Élménytérképem !!!

2015. március 6., péntek

Szekszárd - Kálvária kilátó


Szekszárd - Kálvária kilátó

Szekszárdi városnéző kirándulásunkba még belefért, hogy felmenjünk és megnézzük a várost felülről is. Ha már Szekszárdon jár az ember, akkor kár lenne a szőlő-szobor kilátót avagy Kálvária kilátót kihagyni.


A Szekszárd városa felett a Bartina hegyen álló kilátóból a nézelődő elé csodálatos panoráma tárul, a környező földek és a domboldalakon felfelé sorjázó szőlősorok valóban szemet gyönyörködtető látvány.
Szőlő-szobor a kilátónál
A Kálvária kilátót nem csupán a szép kilátás teszi érdekessé, hanem Kiss István Szőlő-szobor kompozíciója is, amelyet 1983-ban állítottak fel. A szobor a város címerének jelképeiből tevődik össze. A szobor talpazata megmászható, így az maga is a kilátó része, a Szőlő-kilátó a felállítása idején igen vegyes érzelmeket váltott ki a polgárokból, abból kifolyólag, hogy a szépen megmunkált szőlőleveleken fel lettek tűntetve a város akkori tanácsi hivatalnokainak a neve. Ezeket a leveleket az erős nem tetszés miatt eltávolították, így az alkotás egyrészről emiatt a metszés miatt is hiányos, másrészről azért is, mert a jelenlegi falfirkákkal tarkított talpazatára eredetileg várostörténeti domborműveket képzeltek el, de ez sajnos, talán a vita miatt ez idáig nem készült el.
Nagyon szép kilátás nyílik a városra, még ha maga a város nem is olyan lehengerlően szép.




Errefelé még az adóvevő tövében is szobrok vannak.... Bár meglehet hogy azok voltak előbb ott, mint a piros-fehér fémrúd.
Ezen a jó kis kirándulóhelyen található a kálvária is, a három keresztszobor klasszicizáló késő barokk stílusban készültek a 18. század végén. Az egyébként pompás panorámába sajnos nem picit, belecsúfít az egyébként hasznos rádiótornyok oda nem illő, komor látványa.
És a kilátás a másik irányba. A dombok között is Szekszárd lapul.
S nem csak a szőlősök, hanem a város egy része is.

Mivel nincs messze a várostól, ezért akár gyalogosan, de autóval is nagyon könnyen és gyorsan meg lehet közelíteni. Ajánlom neked is, ha erre jársz!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése