Élménytérképem !!!

2017. július 28., péntek

Fehérvárcsurgó - Károlyi kastély

Fehérvárcsurgó - Károlyi kastély


A Győr felé tartó utazásunk során szerettem volna útközben is megnézni ezt-azt, főként a fehérvárcsurgói kastélyt. Korábban már hallottam hírét, hogy milyen szépen megújult. Gondoltam, hogy most itt az idő megnézni.
Fehérvárcsurgó egy kis kitérő volt az útvonalunkat tekintve, de reméltem, hogy a kastélyt gyorsan megtaláljuk. Így is lett. Ahogy beértünk a községbe és mentünk egyenest előre, meg is találtunk a gyanúsan kastély-bejáratot. 
Igaz, hogy az útról nem igazán lehetett semmit se látni a kastélyból. De a kapu, a táblák árulkodóak voltak. No meg azért tudtam, hogy ott kell lennie. Úgyhogy megálltunk... már ahol tudtunk. Mert hogy nem igazán volt autó parkolására kijelölt hely, vagy hasonló. A kapu előtti kiszélesedő helyet kellett beosztani. Vagy esetleg az út túloldalán lehetett volna, de ott se tűnt a hely turista-parkolónak. Gyanús is volt, hogy tán ez a kastély nem igazán egy turista kastély. Vagy talán be lehetett volna menni az udvarba?!? 
Valahogy nem éreztem úgy, főleg, hogy tudtunk, hogy szállodaként működik a kastély, úgyhogy az autót inkább hagytuk a kapu előtt, és a gyalog indultunk meg felfedezni a kastélyt és parkját.
A kaputól pár méterre beljebb találtunk egy táblát. Talán előrébb is rakhatták volna... de a lényeg, hogy ezen legalább láttunk, hogy akkor hol is helyezkedik el a kastély.
A térkép szerint szép nagy kastélypark övezi a kastélyt. Reméltem, hogy ha mást nem is, de akkor legalább a parkot meg lehet nézni. Főleg, hogy valami szép nagy tó is volt.
A bejárat melletti épületet épp felújították. Úgy tűnik, hogy lesz itt még majd 'díszesebb' fogadtatás is, vagy talán szigorúbb... ki tudja.

Mivel senki nem jelezte, hogy tilosban járnánk, ezért megindultunk a parkba, hogy azon keresztül kényelmesen elsétálva megkeressük a kastélyt.
Hamar ráleltünk a tóra. Úgy tűnt, hogy itt még sincsenek akkora távolságok, mint ahogy azt a térkép alapján gondolná az ember. 
És hogy milyen szép tavat találtunk! Igazi kastélyparkhoz méltó tó.
Híddal....
... és tavirózsákkal.... s a távolban egy szép kis pavilon-szerű épülettel.
Gyönyörű... nem?
Ahogy a hídon átkeltünk...
...lehetett látni, hogy egy szép kis patakocska táplálja a tavat.
Igazi romantikus angol park.

Alig pár percnyi séta, és nyugtáztuk, hogy a park valószínű szabadon látogatható, mert hogy mások is sétáltak ott. Sőt... mintha az egész park egyben arborétum is lenne. A távolban pedig már ott sejlett a kastély épületének sziluettje.
A park ösvényein arra vettük utunk.
Az épület mellett közvetlen már szobrokat is láttunk.
És a kastély épülete. Valóban szép volt és felújítottnak is tűnt.
No meg kihaltnak. Érezhető volt, hogy ez a kastély nem igazán a turistaáradatnak szól. Egy kicsit kellemetlen is volt ott sétálni, pedig ottani vendégeknek nyomát se láttuk.
A kastély teraszáról ilyen csodás látvány tárult a tó felé. 
Mivel még mindig nem jelezte senki se, hogy nem szabadna ott lennünk, ezért a kastély épületét körbejártuk.
A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély egy a 19. században, klasszicista és eklektikus stílusban épület kastély Fehérvárcsurgón, Fejér megyében. Az épületegyüttest a Károlyi családból származó Károlyi György építtette, tervezője Henrich Koch és Ybl Miklós építészek voltak. Az épületben jelenleg 20 szobás szálloda üzemel, de idegenvezetéssel látogatható.
Egy kis plusz info kedvenc oldalamról, a Wikipédiáról:
A fehérvárcsurgói birtok első tulajdonosa 1691-től a Hochburg család volt, majd leányágon a Berényi, később a Perényi család örökölte. Feljegyzések szerint a mai kastély helyén már 1786 előtt állt Perényi Ignác báró barokk kastélya. 1834-ben a birtokot Perényi Imre elzálogosította Károlyi György grófnak, aki 1825-ben a reformországgyűlésen 40 000 forint felajánlásával egyik alapító tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának. 1853-ban a terület vásárlás útján végérvényesen a Károlyi családhoz került. A kastély építése 1844 és 1851 között Henrich Koch tervei alapján történt, aki az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi palota átépítését is végezte. A Bécsben élő építészt Ybl Miklós képviselte, aki mint a Károlyi család építésze, a művezetéssel kapcsolatos tervezésben vett részt.
Károlyi György 1877-es halála után a kastélyt a másodszülött fiú, Viktor örökölte. 1888-ban a kastély tulajdonosa Károlyi Gyula, a Magyar Vöröskereszt Egylet szervezőjének és első elnöke lett. Az ő idősebbik fia volt Károlyi Mihály politikus, a fiatalabbik pedig Károlyi József, aki a jelenlegi vagyonkezelő, Károlyi György nagyapja volt. Károlyi József, Fejér vármegye és Székesfehérvár főispánja, országgyűlési képviselője nevéhez fűződik az épület díszudvar felőli homlokzatának, 1910körüli eklektikus, barokk átalakítása, amely az U alak közepére tervezett, íves elliptikus bővítésével megváltoztatta a homlokzat összhatását. Ekkor került a középrészbe a könyvtárterem. Az uradalom utolsó birtokosa Károlyi István volt, aki a második világháború alatt a budapesti Madách Színház alapító-tulajdonosa volt.
A második világháborút követően a kastélyt és a birtokot elvették a Károlyi családtól és kártalanítás nélkül államosították. 1946-tól a Fővárosi Gázművek üdülőként hasznosította. 1949-ben görög gyerekek menekültotthonának jelölték ki. Majd állami nevelőotthonként működött egészen az 1980-as évekig.
1979-ben leromlott állapota miatt kiürítették. 1995-ben a kastély a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésébe került. 1997-ben a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány és a MÁG együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. 

Erről az oldalról lehetett látni, hogy az út - amire nem mertünk autóval bejönni - hogyan kanyarog a kastély felé. No meg a látkép se utolsó. Akinek nagyon jó a szeme és tudja, hogy mit kell keresni, az láthatja, hogy ott a távolban a hegyoldalban bújik Csókakő vára.
Ahogy megkerültük a kastélyt azonnal fel is tűnt, hogy ide autóval simán feljárnak - valószínű, hogy az itt dolgozók.
Megkerültük az óratornyot.
Innen úgy tűnt, hogy hátrébb, a felvezető út mellett a távolban nagyobb a mozgás és az autók száma is. És mintha egy másik bejáratot is láttunk volna, ami szinte majdnem hogy a kastélyhoz vezet.
És további melléképületek is vannak.
S végre a gyönyörű-szép kastély! Ahogy azt a netes képeken is látni lehet. Ezt kerestük, ezt szerettem volna látni. 
Majdnem mint egy fertődi kastély.... csak jóval jóval kisebb.

Persze azért pont van akkor mérete, hogy teljes egészében nem fért rá egy fényképre :) Legalább is ilyen közelről  nem.
Jelenleg a kastélyban működő kulturális találkozóközpont az Európai Kulturális Találkozóközpontok Hálózatának tagja. A kulturális funkciók kiegészítésére és azok „eltartása” érdekében a kastély célja a turisztikai áramlatokba való illeszkedés a szállodai és vendéglátási részlegek segítségével. Ez a terv 1995-ben elnyerte az UNESCO Kulturális Világörökség Évtizedének emblémáját. Az alapítvány tudományos és kulturális tevékenységével egy időben a Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. a kastély rendezését folyamatosan végzi.
A kastéllyal szemben is folytatódik a park, vagy arborétum, ahogy tetszik. Bár láthatóan abban az irányba már nincs olyan nagy kiterjedése.
A kastély egyemeletes klasszicista épület, középrizalitos, timpanonnal ellátott. A kastély oldalán emelkedik 30 méter magasságú tornya, négy sarkán 1-1 fióktornyocskával, közöttük húzódó balusztráddal. A kastélyudvarban francia kertet alakítottak ki.
S ahogy lenni szokott... azért a kastély előtt kiépített mesterséges kert sokkal izgalmasabb. Úgyhogy szívünk, figyelmünk és lábunk erre húzott.
Ez már tényleg franciakert.... mesterséges, szinte művészi, és a természet szabálytalan szépségével ellentmondó szabályos formák szemet gyönyörködtető szépsége.

Legalább is aki tudja és értékeli, hogy mi munka van egy ilyen fenntartásában is, az biztos hogy ezt is díjazza.

S a kastély épülete közelről.
Valóban nagyon új volt. Tán pár éve... még kirándulós és minden látni akaró szemléletem előtt... mintha jártam volna itt, s a kastélyt még régi elhanyagolt formájában láttam volna. De hát ki emlékszik már arra, főleg képek hiányában. S tán jobb is, hogy így megszépült formájában könyvelem el emlékeim tárházában. 
S csak benéztünk a kastélyba. Már csak azért is, mert az udvaron sétáló emberek és kisebb csoportok 
egyértelművé tették, hogy lehet látogatni a kastélyt.... valamilyen formában.... csak nem úgy, ahogy mi képzeltük el. Idegenvezetéssel lehet megnézni a kastély látogatható részeit.
A kastély egész évben nyitva áll a látogatók számára, állandó és időszaki kiállításokat lehet megtekinteni, részt venni. Állandó programok között szerepel a márciusban megrendezésre kerülő, változatos témákat érintő nemzetközi konferencia. A magyar előadók mellett a téma nemzetközi szakértői is felszólalnak. Tavasszal az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok kerül megrendezésre, melyen a magyarországi kertészetek képviselőivel lehet találkozni, illetve európai országok kertművészete is megismerhető.

Érezhető is volt, hogy csak úgy nézelődni nem lehet. Viszont körbe vezetés csak időszakosan van. Arra viszont nem volt időnk várni. Úgyhogy a kastély nem túl nagy méretéből, a szálloda funkciójából és egyéb tényezőkből arra jutottunk, hogy talán nem is olyan nagy veszteség, ha most nem nézzük meg. 
Szeptemberi program a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivál, melyen magyar és külföldi vonósnégyesek előadásait lehet meghallgatni. Nagy népszerűségnek örvend a nyáron és télen egy-egy alkalommal megrendezett gyertyafényes koncert is.
Egy-két klikk és már mentünk is kifelé, hogy akkor inkább kívülről még körbe járjuk az épületet.

S mivel időnk amúgy se engedte, ezért a bejárathoz visszafelé vettük az irányt a parkon keresztül.

Erről az oldalról is még utoljára megnéztük az épületet...
... és a park erdős része felé vettük az irányt.
Útközben megtaláltuk az úgynevezett 'kőkertet', vagy hogy a térképen nevezték "Alpinétum".

S itt láttuk nyomait annak, hogy talán tényleg arborétum az egész park. Itt-ott egy-két táblácska.
Nem tűnt nagy számnak... de azért legalább ezt is láttuk.
Az ösvény a tóhoz vezetett.

Ahhoz a csudaszép látványhoz.
A park 40 hektáros arborétum jellegű. Több, mint 150 éves fenyők, hársak, tölgyek és gesztenyék találhatók itt, valamint tó, sétányok és hidak. 2014-ben uniós források felhasználásával, mintegy 240 millió forintból megkezdődött a kastélypark felújítása. A felújítás első ütemében megújul a park központi része, fákat, cserjéket telepítenek, megvalósul a korábban kiszáradt tó rekonstrukciója, valamint újjá építik a hidakat és a kerti pavilonokat.

A tavat a másik irányból kerültük meg.
Így egy újabb hidacskát is találtunk.

És a pavilon-szerű épületet is láttunk, amit a térképen "Gloriette"-nek hívnak.
Egy kis séta, és már ott is voltunk a bejárati kapunál.

Szép kis kastély, és még szebb park körülötte. S bár nem nagy, és tán a szálloda funkciója miatt nem is az amit olyan szívesen néznénk meg. De úgy tűnik, hogy szívesen várják a látogatókat a maguk módján, úgyhogy ha érdekel....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése