Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2014. október 26., vasárnap

Bóly - Batthyány-kastély


Batthyány-Montenuvo-Kastély
és parkja
Ha valaha is a Bóly nevű község felé kocsikázol, arra kirándulsz, vagy csak úgy átutazol, akkor ajánlom figyelmedbe a község központjában található kastélyt egy röpke megtekintés erejéig.


A várak mellett mi nagyon szeretjük a kastélyokat is megnézni. Sajnos amikor ezeket a sorokat írom, még nincs kész a Mo-i kastélyok listám, ezért ha érdekel, akkor külön keress rá a blogban, hátha már elkészült.
No de vissza a kastélyhoz. A Batthyány-kastély Bóly központjában (Község-körkép, vagy amit még a kastélyon kívül láttunk, KLIKK IDE és olvashatod). A GPS ezen a címen találja meg: Bóly, Hősök tere 5.

A kastély látogatható ... kívülről... Ugyanis jelenleg a kastély épülete értelmi fogyatékosok otthonaként működik. Jammeschade. Szegény kastélyok, hogy ilyen sorsra jutottak. De tudjátok inkább ez, mint hogy gazdag milliomosok, vagy épp beképzelt politikusok vegyék meg a mi pénzünkön, aminek utána még a közelébe se lehet menni. Ezeket a kastélyokat, amelyek egyéb szociális funkciótat is ellátnak, legalább kívülről meg lehet nézni. S ha már belülről nem is pompázik eredeti szépségében, de azt legalább séta közben el tudjuk képzelni. No de ahol a 2 méteres téglafal miatt még kívülről sem tekinthető meg.... Itt legalább a biztonsági őr beenged egy séta erejéig. 


A Batthány család a18. században választotta kastélyának Bóly település mai főterét. A mai kastély klasszicita vonásokat hordoz magán. A középső traktus timpanonos rizalit bejárója, és az ablak feletti csekély díszítmény jelképezi a klasszicizáló stílust. A Montenuovo hercegi család vette át a bólyi birtokot. A bólyi kastély berendezése részben Mária Lujzától származott, aki azokat Napóleontól kapta ajándékba. Az empire bútorok a szekszárdi múzeumba kerültek. A kastély utolsó tulajdonosa Montenuovo Nándor, felesége pedig Solymos Ilona bárónő volt. Sikerült uradalmukat fejlett gazdasággá alakítani. A II. világháborúban a Vörös Hadsereg kifosztott a kastélyt. Montenuovo Nándort a kommunisták koholt vádak alapján lecsukatták. A fogságot már nem élte túl. Napjainkban sérült gyermekek otthona a kastély. Hatalmas egykor 27 hektáros parkját leválasztották a kastélytól,de a 11 hektáros parkja, csodálatos faritkaságokkal,óriási platánjaival egyedülálló látvány. A kastély közelében megtekintehetőek az egykori kiszolgáló épületek is.

Be is mentünk, hogy akkor körbe sétáljuk a kastély épületét. Nagyon más ilyen helyen nem is lehet.


A kastélyhoz egy nagyobb park is tartozik. Ahhoz viszont nem a kastély területéről lehet eljutni. Ki kell menni a kastélykapun, és bal kéz felé elindulva alig pár méterre ott is van a parkhoz vezető bejárat. Ezt kell keresni.
S ez visz el a nagyon szépen megcsinált és kialakított parkhoz. Mint az Alice csodaországban vagy inkább mint az Óz, a nagy varázsló? A színek hiányoztak :) a kanyargósan utacska megvolt. Nem is gondoltam volna hogy ilyen szép park rejtőzik a község központjában. S hamar világos lett, hogy ez a község szabadon használható csudaszép parkja, ahova mindenki kijöhet sétálni, pihenni....

... vagy akár játszani. Mert hogy még a játszótér is itt van.
A park pedig valóban szép, a fák... az utacskák.... gondozott és ápolt. Öröm sétálni ilyen helyen.


Ha neked is tetszett, és érdekelnek a hasonló látnivalók, akkor neked is ajánlom ezt a kastély és parkjának megtekintését.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése