Élménytérképem !!!

2016. augusztus 13., szombat

Pécs - Tettye barlang

Tettye barlang
Orfű felé tett kirándulásunkkor jutott időnk arra, hogy megtekintsük a Tettye romokat és ha már ott vagyunk, akkor a Tettye barlangot is.
Nem volt olyan egyszerű megtalálni mint gondoltam. Bár lehet látni a nagyobb utakon útmutató táblákat, de az utolsó kisutcába való bekanyarodásnál már csak két zsákutcát jelző tábla virít az út szélén. Pont a leglényegesebb kereszteződésnél nincs már tábla. Persze pont most nem vettük elő a GPS-t... gondoltuk, hogy ezt aztán könnyen megtaláljuk. Jobb híján hát kérdeztünk, és persze gondolhattuk is volna, hogy a Tettye utca lesz a nyerő, és annak a végében lehet a barlang. De hát sose tudni... ha nincs tábla, és az ember még sose járt arra és még a zsákutca is fenyeget, akkor joggal érzi úgy az ember, hogy eltévedt. A lényeg, hogy kérdeztünk és a Tettye zsákutca végében meg is találtuk a feltehetően parkolónak szánt terültet és egy kicsivel feljebb a barlangot is.
Pont időben érkeztünk a barlanghoz. Ezt barlangot csak vezetéssel lehet megtekinteni, s azt mondták, hogy pár perc és  már indul is a következő csoport. Gyorsan mi is csatlakoztunk, persze a belépőjegy megváltása után.
A barlang honlapján a nyitva tartásról, a belépőjegyekről és a vezetések indulásáról is könnyen lehet tájékozódni, KLIKK IDE és Te is láthatod. Persze ezt mi nem néztük meg előre, így hát minden újdonság volt... a belépőjegy ára is :)
Egy kedves fiatalember vezette végig a csapatot a 250 m hosszú barlangon. És közben mindenféle tudnivalókat osztott meg a közönséggel, többnyire ezeket is, és még többet is.
A Pécsett található Tettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény. Az üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. Egykor ezek a föld alatti üregek lakóhelyként is funkcionáltak. Az 1900-as évek elején igazi turista-attrakció volt az akkor „pokol kapujaként” emlegetett Tettye-barlang, belsejében egy félelmetes sárkánnyal. Ez a misztikus, föld alatti üregrendszer minden egész és fél órában induló, 30 perces élményszerű vezetés keretében látogatható! A barlangban a hőmérséklet télen-nyáron egyaránt 14°C, kérjük az öltözék megválasztásakor ezt figyelembe venni! 

Láthattuk a szép nagy sárkányt is. Ennek történetét is megosztotta velünk a vezető. Érdekes misztikus történetek veszik körül. De a legjobb lesz, ha ezt majd egyszer Te is személyesen hallgatod végig. :)
A barlang kisebb nagyobb mélyedéseit is megmutatták. Egyesekbe be lehetett mászni, vagy ép  (ha nem lett volna már lezárva) akkor a felszínre lehetett volna mászni. De mivel ez már önmagában is veszélyes, ezért inkább csak néztük és hallgattuk a storikat.
 Egy-két helyen csigák, kagylók, levelek lenyomatai voltak láthatóak.
És voltak afféle kiállítási elemek is. Itt pl. azt mutatták meg, hogy Pécsen melyik nevezetes épület melyik kőzetből épült.
 Egy tök jó makettot is lehetett látni.
 És fotókat a barlang és környezet korábbi és jelenlegi állapotáról.

Egy lakószobának berendezett helyiség... S bár ez csak illusztráció, de elmondások szerint régebben voltak akik itt éltek, vagy legalább is hasonló barlanglakásokban. Noszvaj felé sem ismeretlen ez a dolog :)
A beszorult malomkövet is megnéztük. Szerencsére nem esett a fejünkre :)
 Majd számos embernagyságú táblán összefoglalt okosságot olvashattunk.
Bár a megvilágítás nem volt olvasáshoz épp a legmegfelelőbb. ÉS szó mi szó ott helyben sincs idő, inkább a lényegi hallható információra koncentrál az ember... de azért lefényképeztem... hátha valakit érdekel és még jó is szeme... :)
 Majd egy kis kört téve vissza is értünk a sárkány terméhez.
 Ennyi volt gyors és röpke barlangi látogatásunk.
S mivel ilyen sötétben jó képet lehetetlen csinálni, ezért inkább azt mondom... ha erre járnál... egy kis kitérőt megér....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése