Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2014. október 26., vasárnap

Siklós - Ortodox templom


Siklós - Szerb Ortodox Templom
Amikor Siklóson a Dzsámit néztük meg, akkor az ott dolgozó hölgy mondta, hogy egy utcával arrébb van az ortodox templom is. Ajánlotta, hogy nézzük meg, ha van időnk, mert nagyon szép belülről. És a katolikus templomokkal ellentétben, amik minden egyes községben megtalálhatóak, az ortodox templomok ritka számba mennek, lassan tényleg már mint a fehér holló. Úgyhogy lelkesen siettünk is át az utcán, a dzsámival szemben lévő bekötő úton.


A templom tetejét már a Dzsámi előtt állva is lehet látni, úgyhogy nagyon eltéveszteni sem lehet. 
Lelkesen felmértük a terepet.....
Siklóson 1690-ben építették meg a megtelepedett szerbek az első fatemplomukat. Ennek leégését követően 1738-ban kis kőtemplomot emeltek, majd a mai is látható templomot 1793-ban kezdték építeni és 1806-ban szentelték fel. A templom a hívők adományaiból épült fel, beleértve a jómódú görög kereskedőket is. A templom copf stílusban épült, udvarát kőkerítés veszi körül. A berendezése 1800 körül, míg az ikonosztáz 1840-50 között készült. Külsőleg a 2000-es évek elején megújult, de a belső, közte a felbecsülhetetlen értékű ikonosztázok és freskók felújítása még nem történt meg.

 .... egy Petőfi emlékmű...
 ...és a bejárat...
... aztán pedig a csalódás.... Nincs nyitva. Nem lehet bemenni. Zárva van. 
És... ezt meg kell hogy mutassam,.... hogy milyen formában szeretnénk mégiscsak a látogatók kedvében járni... és hogy ezt milyen formában is valósították meg.
Nem is tudtam akkor ott, hogy sírjak vagy nevessek. De a szándék a lényeg.. lett volna... ha az a valaki felvette volna a telefont és valóban ki is jött volna, hogy kinyissa nekünk és még két másik akkor érkező látogatónak az ajtót. De még a telefon is ki volt kapcsolva. Hm...
Úgyhogy sajnos mi nem láthattuk személyesen ezeket.... :( Pedig biztos nagyon szép lett volna.


Remélem nem bánod, hogy a netről kölcsönvettem ezeket a képeket, amit utólag is köszönök a készítőjének, csak hogy én is, és Te is lásd, hogy mi az amit még nem láthattunk élőben, de talán megérné.  És végre egy kis változatosság lenne templom-fronton. Mert hát ismerjük el, hogy ezek a templomok belülről mégis csak egy kicsit más színben és formában tündökölnek, mint a már megszokott keresztény templomok.  
Szomorú vagyok, hogy belülről nem láthattuk. Talán majd legközelebb... S egyszer majd úgy lesz, akkor majd azt is megírom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése