Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2015. október 17., szombat

Igmándi Erőd


Igmándi Erőd
Komárom a történelemben egy különleges és fontos hely volt, mert nem csak 1, és nem is 2, hanem 3 erőd van a városban! Ebből a Monostori Erődöt néztük meg először. Ott megtudtuk, hogy a Csillagerőd épp felújítás alatt van. De a harmadik, az Igmándi erőd megtekinthető. Hát meg is kerestük.
Miután megnéztük a Monostori Erődöt - ha még nem olvastad volna a bejegyzést, akkor KLIKK IDE és megteheted - elmentünk megkeresni az Igmándi erődöt.
A térképen még anno jelöltem, úgyhogy nagyjából tudtam, hogy hol kell keresni. Ha érdekel, akkor nézd csak meg az én listámat és a hozzá tartozó térképet is KLIKK IDE .
Amúgy az Igmándi úton kell keresni. Nem igazán feltűnő 'jelenség' az autóútról. Ezt a nagy zöld dombot kell keresni.
A megállás a túloldalon lehetséges, de kifejezett parkoló nincs. Mi is ott álltunk meg ahol tudtunk. Majd az utcán átkelve mindjárt meg is találtuk a sétányt, ami az erőd körül van.
Úgy tűnt, hogy a sétány a bejárat felé visz. Legalább is nem láttunk semmilyen bejáratot a hosszú falsoron.
Itt az ablak melletti részen találtunk egy zárt kaput.
Be is kukucskáltam a résen...
Nem sok mindent lehetett látni. Úgyhogy tovább mentünk a sétányon, hátha van egy másik kapu is.
Ahogy a sétányon mentünk lehetett érezni, hogy ez az erőd is jó nagy! Ha ilyen hosszúak a falak, akkor biztos, hogy ez is jó nagy területet ölel körül. És akkor mi lehet még vajon a föld alatt?!
Ott ni! Ott egy másik kapu, s úgy tűnt, hogy nyitva is van.
Bátran be is léptünk, hogy akkor jöttünk megnézni az erődöt. Egy néni elő is jött egy kis helyiségből. S kérdeztük is, hogy meg lehet-e tekinteni. No meg hogy mit lehet látni, mert hogy látjuk, hogy ez is belépőjegyes.
Az Igmándi erődöt, a komáromi erődrendszer legfiatalabb és legdélibb tagját 1871-ben kezdték el építeni. A tervezők az erőd alaprajzát úgy alakították ki, hogy széles arcvonallal rendelkezzen, így biztosítva azt, hogy a lehető legtöbb löveg nézzen az ellenség irányába. A zárt erődudvar északi oldalát egy laktanya zárta le. Az udvarból alagutakon keresztül lehetett a koffereket és a vállkoffereket megközelíteni. Az erőd védelmét a szabályzat szerint egy-négy század és 16-20 löveg látta el.
1939 szeptemberétől 1941 márciusáig az erőd menekült lengyel katonák szállása volt, ezt követően lengyel katonai internálótábor, majd munkaszolgálatos laktanya lett.
A háború végén, a légitámadások idejére a környék lakossága a külső kazamatákat óvóhelyként használta. Az erőd 1945 és 1948 között szűrőtáborként működött: itt igazoltatták és osztályozták a nyugatról hazaérkezett katonákat és polgárokat.
Helyiségeit ezután műhelyek, raktárak és szükséglakások céljaira vették igénybe. 1966 óta a Klapka György Múzeum római kori kőtára működik benne.
S az még hagyján, hogy belépőjegyes... de a néni azt mondta, hogy nem biztos, hogy megéri bemenni, mert hogy most nincs annyi látnivaló. Kérdeztem, hogy a járatokban lehet-e menni. De azt mondta, hogy itt most az sem lehetséges. Úgyhogy úgy döntöttünk, hogy szinte a semmiért most nem megyünk be. Az a kőkiállítás, amit mutatni tudott volna, nem ért annyit. És hát a Monostori erődnél láttuk a lényeget... úgyhogy... szinte minimális 'veszteség-érzettel' távoztunk is az erődtől. Talán majd egyszer, ha újra erre járunk... és még a harmadik erőd is megtekinthető lesz... akkor majd ennek az erődnek is jobban a 'mélyére nézünk'. És Te talán már láttad?

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése