Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2016. április 2., szombat

Zengő kilátó 2016

Zengő kilátó - 2016
Óbányai hétvégén tett egész napos túránk során ha már a Zengő felé vitt az utunk, a kilátót sem hagyhattuk ki. Erőnkön felül teljesítve, és reményekkel teli, hogy a kilátóba fel lehet menni, kezdtük meghódítani a Zengő csúcsát. 
Óbányai hosszú-hétvégi túránk során - ha még nem olvastad volna az élménybeszámolót, akkor KLIKK IDE - több kilátót is megkerestünk, ezek közül a legtöbb erőt és kitartást megkívánó, és a legnagyobb élményekkel szolgáló, a Zengő kilátó volt!
A nagyon kemény, nagyon durva, emberfeletti erőt megkívánó hegyoldal megmászása után ez a látvány fogadott. A kilátó! Végre! Iszonyatosan boldog voltam, hogy felértünk!
Hát még akkor, amikor megláttam, hogy nyitva is van! Főleg, hogy egy korábbi bejegyzésemben írtam, hogy életveszélyesnek van minősítve és nem lehet tudni, hogy a kilátó ajtaja épp tárt kapukkal vár-e vagy sem. Olvasd el a korábbi kirándulást is! KLIKK IDE! Úgyhogy nagyon megörültem, amikor megláttuk, hogy az ajtó tárva nyitva várta a turistákat. Sőőőt... mások épp kijöttek.
Egyszer már volt szerencsénk megmászni a Zengőt - a másik irányból. Nem mintha az annyival könnyebb lett volna az, de inkább azt az utat ajánlom mindenkinek, mint hogy ezt a mostanit válassza. Szőrnyű volt, de a lényeg hogy felértünk... és itt a kilátó!
A Zengő csúcsán kis beton kilátótorony található. 1984-ben az Állami Földmérési Hivatal építtette mérőtoronynak, a következő évben azonban a turisták előtt is megnyitották. A torony tetejéről ritka szép panoráma nyílik a Dunántúl déli részére.
Szerencsénkre most is nyitva volt. És hát igen... ezt a nem kevéssé veszélytelen fém létra-szerű lépcsőket kell megmászni.
De szépen lassan és nyugodtan lépkedve leküzdhetőek a lépcsőfokok. Igazából maga a kilátó nem tűnik rossz állapotúnak... inkább csak furcsa, régi és a feljutás veszélyesnek tűnik. De ez mind leküzdhető... ezért a csodálatos látványért cserébe.
Kukkerral itt is körülnéztünk. Kerestük a már meglátogatott többi kilátót.

És csak csodáltuk a kilátást...
....és csodáltuk.

Ezért megérte felmászni... úgyhogy remélem, hogy a jövőben még sokáig működni fog a kilátó... kár lenne érte és ezért a gyönyörű kilátásért.


A gyönyörűszép magyar táj...
... egy érdekes kilátó tetejéről.
Kicsit furcsa... kicsi régi... de kilátó... a Zengőnk kilátója!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése