Élménytérképem !!!

2015. március 7., szombat

Zomba - Katolikus templom

Zomba - Római Katolikus templom
avagy Szent István király-templom
Szekszárd irányából Zombára érkezvén már messziről lehet látni a katolikus templomot, ahogy az a domboldalon büszkén magasodik az ég felé. A másik irányból sajnos már ennyire nem látható, sőt... szinte fel sem tűnik, amíg a központhoz nem ér az ember.


Megközelítéséhez a központnál kell Bonyhád irányába bekanyarodni, és utána mindjárt az első jobbos elágazónál kell lekanyarodni. Pár méter után már ott is van a templom. Cím alapján a Zomba, Alkotmány u. 3 szám alatt található. A templom előtt egy szép nagy szentháromság szobor fogadja a hívőket és az érdeklődőket.
Emellett vezet fel a lépcső a domboldal tetején található templomhoz.
Szerencsére így kora tavasszal, a fák zöld lombozata nélkül jól lehet látni a templomot is. Nyáron, a gesztenyefák hatalmas lombkoronája miatt innen szinte észre se lehet venni, hogy ott fönt egy templom áll.
A Szent István király tiszteletére szentelt római katolikus templom 1765-ben épült. 1923-ban átalakították, de szép barokk jegyeit megőrizte. Berendezése a templommal egykorú, szintén barokk. Oltárképeit a kor egyik kiváló osztrák mestere, a kapucinus Johann Baumgartner készítette. A főoltárkép Szent István korona-felajánlását ábrázolja. A két mellékoltárkép Levétel a keresztről és Szent József halála. A közvetlenül a templom mögött fekvő temetőben álló kápolna Dőry Ádámnak és unokájának kriptája. 
A templom tövében egy szentélyt is látható.
Kicsit börtönösre sikeredett azokkal a rácsokkal, de gondolom megvan az oka, hogy azt oda kellett rakni. Viszont ahova és ahogyan kialakították az nagyon ötletes (lásd fenti kép).
S a templom.... az ember egyre kisebbnek érzi magát, ahogy a lépcsőn felfelé haladva a templom egyre jobban fölé magasodik.

A templom előtti részen nem találni újabb szobrokat, csak egy afféle kézi harangozót. Vajon mire használhatják?
A templom mindkét oldalán egy-egy épületszárnyat találni.

De sajnos se ezeken, se a főbejáraton nem lehetett bemenni. A szokásos eset.... 'templom-vizit' a legtöbb esetben már csak miseidőben lehetséges. Főként a falusi templomoknál igaz ez.
A templom mögött található a temető. A képen pedig látszanak is a fent is említett Dőry-kripták.
Sajnos időm nem volt körbejárni. De amit még jobban sajnálok, hogy nem lehetett bemenni. Egy ilyen szép nagy templom biztos impozáns belső kialakítással és a katolikus vallásra jellemző díszítéssel rendelkezik. Sajnos még a neten sem találtam számomra eléggé hiteles forrást és képet, hogy esetleg kölcsön vehessek párat. De remélem, hogy majd egy napon sikerül bentről is megtekintem. És akkor majd bővítem a leírást :)
Addig pedig.. ha arra jársz és érdekel... Te is vess rá egy pillantást, hátha Te be is tudsz menni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése