Élménytérképem !!!

2015. október 17., szombat

Tata és a Lehalászás

Öreg-tavi lehalászás fesztivál

A tatai kiránduláshoz ezt a hétvégét az elején nem szánt szándékosan, de később már kifejezetten a lehalászás fesztiválja miatt választottuk. A sok időpont tolódás miatt a kuponos szállásunkat már csak ősszel tudtunk kihasználni. És ha már ennyit csúsztunk a nyárhoz képest, akkor a lehalászás hétvégéje pont jól jött, hogy az őszi hidegben valami érdekes is várjon minket Tatán.
A Tatán töltött hétvégén az egyéb látnivalók mellett fesztivál hangulat is színesítette napjaikat.
Érkezésünk estéjén már mentünk is ki megnézni, hogy merre van a fesztivál és mi vár ránk. Mint tudjuk ma már kevés dolog, és még kevesebb fesztivál van ingyen. Hát ez sem tartozott közéjük. Belépőjegyes fesztivál volt, amire meg is vettük az egész hétvégés jegyet... ezen már ne múljon. De nagyon érdekes, hogy a kastély melletti hatalmas nagy teret le tudták úgy zárni, hogy nem is lehetett volna csak úgy belógni a rendezvényre.... hacsak nem a tavat átúszva :)
Az elkerített részen a szokásos árusok. Minden ami szem-szájnak, pénztárcának kevésbé, ingere.
És persze a sátrak. Végül is ez amolyan eszünk iszunk dinom dánom fesztivál volt.
Az esti koncertre oda is értünk.
Az Irigy hónaljmirigy tartott egy rövid kis koncertet.


A kastély tövében fogyasztásra buzdító vendéglátósok még este is várták az érdeklődőket.
A sötétben még a várra is vetettünk egy pillantást (egy kicsit nagyobb fényárra számítottam.... mégiscsak a vár, ami Tata szeme-fénye népszerűsége) Persze az igazi várnézést világosban tettük meg.
Ahogy az alaposabb, nyugodtabb és élvezetesebb körülnézés is világosban jobban ment. :)
És persze napközben jóval többen is voltak.

Ez volt a lehalászás fő helyszíne. A sátrak és az étkezésre megfelelő helyek.

No meg az 'ételadagolók' :) Nem is egy. Mert hogy a reggeli lehalászásból a halacskák egy része délben már a fazékban úszott. 
És hogy izgalmas legyen, és némi tétje is legyen a fesztiválnak, ami talán még a nézelődök érdeklődését és pénzköltekezési ingerét is felkelti, a lehalászásra az ország különböző pontjáról érkeztek halfőző mesterek és itt mérték össze tudásukat. 
S bár mindegyik halászlét nem, de egyet-egyet mi is megkóstoltunk.... ha már itt vagyunk :) 
A folyamatos zenés műsorok pedig biztosították a jó hangulatot.
Hát itt, és így zajlott a fesztivál.

Sajna a lényegi részét - a lehalászás kora hajnali 'ceremóniáját' - egyik nap se láttuk. Hát ki tud már olyan korán felkelni! Ráadásul az őszi csípős hideg reggeleken! Kicsit szomorú voltam, hiszen maga az az élmény, ahogy a halászhajókkal húzzák ki a hálót és a halakat, az egyik fő látnivaló a fesztiválon.... és úgy éreztem, hogy lemaradtunk róla.
De ahogy a tóparthoz közelebb mentünk, akkor láttunk, hogy még mindig szedik ki a halakat a vízből. Igaz csónakázós jelenet már nem volt, de mégis úgy éreztem, hogy egy részét látjuk és láttuk a lehalászásnak.


Miután jól megnéztük, hogy mi is történik, már nyugodtabban és boldogabban álltunk odébb, hogy más látnivalókat is felfedezhessünk a városban.
Vagy épp hogy egy-egy koncerten ott lehessünk. Bizony... ezt megint látnom kellett :(

De hát ha az útitársamnak ez volt a kérése... mit lehet tenni.... :)
Egy kis nézelődés... 
...egy-két emlék...
... s ettünk ittunk...
.. hogy este újra bulizhassunk.
A TNT koncertet néztük meg mi is, sok-sok kíváncsi közönséggel együtt.
Ez kifejezetten jó volt, és még tetszett is!
S bár ennek a kis fesztiválnak is megvolt az esti marasztaló hangulata, de azért hideg volt már az esti órákban, így túlzott bulizásnak nem lettünk áldozatai.
Egész jó ez a Tatai Lehalászás... csak kár hogy ősszel van, amikor azért már nincs olyan jó idő, hogy ezért az ember nagy távolságokat utazzon. Így inkább ez is a helyieknek szól. De nem baj... mert ilyenek is kellenek. 

Örülök, hogy a véletlenek pont úgy hozták, hogy ekkor jöttünk Tatára. Jó volt ezt is megélni... ha már akkor nem tudtam, amikor még itt éltem. De ha véletlenül Te is pont ekkor, pont erre járnál... 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése