Élménytérképem !!!

2023. április 6., csütörtök

Budapest - Margitszigeti Vadaspark

Margitszigeti Vadaspark

A Margit-szigeten tett kirándulásunk során nagyon felkeltette a kíváncsiságom, hogy milyen állatkert, pontosabban vadaspark is kaphatott helyet a szigeten. Azért ez a sziget mégse olyan nagyon nagy, hogy még egy vadaspark is elférjen rajta... vagy mégis?
A Margit-szigeten található rengeteg látnivaló mellett alaposan végig kellett gondolni, hogy milyen útvonalon is sétáljunk végig, hogy így vagy úgy, de minden nagyobb látnivalót érintsünk, és akár meg is tekinthessünk. A vadasparkot bár láttuk a térképen, de úgy tűnt, hogy nem fog útba esni és lehet hogy még időnk sem engedi.
Tán szerencsénk volt... vagy csak sikerült a visszafelé vezető utat jól megválasztani...épp a vadaspark irányába vezetett. 
Nem tudtam, hogy egy ilyen környezetben mire is lehet számítani... mégiscsak egy sziget, amin minden más sokkal nagyobb területet kapott.... így hát izgalommal vártam, hogy mi fog utunkba kerülni.
És akkor megláttam a kerítést! És mögötte az állatokat!
Meg is álltunk megnézni... de még inkább megérteni, hogy ez milyen jellegű állatkert. Fizetős?Belépős? Hol a kassza? Hol a bejárat? Sajnos nem volt időnk előre tájékozódni és a spontán felfedezés örömére bíztuk magunkat ezen a mai kiránduláson.... úgyhogy izgalommal kerestem a válaszokat a kérdéseimre.
Az feltűnt, hogy mindkét irányból el lehet menni mellette és meg lehet nézni, hogy mi van kerítésen belül. Hmmm... talán így lehet megtekinteni? ingyen?
Úgy voltam, hogy ha nincs más, és csak így, akkor mi is körbe tudjuk gyorsan sétálni. Úgyhogy mentünk is tovább a nagy kerítés mellett.
Az őzek/ dámvadak után madarakat láttunk ketrecekben... nem is akármilyeneket...
....ragadozó madarakat!!! Sas és ölyv is feszülten nézte, hogy ki mindenki sétál el a kerítés mellett.
Talán egy kicsit nagyobb térre lenne szükségük... de hát ha a kaja megvan... és jó dolguk van... csak hát mikor és hol repülnek?
Aztán megtaláltuk a táblákat is... no meg az útmutatást! Van bejárat!!! Ha már itt vagyunk... akkor persze hogy be is megyünk... főleg, hogy területileg láthatóan nem tűnt nagynak.
Még a kerítésen kívülről meg lehetett nézni, hogy milyen nagy kacsa-úsztató ( szó-szerint) van bent... 
Felettébb sokféle kacsa-fajtával.
És a szupi szelfibotomnak köszönhetően... egy kis rálátás rácsok nélkül! Milyen jól megcsinálták ezt a mini-tavacskát.
A kis vadaskert egyik felén a dámvadak karámja kapott helyet, ahol a hazai erdőkben is honos szarvasfélén kívül a mezei nyulak is kedvükre ugrándozhatnak. A kisállatkert másik felében vízimadarak, illetve egyéb díszes madárfajok láthatók, a Bahama, mandarin és a kisasszony récéken kívül különösen az ázsiai selyemtyúkok keltik fel a közönség figyelmét. A kert belsejében található istálló pónilovak lakóhelye, amelyeken szép időben, illetve forgalmasabb napokon akár lovagolni is lehet. A fentieken kívül számos bagoly és ragadozó madár is helyet kapott a kertben.

A bejárat is meglett!!
És lám milyen pompázatos kiírás! A belépés és megtekintés díjtalan!
Nem volt kérdés, hogy akkor egy gyors sétát mi is teszünk odabent is.

Tényleg nem tűnt nagynak... az a megyünk egy kört és láttunk mindent típusú!
No de, hogy még ilyen is legyen ezen a szigeten! Meg kell becsülni! És értékelni kell!
És én értékeltem is! Főleg miután megláttam, hogy bizonyos állatok tök lazán csak úgy szabadon mászkálnak!
A gólyák egyáltalán nem zavartatták magukat. Csak úgy ott volt kint volt a fészkük és egy-két gólya sétált ide-oda, míg a nőstények a fészekben ültek.
És a nyuszik is csak úgy! Szabadon! Azokat sem zavarta, hogy idegen emberek jönnek mennek.


A gólyáktól odáig voltam! Ilyen közelről, ilyen szabadon tán még sose láttam gólyát... pedig vidéken nőttem fel!
Öröm volt ezt a kis részt körbe sétálni. És akkor a nyuszikról nem is beszélve... bár őket nem érdekelte annyira, hogy épp mit nasizunk mint a gólyát.
A kis ösvény a pónilovakhoz vezetett.


Viszont a látogatók nem minden épülethez mehettek oda. S ezt épp akkor a páva is tudta... hogy ott bizony zavartalanul üldögélhet.
Okos helykihasználással egy kis tudni- és tanulnivaló információ.
Amennyire lehetett a kacsák elkerített területéhez is odamentünk.

S már vissza is értünk. Valóban egy nagyon kis területről van szó. Vidéken még a házakhoz tartozó kertek is nagyobbak szoktak lenni :) No de hogy milyen örömteli és felvidító sétát lehet itt tenni! Az állatok varázsa !
Nagyon örülök, hogy ezt is megtaláltuk és hogy még be is tudtunk menni, hogy közelebbről megnézhessünk mindent.
Úgyhogy csak ajánlani tudom, hogy aki a szigeten jár, szereti az állatokat, főleg ha gyerekkel van... vagy csak úgy egy kis lazító időtöltésnek... szánjon rá pár percet!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése