Élménytérképem !!!

2014. október 26., vasárnap

Bóly - Református templom


Bóly - Református templom
Bóly községében tett röpke látogatásunk alkalmával  volt lehetőségünk a református templomot közelebbről is megnézni. Akárcsak a katolikus templom ez is közel van a kastély bejáratához. Érdekes torony-formája már messziről csalogatja az érdeklődőt, ahogy minket is. 

A 18. század első harmadában Boly község lakosságának nagyobb hányada eredeti hitére visszatérve újból katolikussá lett. Ekkor a református gyülekezet elveszítette templomát. Még 1750-ben is éltek olyan emberek, akik emlékeztek arra, hogy a mai római katolikus templom egykor a reformátusoké volt. A gyülekezet megmaradt és a templom elvesztése után a pap, aki a községben maradt, saját parochiális házában tartotta egy darabig az istentiszteleteket. A további századokban a bolyi reformátusoknak nem volt saját templomuk. Csak az 1968-as politikai enyhülés adott lehetőséget arra, hogy a község északi peremén megkezdjék az építkezést. Az új templomot 1971. október 17-én szentelték fel.

Sajnos nem találtuk nyitva, nem tudtuk megnézni, hogy milyen is belül.
Egy kis ízelítő a netről.....
Ezt láttuk volna, ha be lehetett volna menni. Így kép láttán megértem, hogy ez miért nem egy 'nyilvános', már mint mindig nyitott ajtókkal látogatót váró templom. Teljesen más, mint a megszokott templom kialakítás.  És persze új is... no meg más is... nagyon is... Nagyon érdekes, hogy ma már az új építésű templomoknak mennyire más a hangulatuk. Családiasabbak, emberségesebbek, és szinte érezni, hogy nem megszokott, elcsépelt, régimódi miséket tartanak itt. Bár ki tudja. Ugye nem hiába mondják, ne ítélj elsőre és ne ítélj külsőre.

Viszont minden templom szép és egyedi, különleges és az építészeti értékeinkhez tartoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése