Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2016. május 29., vasárnap

Balatonszentgyörgy - Battyánpusztai kastély

Battyánpusztai kastély
Hévízről hazafelé tartó utunkon a Csillagvárat szerettem volna megnézni. A 'vár'-hoz vezető úton haladva vettük észere, hogy az egyik kereszteződésben mintha valami kastély állna. Visszafelé meg is álltunk, hogy jobban szemügyre vegyük.
A kastélyt ennél a bizonyos kereszteződésnél lehet látni, ahol a Csillagvár felé balra kell kanyarodni.
Meg is álltunk, hogy akkor körülnézünk.
De hamar egyértelmű lett, hogy itt se múzeum, de gazda, se látnivaló nem fogad... csak a lakat a kapun. Vagyis nem lehetett bemenni. :(
Csak így... kerítésen keresztül lehetett megtekinteni. 
Még jó, hogy a fényképezőnek a kerítés nem akadály :) De így is max.  'rácsmentes' kép születhetett.
Túl sok információt sem lehet találni erről a kastélyról... a legtöbbet a Wikipédia szolgáltatta... de az is csak ennyi: 
Festetics Tasziló az 1800-as évek végén Sváb Sándor gazdatisztnek adta hosszúlejáratú bérbe - itteni birtokát, aki 1891-ben urasági lakot, a ma is meglévő eklektikus stílusú, "L" alaprajzú, földszintes, tornyos kastélyt építette, melyhez ősfás park is tartozik. A battyánpusztai kastélyt és a hozzá kapcsolódó uradalmi épületeket 1945-ben államosították. Itt működött a Balatoni Nádgazdasági Vállalat, illetve a Dunántúli Nádgazdaság battyánpusztai telephelye, melyben az építkezéseknél használt nádszövetet és nádpadlót gyártották.
Így hát nem volt mit tenni... egy klikk jobbra, egy klikk balra... egy (vagy több :)) rólam is....

És már mentem volna, amikor észre vettem, hogy lovak kíváncsiskodnak, és jönnek előrefelé a kertben. Meg is lepődtem... akkor annyira csak nem elhagyatott a kastély... a lovakat gondozni kell.
De nem akartam a lovakkal túlzottan bratyizni, még lehet hogy kijött volna valaki az épületből, hogy mit keresek én ott.
Egy utolsó kép és pillantás... és már mentünk is.
Mivel nem tervezzük, hogy a Csillagvárba (ha még nem láttad a bejegyzést, akkor KLIKK IDE) valaha is visszatérünk, ezért ezt a kastélyt is szerintem most láttam először és utoljára. De nem ám ez elveszi a kedvedet a felfedezéstől.... 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Olvasók!
    Bocsánat az elírásokért ! Javítottam! Tudod... a bejegyzések sebtében íródnak, fáradtan, esti órákban... hogy minél előbb látható legyen a bejegyzés. :)

    VálaszTörlés