Élménytérképem !!!

2017. július 29., szombat

Győr - Szt. Lázár-templomrom

Győr - Szt. Lázár-templomrom
Győri városnéző kirándulásunkon az óvárosban található templomromot is megtaláltuk. Nagyon nem is lehet elmenni mellett, hiszen ott van a Püspöki Székesegyház, azaz a Bazilika melletti téren. És aki Győrben kirándul, az biztos, hogy a város ezen részét megtekinti.
Az Apor Vilmos püspök téren álló nagy szobor, a  rokokó Szent Mihály szobor mellett található a rom. A távolból nagyon nem is látszik, hogy egy templomrom maradványai találhatóak ott.

Csak egészen közelről lehet látni, hogy védett, gondozott falmaradványok vannak. Elsőre úgy tűnik, hogy szinte csak térdig ér, de közelebbről látni, hogy egy földbe süllyesztett teremnyi méretű terület is van.
A Győri Bazilika déli oldalánál az Apor Vilmos püspök tere közepén találhatóak az Árpád-kori, Szent Lázár plébániatemplom, Győr legrégebbi templomának maradványai.


A kis templom egyhajós, félköríves szentélyzáródású, a hajóban ülő pad volt kialakítva kőfalazatból a főfalak előtt. A hajó közepén kőalapzat volt, feltételezhetően itt állt a püspöki trónus.
A feltárások után a karzattartó pillérek kerültek elő, a földszint szintje körülbelül 1, 5 m mélyen van a jelenlegi térszint alatt, az alapfalak és az oldalfalak körülbelül egy méter magasságban maradtak meg. Ezek a kiásott emlékek láthatóak manapság.
Története: A Szent Lázár templom történetéről nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre. A székesegyház déli oldala mellett lévő templom a XI-XII. sz. –ban épült és a Székesegyház építéséig működött, elemeit felhasználták annak építéséhez. A reneszánsz korban olasz mérnökök építették ki a város bástyarendszerét és ennek során a meglévő adottságokkal nem igen törődtek és egész épületeket, templomokat bontottak el. Ennek esett áldozatul a korábban tűzkárt is szenvedett Szent Lázár templom. A romokat a közelmúltban ásták ki ma látható formájában. A munkálatokat az Országos Műemlék Felügyelőség végeztette el. Info innen, KLIKK IDE.
Könnyen felelhető és gyorsan megtekinthető templomrom Győr óvárosában.


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése