero pro processionibus deserviens portatile parvum duarum mutationum.”
A fenti sok-sok információt pedig e leghitelesebb helyről szedtem, a templom honlapjáról! Bizony! Ma már legtöbbször a templomoknak, és vallási közösségeknek is van honlapjuk. KLIKK IDE és megnézheted, hogy ez is milyen jó!
Ahogy már írtam... műemlékek is állnak a kertben.
És nicsak innen lentről a híres rom is látszik! Már a látványa is gyönyörű! Úgyhogy siettünk is, hogy meg tudjuk nézni. S ha még nem láttad volna, akkor KLIKK IDE és mindenképp nézd meg a bejegyzést.
Gyorsan búcsút is intettünk a templomnak, mert egy másik már várt ránk.
Ha Zsámbék felé járnál, és pont itt mennél el, és Te is szereted megnézni a templomokat is.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés: