Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2016. április 3., vasárnap

Mecseknádasd - Szent István Kápolna

Szent István Kápolna vagy Szent István templom
Óbányai hosszú-hétvégénk pihenő napján Mecseknádasd községét néztük meg közelebbről. Ha még nem olvastad volna a bejegyzést, akkor KLIKK IDE. És ha már ott voltunk, mindenképp szerettem volna megnézni a nagy kanyarban álló templomot is!
A községjáró utunk utolsó állomása volt. Ez a Szent István Kápolna de van ahol Szent István templomnak mondják. A tábla... és a wikipédia is kápolnának nevezi...
Mindenki, aki a 6-os főúton Pécsre jár vagy onnan jön, biztos, hogy látta már a nagy hajtűkanyarban ezt a templomot, ...Mecseknádasdi kilátással... 
Én is... sokszor.. és most eljött az idő, hogy személyesen is megnézzem. Nagyon reméltem, hogy be is tudunk menni és közelebbről is meg tudjuk nézni.
Ahogy közeledtem, a zárt kapu láttán kezdett elmenni minden reményem. Gondoltam akkor legalább a táblákat megörökítem.
Bizony... műemlék is.
És mily nagy szerencse... ez a kapu nem is volt zárva! Csukva volt, de nem zárva. Érdeklődő emberek a kulturáltan be tudtak menni.
A temetőben álló Szent-István kápolna a román és kora gótikus stílusjegyek alapján a tatárjárás után épült, egy korábbi, kora Árpád-kori templom alapjaira. E templom körül volt az Árpád-kori falu. A kápolnában 14. századi, Zsigmond király korabeli falfestmények láthatók. A külső, védőfalak a 15.-16. században épültek.
Ki nem hagytam volna.... úgyhogy be is mentem.
A legtöbb információ a mecseknádasdi plébánia oldalán található meg, KLIKK IDE és láthatod.
De mivel nem biztos, hogy úgy elolvasod.... egy kis ízelítő.
A mecseknádasdi Szent István templom a 6. számú főközlekedési út mentén, festői útkanyarban áll, a hegyek közvetlen szomszédságában. Méretei, építészeti részletei szerények, mégis jelentős a környezetéhez tartozó középkori történeti emlékek miatt. Helyénél fogva látogatottsága ma is élénk. 1970-72-ben helyreállítása során több azonos értékű építési korszak maradványait kellett értelmezni. Mint ahogy arról már korábban szó esett, az első román templomból mindössze az alapfalak és a nyugati homlokzati fal található meg. A XIII. században bővített templomból a toronytest szinte sértetlenül áll a második emelet, illetve a fogsoros párkány magasságáig. A középkori periódusok közül leginkább a XIV. századi maradt ránk, de szólni kell a romossá vált templom XVIII. századi átépítéséről is.
Méretéhez képest tehát e kis épületnek igen sok arca volt. Ezekben közös: egyszerűsége, méretéhez illő szerénysége volt. E megállapítás jelentette helyreállításunk alapját. A középkori szint visszaállítása és az első templom bemutatása érdekében a szentélyben levő barokk oltárt elbontottuk ugyan, de helyére éppoly egyszerű, visszafogott formájú és méretű berendezési tárgyak kerültek. Minden rendelkezésre álló eszközt felhasználtunk arra, hogy a történeti részleteket minél kézzelfoghatóbban érzékeltessük. Megkülönböztethető falazóanyaggal újjáépítettük a XIII. századi sekrestyét. Ennek oka, hogy a templomtérben rendetlenséget okozó, a működő templom funkciójához tartozó tárgyak itt elhelyezhetők legyenek.
A 6-os főút mellett álló keletelt templomot az okiratokban mint "Ecclesiam Sancti Ladislai Regis" találták meg (II. András, 1235), majd 1330-ból származik plébániaként való említése (a tolnai főesperességhez tartozott). Szentélye egyenes záródású, amelyhez északról sekrestye csatlakozik (13. sz.). E század második felében épült fel a torony is a nyugati falra. A következő évszázadban kibővítették, majd a század végén freskókkal díszítették. 15. és a 16. sz-ban védművek épültek a templom mellé: egy négyszögletű torony és elkészült a körítőfal.
Az épületet az 1700-as években betelepülő őseink jó ideig továbbra is plébániatemplomként használták. A korábban megrongálódott templom felújítása 1723-ban történt meg. Noha a Bajorországból hozott szentkultusz tovább élt a közösségen belül (különösen Szent Kiliánnak, a "frankok apostolának" tisztelete), a templom titulusa - feltehetőleg a betelepülők új identitásának megteremtése végett - mégis Szent István lett.
Ekkor a falu még jórészt a templom környékén terült el. A község növekedése miatt új plébániatemplomot kellett építeni, és annak elkészülte után a kisméretű templom liturgikus használata csökkent. Érdekesség, hogy a falu főbúcsúja továbbra is Szent István napja maradt, s nem szorította ki a plébániatemplomé (Szent György napja).
A kis templom jelenleg főként elhunytak búcsúztatását szolgáló temetőkápolnaként hasznosul, de évente többször különféle szentmisét is tartunk/tartanak itt. Ezek főként esküvők, évfordulós megemlékezések, gyászmisék.
És hogy láttuk-e belülről?.... Hát persze... az ajtóréseken át. A fényképezőm nagyon ügyes. :)
A temetőben látni több-százéves sírokat is.

A romokról nem is beszélve. A régi templom falainak kővonulatai még mindig láthatóak.
Ezek a falvonulatok árulkodnak, hogy korábban valóban volt egy sokkal régebbi épület.
Szólni kell még a templomot körülvevő kerítőfal helyreállításáról, melynek pontos alaprajzi helyzetét a régészeti feltárás tisztázta. A kerítőfal egyben támfal is, és a keleti, illetve északi oldalon erősen lehordott terep további pusztulását akadályozza. Ugyancsak bemutattuk alaprajzát a templom déli oldalán előkerült torony alapmaradványainak.” (Schőnerné Pusztai Ilona: Baranya középkori templomainak helyreállítása – részlet)
Jól látni, hogy a régi kor emlékeit ma is továbbra is őrzik.
És hát a kilátás Mecseknádasdra innen sem rossz!
Szép falucska...
... és ilyen szép kápolnával.
És ha még látnátok az esti kivilágításban! Már olt szerencsém, és nagyon pazar!
Nekem tetszett... a nagyon régi épület romjait az újjal és a temető jellegével kellemesen kombinálták. S egy olyan helyen áll, ahol nem lehet nem észrevenni, úgyhogy egyszer talán érdemes megtekinteni.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése