Élménytérképem !!!

2016. május 29., vasárnap

Zalavár - Récéskúti(Keresztelő Szent János) bazilika

Zalavár - Récéskúti (Keresztelő Szent János) bazilika

Hévízi hosszú-hétvégénken az odavezető úton a Zalavár környéki romokat is megkerestük. A nagy Szent Adorján bazilika romjait (ha még nem láttad, akkor KLIKK IDE) és a kápolnát (ha még ezt se láttad volna KLIKK IDE) már az első napon könnyen megtaláltuk. S bár tudtam, hogy van az utca másik felén még egy rom, de az első nap már nem volt időnk megkeresni. No de a hazafelé úton!
A hazafelé úton újra elmentünk Zalavár községéhez és a Kis-Balaton felé tartva azt a bizonyos bekötő utat keretük, ami minket a romhoz visz. Tudtam hogy van, kb. azt is hogy hol van. Csak mivel ez az úton nem igazán lehetett rendesen félre állni kocsival, ezért mozgó autóból nehezebben vettük észre ezt.
Ez a kis táblácska mutatta, hogy erre van a rom. Kocsival egy kicsit odább tudtunk megállni, de minimális gyaloglás után már itt is voltunk a táblánál. 
Nem volt nehéz kitalálni, hogy merre megy az út. Egy széles megtisztított erdősáv vezetett a romhoz.
Az út végén még egy táblát is találtunk! Kevéske infóval, de azt két nyelven is!
A táblánál már csak jobbra kellett fordulnunk, és szinte már láttuk is a romot.
Könnyen és gyorsan megtehető út vezetett minket ide. Nem is értem, hogy első nap miért nem találtuk meg.
Biztos az égiek azt szerették volna, hogy több időt töltsünk itt, no meg hogy világosban láthassuk.
Bizony... szürkületben lehet hogy ezt már nem tudtuk volna elolvasni :) Fantasztikus, hogy még itt is... ily távol mindentől.... a gazos romocskának is készítettek ismertető táblát. 
S nemcsak hogy rajta van, hogy hol található a rom (bár ha valaki már eljutott ide, és ezt nézi, akkor talán érzékeli, hogy hol is van :) )...

De még egy kis történelmi leírást is olvashattunk.
S miután elolvastuk azt amit el kellett.... alaposan szemügyre vettük a romot is.

Ottjártunkkor mintha nagyobb lett volna a gaz, mint azokon a képeken, amit a neten láttam. Egy kicsit pont fordítva éreztem, mint a másik romnál. 
Óvatosan, amennyire lehetett megnéztük a romokat. Ahhoz képest milyen régi, egész jól állják a szinte derékig érő falak az időjárás viszontagságait.
Főleg itt az erdő-mező földek közepette, a Kis-Balaton mocsaras-lápos vonzáskörzetében. Amúgy érdekes, hogy pont itt épültek anno bazilikák, templomok... s még érdekesebb, hogy ezek a mai napig nagyobb és magasabb romok, mint sok más rom esetében.
Ha Te is szereted a romokat megnézni, megkeresni, 'levadászni'.... Kis-Balaton környékén járva ezt se hagyd ki!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése