Élménytérképem !!!

2013. április 28., vasárnap

Esztergomi Bazilika

Esztergomi Bazilika
Dobogókői kirándulásunk alkalmával Esztergom felé mentünk. És ha már a közelben voltunk, akkor miért nem néztük volna meg a Bazilikát is. Ezen a napon túrázást már úgyse terveztünk. És ha jártam is Esztergomban, akkor az nagyon rég volt.... ideje volt újra megnézni az Esztergomi Bazilikát.

Mindjárt a Bazilika lábánál található parkolóban álltunk meg. Persze parkolódíjat fizetni kellett, de itt legalább biztonságban volt a kocsi, mi meg nagyon közel a Bazilikához. Ahogy kiszálltunk, már mentünk is az épület felé.
Nem lehetett eltéveszteni az utat, csak a látottak felé kellett menni.
A felfelé vezető lépcsőt megtaláltuk, úgyhogy nem is kell kerülni... a Bazilikát több irányból is meg lehet közelíteni.
Meg is érkeztünk... hát nem gyönyörű?!?
Az esztergomi várhegy államalapításunk óta fontos szerepet tölt be a magyar történelemben. Kiemelkedő jelentőségét, fontosságát az évszázadok viharai és csapásai sem csökkentették. Része van ebben a Duna-kanyar fölé emelkedő festői fekvésének, dombok övezte természeti szépségének csakúgy, mint azoknak az épületeknek, amelyek hol világi, hol egyházi központtá emelték. Könnyen megközelíthető és mégis elszigetelt, jól védhető, ünnepélyes hatású, de természeti adottságai révén vonzó és feloldást nyújtó tájegység. Nem meglepő, hogy előbb a magyar uralkodók székhelye, majd a magyar katolikus egyház legfőbb központja lett.
Még több információt, ahogy a fentit is, a leghitelesebb oldalon olvashatod, a Bazilika saját weboldalán. KLIKK IDE és Te is láthatod.
Alaposan körülnéztünk a  Bazilika előtti téren.
Megcsodáltunk innen a kilátást a városra... bár nem volt olyan nagy szám. ( Az igazi kilátás a másik oldalon várt minket.)

Úgyhogy mentünk is a Bazilika felé... hátha még be is tudunk nézni.
S ej mit találtunk a Bazilika lábánál.
Egy közös kép volt a minimum az 'adományért' cserébe :)
Hatalmas egy épület... ahogy ott áll az ember... szinte eltörpül. S ahogy nézünk felfelé, már majdnem hogy kitörik az ember nyaka, olyan magas.
Egy kis visszapillantás... szép nagy tér van a templom előtt.
De az oszlopok félelmetes magassága lenyűgözőbb.
Hát még a belseje. Mert hogy be tudtunk menni. :) Szomorú is lettem volna, ha nem.
A templom egyéni és liturgikus célú látogatása díjmentes. És még fizetni sem kellett! 
Ezt a csodát, ami ott bent magasodik, ingyé meg lehet tekinteni!
Legalább is a templom-részt. Mert hogy sajnos a többi terem, kiállítás, úgy mint a kupola megtekintéséért már belépőjegyet kell fizetni.  Itt láthatod is, hogy mit mennyiért lehet megtekinteni. KLIKK IDE.
És ez az orgona! Sok szép orgona van a magyar templomokban, de valljuk be őszinténk, hogy azért mégiscsak vannak kiemelkedően szép 'példányok', mint ez  is itt. Ha kíváncsi vagy több infóra, akkor szintén a templom saját honlapján olvashatsz róla KLIKK IDE
S ez bizony a plafon... ilyen gyönyörűséges... és ízléses! díszítéssel van ellátva!
A templom kupolája pedig.... igazi építészeti remekmű!
Persze az oldalfalakon sem aprózták el a díszítést.
Főleg nem a festményeket! Hatalmasak voltak... mit hatalmasak.. óriásak!
És mivel mindenki szeret hazavinni valami szuvenyírt... főleg ha az még egy szent helyről is való... A Bazilikában gondoskodtak róla, hogy legyen miből választani, és hogy ne legyenek csalódottak a turisták.
Azt hiszem, hogy nekem is csurrant csöppent valami. De a látvány is elég lett volna, nem?!?
Ilyen szépet! Muszáj volt sok képet csinálnom.. legalább is amennyire a fényviszonyok engedték. :)


Kár lett volna kihagyni a megtekintését. Ez az épület azért nem egy átlagos és közönséges templom. Minden erre járónak illik bekukkantani, még ha az egyéb kiállításokat nem is nézi meg.
Ez itt a Bazilika mellett mint utólag kiderült az Esztergomi vár. Hát ha akkor tudtam volna, hogy egyszer blog is lesz és minden várat megnézünk, akkor biztos megnéztük volna. De akkor még nem tudtam, úgyhogy nem is mentünk be. Inkább sétáltunk egyet a Bazilika körül.

Megnéztük ezt a fantasztikus kilátást a Bazilika Duna felé fekvő oldalán.

No ez már kilátás volt a javából! Magyarország legszebb kilátásai közé tartozik, nem véletlen hogy kedvelt turistahely és nem véletlen, hogy a Bazilika és Esztergom is országszerte ismert és híres.
És a Bazilika környékén még a további épületek is szemet gyönyörködtetőek.

Vissza is mentünk és úgy döntöttünk, hogy akkor lesétálunk még a Duna-partra.
De előtte még végig sétáltunk a várfal mentén.
 a széles járdát követve mentünk is. 
Így láthattuk ebből az irányból a kupolát is, ahova nem mentünk fel kilátózni. Pedig biztos, hogy páratlan a kilátás onnan fentről!
Ha innen lentről ilyen szép volt... akkor onnan fentről vajon milyen lehet?!... a városra... a Dunára... és valószínű, hogy még Szlovákiára is rá lehet látni.
No majd legközelebb... nekünk egyelőre csak a várfalról csodálás maradt.
Még megnéztük, hogy ez a lépcső hova visz.
A várfal tövében egy újabb kilátó hely.
És még egy szobrot is találtunk, ami nem is volt olyan kicsi....

A Bazilika melletti parkon keresztül újra az előtte található térre értünk.
Egy utolsó pillantás a Bazilikára és már mentünk is tovább.
Különlegesen szép épület, aminek a megtekintését nem szabad kihagyni. Kicsit sajnálom, hogy nem volt időnk mindent megnézni, a kiállításokat, a kupolát, a Bazilika melletti várat és kiállításait. Itt annyi látnivaló van, hogy csak erre legalább egy napot megéri rászánni. Úgy lesz szép kerek és egész az esztergomi városnézés. Mi most egy kicsit megízleltük.... és talán majd legközelebb már alaposabb leszek. És Te?

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése