Élménytérképem !!!

2014. október 25., szombat

Túrony - Árpád-kori templom


Túrony - Árpád-kori templom
Harkány felé vezető utunkon vettük észre Túrony községben a barna kis táblácskát, ami egy Árpád-kori templom ottlétére utalt. Mivel időnk épp engedte és kíváncsiságunk is kellően nagy volt, ezért a gyors kitérő keretében meg is néztük, hogy mi ez a templom.

Gondoltam, hogy biztos egy templomrom, afféle 2-3 kőkupacos kivitelben, mert nem nagyon szokott több ebből a korból maradni. A község ama utcájában, amerre a tábla is mutatott, nem kellett túl sokat keresgélni. Egyszerűen csak addig kell gurulni, amíg meg nem látsz egy szép nagy templomot, és még egy kulturált parkoló is vár, ahol meg lehet állni.
Csodálkoztam is, amikor megláttam, hogy ez még egy álló templom! Már mint, hogy rendes templom formája van és a jelek szerint még használják is! Ejha.... Akkor már azért is meg kell nézni, hogy mi ez az Árpád-kori jelenség, ami ilyen jó állapotban fennmaradt.

Az Árpád-kori, ma református templom védett műemlék. Gótikus szentélye a XIV. században épült, a XVIII. században barokk stílusban újították meg az épületet.
A középkori templom feltárása, és az ehhez kapcsolódó műemléki felújítása 2000 nyarán kezdődött a Nemzeti Örökségi Program támogatásával. A mostani feltárás is megerősítette, hogy a XIII. században már biztosan állt a templom, eredeti állapotában megmaradt a templomhajó keleti falának jelentős szakasza. A nyugati falat a XIII. században lebontották, mivel abban az irányban hosszabbították meg a főhajót. A XIV. század harmincas éveiben lebontották az Árpád-kori szentélyt, és sokszögzáródású, támpilléres, gótikus szentélyt építettek.
A szentély sokszögű falában csúcsíves ablakokat nyitottak. A déli ablak alatt egy magas, csúcsíves ülőfülkét, és változatos fali fülkéket alakítottak ki. Miután a templom a reformátusok kezére került, lebontották az oltárt, eltávolították a falfestményeket is. A Rákóczi-szabadságharc éveiben, 1706-ban a fosztogató rácok a környék többi településéhez hasonlóan Túronyt is felégették.
A lakosság csak 1726-ban költözött vissza faluba, és vette birtokba a fedél nélküli, romos templomot. Az épület felújítása során támpilléreket építettek, újabb ablakokat nyitottak, a kazettás mennyezet is a XVIII. században készült, a barokk stílusú torony pedig 1827-ben épült. Az évszázadok során történt átalakítások ellenére is a környék legértékesebb műemlékei között tartják számon az épületet. A túronyi templom 2004-ben felkerült a World Monuments Fund listájára is, ami azt jelenti, hogy a New York-i székhelyű szervezet a támogatásra érdemes, a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolta.

Az épület felújítása és az ahhoz kapcsolódó feltárási munkálatok állami forrásból, a Nemzeti Örökség Program keretében, hat éven át folytak - tette hozzá Szarkándi Lajos, a település polgármestere. Beszámolt arról, hogy a támogatásnak köszönhetően statikailag megerősítették a templomot, fából készült tetőszerkezetét, elvégeztették a bádogosmunkákat, kicserélték a nyílászárókat, restaurálták falait, a szószéket, végül a tornyát újravakolták.
A templom főhajója a XIII., gótikus szentélye a XIV. században épült, majd több kisebb-nagyobb átalakítást is végeztek az épületen. Az utolsó nagyobb beruházás 1827-ben volt, akkor építették a jelenleg is álló barokk stílusú tornyát.
Közelebbről is alaposan megszemléltük és valóban régi falak nyomait véltük felfedezni. A Falak színéből látszik is, hogy a régi idők nyomait őrzi. Az ami olyan foltosan néz ki, mint ha penészes lenne, na azok a régi eredeti falmaradványok.
Érdekes kontrasztot mutat a régi kor falai, az újabb kori templomtorony és a még újabb mai tetőszerkezet.
Gyorsan körbe is jártuk, és láss csodát.... be lehetett menni! Mily ritka pillanat, hogy egy templomot nyitva találunk! (Lassan csodaszámba megy.) Kérni se kellett és már bent is voltunk, hogy megnézzük, hogy miként sikerült még ma is egyben tartani a köveket.
Meglepő volt.  Az egész templom... minden szempontból. Egyrészről a kialakítása és berendezése, szokatlan és egyszerű volt. Másrészről furcsa volt, hogy belülről is a régi idők hangulatát őrző falak tekintettek vissza látogatóra. Egy darab középkor, mintha megrekedt volna az idő. A katolikus aranyárban úszó templomokkal ez nem nevezhető egy lapon. Még nem láttam ehhez hasonlót. Mert vagy a csillogó templomok, vagy a romhalom. A kettő között nincs igazán átmenet, főleg nem 'létező példány'. De ez mintha olyan lenne.
Eredeti faldarab, eredeti freskó nyomokban látható.
Ha nem lettek volna bent a modern, mai kor padja és egyéb tárgyai, akkor akár azon sem lepődtem volna meg, ha itt még barna zsákruhában mászkáló szerzetesekkel futunk össze, mert hogy nem ütöttek volna el a környezettől.
Ahogy a képen is látni valóban nagyon szépen helyre hozták és aktív templomként működik. Érdekes és feltűnő kontrasztot képeznek az ódon falak és a neonkék fa-festés. Érdekes elképzelés volt a tervezőtől. Ilyet templomban nem nagyon látni, sőt.... ilyet még soha sehol se láttam.
És ez a kék erkély... Hm..De legalább lehet látni, hogy ott van. :)
Hát persze hogy késztetést éreztünk, hogy felmásszunk oda, főleg ha lehet.
És milyen jól tettük... egy teljesen más szemszögből is rálátásunk nyílt a templom belsejére.
Nem azt mondom, hogy ez egy kellemes templom, de mindenképp különleges és maga nemében egyedülálló (hacsak nincs ehhez hasonló máshol is, de egyelőre én még nem tudok róla).
A bejárati ajtó mellet egy rajzzal igyekeztek illusztrálni, hogy a templom szerkezete hogyan változott az évszázadok során. Nem egy díjnyertes 3D-s animáció, de messzemenően díjazandó, hogy a helyi közösség ilyen igyekezeteket tett.
És akit a történelem is érdekel, az ezen a (remélem, hogy olvasható) képen még többet megtudhat erről a templomról és a községről.
Minden templom és megtekintése tartalmaz meglepetéseket. Ezért, ha érdekel,... vagy ha másért nem, csak hogy láss minél többet szép hazánkból, akkor Neked is ajánlom egy megtekintés erejéig.



Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

  1. Szia Kinga! Ilyen Árpád-kori templomot találtunk Feldebrőn is! http://www.hoszamo.hu/oszoles-bukkaljan/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Péter!
      Köszönöm az infót! Gyorsan meg is néztem a térképes gyűjteményemet, és szerencsére rajta van. Remélem, hogy egyszer majd még eljutunk arra a vidékre és akkor biztos, hogy nem hagyom ki, így hogy külön jelezted, meg pláne nem. Köszönöm!

      Törlés