Élménytérképem !!!

2015. október 16., péntek

Tatabánya - Turul és a Szelim barlang

Turul és a Szelim-barlang kirándulás
Őszi tatai hosszú-hétvégénk első napján kései érkezésünk révén és idő híján Tatabánya egyik legismertebb és legnevezetesebb látnivalóját néztük meg.... a Turult és a barlangot.
Sajnos nem volt valami jó idő, úgyhogy nagyon más programot úgyse tudtunk volna már aznapra tenni. De mivel útitársam még nem látta a Turult és Tatabányát felülről, a barlangról nem is beszélve, ezért úgy gondoltam, hogy ez egy nagyon jó élmény lesz az első napra.
Az időjárás nagyon nem kedvezett nekünk. Már útközben is esett az eső. Úgyhogy csak reménykedni mertem, hogy legalább addig eláll az eső, míg megnézzük a Turult és mellette a barlangot.
S mily nagy szerencsénk volt. Mire oda értünk pont elállt az eső. Így hát a borús felhők árnyékában megnéztük a szép nagy 'fémmadarat'.

A tatabányai Turul. Korábban már írtam róla, hiszen én már nem először járok itt. Ha még nem láttad azokat a bejegyzéseket, akkor KLIKK IDE és a másikhoz KLIKK IDE.
A korábbi bejegyzésekben olvashatsz a tudnivalókról is :)
Ezúttal nemcsak hogy hideg volt, de még felhős, borús, szomorkás is.
Esernyővel kilátózni..... ki látott már ilyet... :)
A kilátás sem volt az igazi....

De hát ha már itt vagyunk...
Egyhamar úgyse jövünk erre... és a Turul  madár töretlenül állja az időjárás viszontagságait. Úgyhogy egy pár képerejéig mi is megembereltük magunkat :)
Ilyenkor persze sehol senki... pedig a szép nagy tér ideális a szabadtéri családi programokra. Persze ilyen időben nem jön ide senki.... csak mi :)

Hamar kinézelődtük magunkat, és mivel még nem esett az eső... úgy gondoltam, hogy a barlangot még meg tudjuk nézni. Egy korábbi ittjártamkor a barlangot is volt szerencsém már látni. Úgyhogy most már nem is tűnt bonyolultnak és hosszúnak az oda vezető út. Nézd csak meg a korábbi bejegyzésem - KLIKK IDE - abban részletesebben dokumentáltam, hogy milyen úton lehet oda eljutni.
Sokadszorra már nagyon egyszerűnek tűnt. A piros csíkot követve...
...le a szépen kialakított lépcsőn...
... majd a patkó jelnél jobbra...
...a gyilkos, keskeny, köves ösvényen végig....
....el a korlátmentes, mély szakadék mellett....
...a patkó jelet követvén az utolsó balos kanyar....
..ééééés......  a barlang! Gondolnánk nagy örömünkben.. de sajnos ez se nem barlang, se nem barlangbejárat... ez csak egy mélyedés, ami barlangnak álcázza magát, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk rá is.

Megsajnálván meg is tettük... jól a dolgok mélyére néztük, és megállapítottuk... hogy szegény mélyedés valóban nem barlang. Még egy rókalyukat se találtunk. :)
Innen már csak pár lépés, és az igazi barlang bejáratánál találtuk magunkat. Azok, akik ebből az irányból közelítik meg (mert hogy a másik irányból is meg lehet - mi mindig arra megyünk visszafelé) hasznos információkkal lehetnek gazdagabbak.
Egy kis okosság a barlangról. A firkálásoktól eltekintve, kellő nagyítás mellett olvasható is!
A kilátás innen sem rossz... sőőőt... lehet, hogy még jobb mint a Turul előtti helyről.
Messze ellátni Tatáig,... tiszta időben meg főleg... ha még egy kukker is van, akkor meg pláne.
És persze a barlang.....
A felhők okozta fénytelenség, és lassan már a szürkület árnyékában azért még sikerült pár képet készítenem.

Az egyik kürtő.... Visszafelé majd ott fent, a kerítés mellett fogunk elmenni.
És a másik...
Hatalmas ez a barlang belülről!




A nyílás, amit még az autóutakról is lehet látni.
És persze veszélyes is, mert mindjárt a mély szakadék várja túlontúl bátrakat és kíváncsiakat.
Ennyi volt a barlang-nézés... a sötétedés küszöbén, a furcsa szagok és hangok mellett nem igazán volt maradhatnékunk. Nézd majd meg a másik bejegyzésem is... KLIKK IDE... több napfény és világosabb képek várnak ott.
A másik bejáraton távoztunk.
Fel a lépcsőn....
...és már fent is voltunk a legtetején, ahol a kilátást újra megcsodálhattuk.

A helyzet nem volt sokkal jobb, de legalább nem esett az eső.
S talán egy kicsit elkiabáltam... mert ahogy a szépen kialakított sétányon mentünk vissza már el is kezdett csöpörögni az eső. És mintha a Jóisten kiszámolta volna, hogy meddig maradunk... a kocsiig pont elértünk és máris újra sírni kezdtek a felhők. Szinte percre pontosan teljesítették kérésem. :)
És milyen jó volt! Igaz, hogy a körülmények messze elmaradtak az optimálistól, de legalább láthattuk a Turul és a barlang kora őszi arcát is. És Te? Jártál már arra? 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése