Élménytérképem !!!

2016. október 1., szombat

Balatongyörök - Bél Mátyás kilátó

Bél Mátyás kilátó
Balatongyöröknél tett spontán kirándulásunk során néztük meg a kilátót. S nemcsak hogy mutatós, szép és új kilátó, de még ingyen fel is lehet menni megcsodálni a páratlan kilátást.
A hirtelen jött ötlet hozott minket egészen a kilátóig. No meg az, hogy a hegy aljában találtunk kellő segítséget, hogy eltaláljuk idáig. Nézd csak meg a túra leírását - KLIKK IDE - hogy hogyan is lehet eljutni a kilátóig!

A 221 méter magas, dolomitból álló Garga-hegy tetejére 1972-ben a Keszthelyi erdészet építtetett kilátót. Helyére 2014-ben egy teljesen új kilátótorony épült. Jól megfigyelhető a vulkáni tanúhegyek déli csoportja, a Balaton nyugati medencéje a somogyi partokkal és a Keszthelyi-hegység hullámos felületű, hatalmas erdőségei.
S mily öröm, a kilátóba ingyen fel lehet menni! Nincs belépő, nincs akadály, nem kell félni, hogy összeomlik alattunk. Csodálatos.... már vágtattunk is felfelé a biztonságos lépcsőzeten.
És a kilátás! Páratlan, csodálatos, mennyei!
Nehéz szavakat találni a csodálatos balatoni látképre.
Kár, hogy a fényképezőm nem készít jobb képeket. De hát ezt látni kell az embernek a saját szemével, mert olyan gyönyörű és lenyűgöző, amit egy kép soha sem tud visszaadni.
És aki egy kicsit jobban szeretné tudni, hogy mit is lát a távolban, annak elég ezt a táblát megtekintenie, amit a kilátó korlátjához erősítettek.
S lám... mi az a távolban... csak nem a másik kilátó?!?
Innen nézve nagyon távolinak tűnt, úgyhogy el is vetettük az ötletet, hogy még oda is felmenjünk. Főleg az a fehér felfelé kanyargó út! És amúgy is, ki tudja, hogy mikorra érnénk vissza.
Úgyhogy megcsodáltuk a kilátást minden irányba.
S már mentünk is... már sok látnivaló várt ránk a mai napon.
Szuper kis kilátó, biztonságos és könnyen megközelíthető egy kellemes kis túrával.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése