Élménytérképem !!!

2015. március 7., szombat

Zomba - Spitzer kastély


Zomba - Spitzer kastély
A XIX. századi birtokdarabolódásnak megfelelően a család újabb ágai egyre másra építették kastélyaikat. A XIX. század közepéről származik a Spitzer - kastélyként emlegetett zombai kastély, ami a II. világháború előtt tüdőbeteg apácáknak is otthonul szolgált.

Nagyon könnyen meg lehet találni a kastélyt, vagyis a zombai óvodát. A főúton haladva a focipályát kell csak megtalálni. A mellette elvezető bekötő út a kastélyhoz, illetve az előtt visz el. Alig pár 10 méter és már ott is van a kastély.
Nem nagy, de a felújítások után elég csinos kis kastély lett.

Milyen jó lehet egy kastélyba óvodába járni. Remélem, hogy a gyerekek és az anyukák is értékelik ezt, hogy egy ilyen szép és neves épületbe járnak  gyerekek. 

Előtte egy nem túl nagy méretekkel rendelkező park is van. Nem nagy, viszont még egy kis tavacska is található ott! Így igazi park-élményt nyújt.
Nagyon szépen rendben van ez a parkocska. Padok a pihenéshez, utacska a sétához.
Érdekesség a kíváncsiaknak, és játszótér nyomai.
És a mini-tavacska ott a háttérben.
Az óvodások, és rendezvények számára is megfelelően kialakított környezetet. Még esküvőt is tartottak itt. Azzal a kis mini-tavacskával romantikus környezet érzetét nyújtja. Milyen szép lehet ha már a fák is zöldellnek!
Nekem tetszett. Szó mi szó teljes nagyságában és szépségében csak most láttam először én is. Nap mint nap itt utazok el a főúton, de amilyen közel van, oly annyira nem lehet belátni a focipálya, a lakóház és az evangélikus templom takarása miatt. Egy kis nyugalom szigete lapul alig 50 méterre a főút mellett. Már ha nem épp visongó kisgyerekek szaladgálnak az 'udvaron'.

Kellemes kis kastély. 'Gyűjtőknek' és felfedezőknek ajánlom, hogy ha erre járnál, akkor állj meg pár perc erejéig, és nézd meg ezt is.


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése