Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2016. augusztus 14., vasárnap

Orfű - Malom múzeum és a Vízfő-forrás

Malom múzeum és a Vízfő-forrás
Ha már Orfűn jártunk, és még bicikliztünk is...  és pont arrafelé, akkor kár lett volna kihagyni a Malom Múzeum megtekintését.
A környéken töltött hétvégén az egyik napra az Orfűn található nagyobb tó körbebiciklizését terveztük.  És ha már biciklire ülünk, akkor legalább többet is láthatunk a közégből. Ha még nem láttad azt a bejegyzést, akkor KLIKK IDE, és láthatod, hogy milyen utat jártunk be. No meg hogy hol is van a Malom múzeum.
A bicikli utunk pont a múzeum felé vitt minket. Itt már tábla is volt, úgyhogy még eltéveszteni sem lehetett volna.
S az út végén már ott is volt... az első épület.
És akinek kétsége lett volna... még egy szép nagy tábla. Ez immáron már jelmagyarázattal is, hogy hol mit találhatunk.
Alaposan ki is elemeztük, már csak azért is mert tudtam, hogy valahol itt van a Vízfő-forrás is, amit szintén a neten láttam. S nemcsak hogy rajta volt ezen a térképen, de úgy tűnt, hogy pont innen lehet majd a legkönnyebben és leggyorsabban megközelíteni is.
Úgyhogy kikötöttük a 'paripákat' a felettébb autentikus, feltehetően bicikli tárolásra kialakított karám-szerűséghez. :)
És gyalog nekiindulunk felfedezni a környéket. jó polgár lévén a belépőjegy megváltását sugalló épületet kerestem. Főleg, hogy már az elején messziről lehetett látni az egyik malom épületet.
És a mák is hamar ott volt.
Szabolcs útitársam a malom keret is megtalálta, ....
....úgyhogy hamar rájöttünk, hogy ez a fehér épület is egy malom. 
Az épület melletti udvarban pedig várakozó vagy pihenő emberek. Elég sok érdeklődő ember volt.
S itt a fehér épületben, ami ugyebár egy malom volt, a pénztárt is megtaláltuk.
Mégsem ingyenes itt a nézelődés. Az épületek között ingyen lehet sétálni, de a malmokat belülről már csak belépőjegyes tárlatvezetéssel lehet megnézni. Nem mondom, hogy drága lett volna, de azért érdeklődtünk, hogy mit is fogunk látni. És az állítólag még nem 100%-os belső kialakítások annyira nem tettek kíváncsivá.
Egy kicsit itt ott kukucskáltunk, hogy mit láthatunk, de a malmok belső megtekintésére nem fizettünk be.
Úgyhogy csak úgy sétáltunk az udvaron.

És elindultunk a forrás irányába... a szép nagy malom mellett mentünk el.
Mások is mentek, vagy már jöttek, s mivel nagyon más út nem volt, ezért biztos hogy jó irányba mentünk.
Elég hamar meg is érkeztünk... tán pár perc ha volt gyalog.
Milyen jó, hogy itt is volt tábla! Nemcsak hogy mutatta, hogy tuti jó helyen járunk, de számos információval is szolgált! Ha érdekel, akkor egy kis zoom-zoom, és már olvashatod is :)
És a neten már látott furcsa építmény! S a fenti képen olvasható, hogy mi is ez és mi célt szolgált korábban. Nagyon érdekes....
Hát ez élőben is pont ugyanolyan furcsa volt!
S nem tudjuk, hogy az irdatlan sok uniós pénzből mit csináltak itt, de hogy az a hatalmas tábla belerondít a gyönyörű-szép természeti látképbe az is biztos. A forrás egyébként mindjárt ott van, ahol a képen a Szabolcs is áll.
Ez az! Ilyet látni a neten található képeken is! De ez a kép már az enyém :)
Ahogy ez is! :) Láthatóan nem egy nagy dolog... és most mintha nem lenne annyi víz itt, mint egy-két netes képen. 
Ennek ellenére a patakocska, vízerecske csordogált.
Itt a forrás és a malom körül egy tanösvény is van. Ezt most nem jártuk be. De nagyságát tekintve egy kellemes séta lehet.
A hidat mis megnéztük... hogy hova is vezet. De az a partoldal a túloldalon csak a nagyon vakmerőknek lehet túraösvény, mert iszonyat meredek volt.
S hogy a híd mitől is mérőhíd?!? Mert hogy így van feltüntetve a térképen is.... Hát ezért... a kép nem lett igazán jó (erdőben ugyebár nincs túl sok fény, csak homály)... de az ott egy mérőrúd, amivel a vízmagasságot tudják mérni.
Visszafelé még egyszer megcsodáltam ezt a furcsa formájú furcsa építményt.
És hamar vissza is értünk a Malom múzeum területére.
A házikókat és környezetét még egyszer megnéztük.
S amilyen könnyedén jöttünk, úgy távoztunk is a malom múzeum területéről.
Kikötöttük 'paripáinkat'....
...és már gurultunk is tovább amerre az út vitt.

Nem mondom, hogy olyan nagy és érdekes dolog volt ez a Malom múzeum. De a hallottak alapján lesz ez még jobb is. És hát aki még soha nem látott ilyet az életében... egyszer valahol meg kell nézni! 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése