Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2014. október 5., vasárnap

Kővágószőlős - Pálos kolostor


Kővágószőlős - Pálos kolostor
A Jakab-hegyi pálos kolostor egy pálos rendi kolostor volt Kővágószőlős határában, a Jakab-hegyen. A magyar–török háborúk során számos pálos kolostorral együtt lakatlanná vált, ám 1736-ban helyreállították. 1828-ra megint kiürült, azóta épülete összeomlott, falai jórészt már csak váll- vagy derékmagasságig állnak. Romjait az 1970-es évek végén, valamint 2006–2007-ben vetették alá állagmegóvásnak, illetve környezetét is rendezték, így ma könnyen látogatható.

Ahhoz viszont, hogy eljuss ide, előbb meg kell küzdened a természettel, az erdővel és sziklákkal, kövekkel. De nem túl vészes, sőőőt! inkább egy szép élmény végig menni a túraútvonalon, hogy eljuthass a kolostor romjaihoz. Több irányból is meg lehet közelíteni, de ha még nem jártál azon a környéken, akkor azt az útvonalat ajánlom, amit mi is először jártunk végig. Hidd el megéri, mert már a kolostorhoz vezető úton is számos szép élménnyel leszel gazdagabb. És ha nem hiszed, akkor itt elolvashatod az élménybeszámolómat KLIKK IDE. Remélem, hogy elég meggyőző :)

Szép, nagy, rendbe rakott kolostor romot találhatsz, ha feljutsz a hegytetőre. Csodálkoztunk is, hogy ez ott fent a hegytetőn, az erdőben ilyen szépen rendbe van rakva. Kicsit mászkáltunk a romok közt, ha már lehetett... Szinte csalogatóan hívott, hogy nézd meg közelebbről is.
Nagyon szép és hosszú leírást olvashatsz kedvenc tudástárunk oldalán, a Wikipédián, ezen az oldalon, KLIKK IDE. Ha érdekel, akkor ne hagyd ki! Ha már ilyen szépen látványosan megmaradt ez a rom, akkor talán megéri megtudni, hogy miért állnak a falak derék vagy akár teljes testmagasságban. Vagy épp pont azért, hogy miért nem áll az egész, és hol a teteje. No meg, hogy egyáltalán hogy került ide föl a hegy tetejére, amikor mi is alig tudtunk felmászni a sziklákon.

Tisztára labirintus fílingje van, ha elindulsz a 'folyósokon' és ajtónyílásokon keresztül. Egy kis nézelődést megér!És ha meguntad a labirintusozást, akkor akár fel is mászhatsz a fal tetejére. Persze ezt ott tedd, ahol könnyen fel tudsz lépni, és csak addig menj, amíg biztonságos. Én is ezt tettem és pár perc erejéig megcsodáltam felülről is a romokat. Egészen más élményt nyújt.


Nem mondom, hogy Te is tedd majd ezt, de nem veszíthetsz semmit. Max. a lábad, nyakad töröd, ha nem vagy elég óvatos. De mi az ahhoz a látványhoz képest ami utána már a tiéd marad....
Különben is... annyi szép kép van fent a neten, ha már az enyémek nem elégítik ki kíváncsiságodat. De ha mégis egyszer eljutsz oda... 1. mindenképp keresd fel ezt a kolost-romot... 2. Emlékezz arra, amit a falra mászásról mondtam :)

Ui. (több év távlatában): Azért a romokra illik vigyázni! És ezért a romokra nem nagyon illik felmászni! Persze a gyerekeknek és a kíváncsiságnak nehéz parancsolni. A lényeg, hogy ottjártad a romok állapota ne bánja!


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése