Élménytérképem !!!

2016. április 2., szombat

Zengővár

Zengővár,
vagy más néven a Miklós-vár
A nagy egész napos mecseki túránk a Zengő legtetejére is felvitt minket, ahol most már nem csak a kilátót, hanem a vár romjait is jobban szemügyre vettem.
Óbányai hétvégénk második napján tett nagy túra - ha még nem olvastad volna, akkor KLIKK IDE -  a Zengő hegy tetejét, a kilátót és a várat is érintette.
Az út felfelé megerőltető volt. A korábbi Pécsvárad irányából tett túránk a kilátóhoz - ha még nem olvastad volna, akkor KLIKK IDE - sokkal könnyebb volt. De lényeg... hogy feljutottunk a kilátóhoz, akkor is, és most is.
A szemfülesek észre is veszik, nem csak a gyanús kőhalmokat és szétszóródott köveket....
... de talán még azt is... mintha egy várárok féle árok húzódna a hegytető körül.

A kilátótól alig száz méterre látszanak a Zengővár romjai. A környékbekiek Miklós-vár néven is ismerik. Hozzá és a Magyaregregyhez közelebb fekvő Máré-várhoz kapcsolódik Máré vitéz és Miklós vitéz tragikus legendája. Máré vitéz elment csatázni, a hosszú távolléte miatt az őt elveszettnek gondoló fiatal felesége megcsalta a szomszéd Miklós-vár urával, akitől leánya is született. A lány már felserdült mikor Máré hazatért, és mérgében mindkét várat rommá ágyúztatta, a párt és a 12 kádnyi aranykincset is betemették a romok. Mindenki elpusztult de a vétlen lánynak a nép fantáziája egy különös túlélést biztosított: száz évente egyszer van mód rá hogy kiszabadítsa valaki, akinek meg kell csókolnia háromszor a szörnyekké változó lányt és akkor a kincs is az övé lesz.
Ezek a kőfal-szerű vonulatok tényleg egy várromra emlékeztetnek. 

Néha magát a csúcsot is Zengővár néven említik. A vár a hegytető ovális platóját valamikor majdnem teljesen elfoglalta. Körben – kivéve a déli oldalt – meredek hegyoldalak vannak.
Első tudományos felmérését 1992-ben Nováki Gyula és Sándorfi György készítette el (korábban, a 20. században kincskeresők ástak kutatógödröt).
Mára már alig láthatóak a középkori vár romjai, (az itt talált edénytöredékek 13. századiak), de a szakemberek szerint már a rómaiak katonai őrhelyet építhettek ezen a stratégiai fontosságú helyen. Kárpáti Gábor régész 1994-ben római bronzfibulát talált a Zengővárnál. A hegy lábától nem messze húzódott a római korban a fontos aquincumi út, Hosszúhetény határában római villát tártak fel, a falu területén pedig római kori pénzeket találtak.
A sziklába vágott árokkal ás sánccal is körülvett középkori várat valószínűleg a tatárjárás után építhették, teljes területe 105×70 méter, az árkon belüli terület 75×45 méter volt. Egyetlen, háromszintesre tervezett lakótornya volt, 15 méteres külső átmérővel és 2,5 méter vastag fallal.
A Zengővár maradványait megtekintette Kitaibel Pál, a vidék élővilágának első részletes leírója is, amikor országjárása során, 1799 szeptemberében erre járt, és igazibotanikusként meg is jegyezte, hogy körülötte dúsan nőtt az aranyos fodorka és az édesgyökerű páfrány.
Láthatóan... főleg, hogy van mihez/ kihez viszonyítani... nem is olyan kicsi rom.
A kilátóból is megnéztük..... mintha egy vártorony kerek formája lenne. Tán a várnak is itt állt a tornya.... nem is csodálkoznék, ha már akkor is felfedezték volna a csodálatos és lenyűgöző kilátás előnyeit és szépségeit.
Nem rossz... korábban nem is nagyon vettük észre. Akkoriban még nem foglalkoztam ezzel a témával, pedig bizonyítékom is van, hogy nemcsak hogy láttuk... ott jártunk...
 .... de már akkor is 'meghódítottam' !
És még írásos bizonyítékom is volt! Még a túra elejéről! A táblán, amit az akkori túrán láttunk, minden rajta volt!
Képes ábrázolás... adatok és tények....
 ... és a történet is - A Zengővár regéje! Olvasd csak el! Egy kis nagyítás és olvasható a szöveg a képen! 
 Nagyon örültem, hogy ezt is górcső alá tudtam venni. A Zengő és várának romjai!
Ha arra jársz, akkor mindenképp vess erre is egy pillantást. A Kilátó melletti kőkupac nem az otthagyott építési hulladék, vagy épp a darabjaira hullott hegytető, hanem egy régi várnak a nyomai... s tudod... "vár állott, most kőhalom"... de attól még történelmi múlttal és értékkel bír! Úgyhogy....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése