Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2015. március 6., péntek

Szekszárd - Kálvária kilátó


Szekszárd - Kálvária kilátó

Szekszárdi városnéző kirándulásunkba még belefért, hogy felmenjünk és megnézzük a várost felülről is. Ha már Szekszárdon jár az ember, akkor kár lenne a szőlő-szobor kilátót avagy Kálvária kilátót kihagyni.


A Szekszárd városa felett a Bartina hegyen álló kilátóból a nézelődő elé csodálatos panoráma tárul, a környező földek és a domboldalakon felfelé sorjázó szőlősorok valóban szemet gyönyörködtető látvány.
Szőlő-szobor a kilátónál
A Kálvária kilátót nem csupán a szép kilátás teszi érdekessé, hanem Kiss István Szőlő-szobor kompozíciója is, amelyet 1983-ban állítottak fel. A szobor a város címerének jelképeiből tevődik össze. A szobor talpazata megmászható, így az maga is a kilátó része, a Szőlő-kilátó a felállítása idején igen vegyes érzelmeket váltott ki a polgárokból, abból kifolyólag, hogy a szépen megmunkált szőlőleveleken fel lettek tűntetve a város akkori tanácsi hivatalnokainak a neve. Ezeket a leveleket az erős nem tetszés miatt eltávolították, így az alkotás egyrészről emiatt a metszés miatt is hiányos, másrészről azért is, mert a jelenlegi falfirkákkal tarkított talpazatára eredetileg várostörténeti domborműveket képzeltek el, de ez sajnos, talán a vita miatt ez idáig nem készült el.
Nagyon szép kilátás nyílik a városra, még ha maga a város nem is olyan lehengerlően szép.
Errefelé még az adóvevő tövében is szobrok vannak.... Bár meglehet hogy azok voltak előbb ott, mint a piros-fehér fémrúd.
Ezen a jó kis kirándulóhelyen található a kálvária is, a három keresztszobor klasszicizáló késő barokk stílusban készültek a 18. század végén. Az egyébként pompás panorámába sajnos nem picit, belecsúfít az egyébként hasznos rádiótornyok oda nem illő, komor látványa.
És a kilátás a másik irányba. A dombok között is Szekszárd lapul.
S nem csak a szőlősök, hanem a város egy része is.

Mivel nincs messze a várostól, ezért akár gyalogosan, de autóval is nagyon könnyen és gyorsan meg lehet közelíteni. Ajánlom neked is, ha erre jársz!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése