Élménytérképem !!!

2016. augusztus 14., vasárnap

Magyarhertelend - Napszentély kilátó

Napszentély kilátó
Ha már Magyarhertelenden jártunk, akkor szerettük volna megnézni a kilátót is, amit már korábban is láttam a neten. Sok tervünk volt, hogy mikor és hogyan fogunk oda eljutni, de erre nem gondoltunk....
Még a kempingben megkérdeztük, hogy a kilátóhoz hány út is vezet. De nagyon hamar, nagyon lelombozó információt kaptunk. A kilátót nem lehet látogatni! :( Mondom mi?!? Majdnem hogy ez volt a másik ok, amiért ezt a helyet választottuk hétvégi kiránduláshoz. Jó nem pont, de akkor is.. a kilátóhoz való feljutást komolyan tervezgettük... erre meg a hír. Állítólag eltűnt a villámhárító és később meg belecsapott a villám a kilátóba úgy, hogy életveszélyessé vált a használata. Hm... lelki szemeim előtt egy szénné égett, feketére sült kilátó látványa lebegett. De hát csak nem... egy villám vajon mekkora kárt tud tenni egy zömök, sok anyagból álló kilátóban?!? Csak nem hagyott minket a kíváncsiság nyugton... S mivel tudtuk, láttuk a térképen, hogy honnan lehet megközelíteni... csak elmentünk. S valóban... mindjárt az elején a 'nagy' figyelmeztető tábla.
De hát attól még a kilátó tövéig el lehet menni... nem?!? Az út nem igazán normális városi autónak való volt.  Úgyhogy nehogy a nagyobb baj legyen a semmiért, ezért inkább gyalog mentünk a kilátóhoz.
Útközben a tipikus magyar tájképben gyönyörködhettünk.
S nem is kellett olyan sokat gyalogolni... 500 méter ha volt.
És már ott is voltunk a kilátónál. Mintha nem is lenne semmi baja.
Teljesen jól nézett ki... legalább is távolról szemlélve.
De nem bízták a véletlenre... rácsos fém-kapu és lakat is gondoskodott róla, hogy senki ne tudjon felmenni. 
És aki nem olvasta volna az utca elején a táblát... itt is egyértelműen feltüntették, hogy nem lehet felmenni.
S csak jobban szemügyre vettük... hogy milyen károkat okozott az a fránya vihar. Hát igen...
... szétrobban  gerendák... tartóoszlopok... és ki tudja, hogy belülről még mennyi kárt okozott.
Minél jobban néztük, annál több kárt találtunk, és annál hihetőbb volt, hogy valóban életveszélyes és nem éri meg felmenni. Úgyhogy maradt a kívülről... és messziről....
Hamar ki is nézelődtük magunkat.... s irány vissza a kocsihoz.
Talán egyszer majd még erre tévedünk... és akkor lehet hogy még járunk erre.
S meglehet, hogy addigra már a kilátót is felújítják. Jó lenne.... mert a kilátók mindig érdekesek, egy hely, ahova szívesen kirándul az ember. És a kilátás... bármilyen is legyen, a kíváncsi ember mindig szívesen fedezi fel.  És ha majd egyszer újra jó lesz... látogasd meg Te is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése