Élménytérképem !!!

2017. július 30., vasárnap

Öttevény - Földváry-kastély

Öttevény - Földváry-kastély
Győri kirándulásunk során tettünk egy kis kitérőt a környéken. Megnéztünk egy-két kastélyt, ahogy ezt az öttevényi Földváry-kastélyt is. Érdekes volt újfent tapasztalni, hogy minden kastély más és más.
Nagyjából tudtam, hogy hol kell keresni. És azt is, hogy nemcsak hogy felújított kastély, de afféle szállodaként működik. De még így is meglepett az, amire találtunk.
Az 'Öttevény, Fő út 173, 9153' címen lehet megtalálni a felettébb exkluzív szállodát. Olyannyira az volt, hogy erőteljesen hezitáltunk, hogy egyáltalán be lehet-e menni a kastély kapuin belülre.
Ha érdekel, hogy mennyire exkluzív a hely, nézd csak meg a szálloda honlapját - KLIKK IDE.
De ha már nyitva volt a kapu... és biztonsági őr sehol se... a kíváncsiságunk behúzott... lesz ami lesz.
S ahogy megláttuk a szép kastélyt.. no meg az irdatlan drága autókat, akkor már tudtuk, hogy talán mégse vagyunk jó helyen. Más kastély is működik szállodaként, de ez itt... mintha valami milliárdos hétvégi házába mentünk volna be... kéretlenül, illetlenül.  Nem is mertem fényképezni, mert hogy jaj mi lesz.
Tanakodó és a tanácstalan jelenlétünkre jött is egy ember, hogy megkérdezze, hogy mit szeretnénk... angolul.... magyarul nem is tudott. Ekkor már a napnál is világosabb volt, hogy olyan helyre jöttünk, ahova nem kellett volna, és hogy olyan kastélyt akarunk megnézni, ami nem a turisták kíváncsiságának kielégítésére újult és szépült meg.
Némileg lekommunikáltuk, hogy csak a kastélyt szerettük volna megnézni, és hogy nem is zavarunk. Úgy tűnt, hogy talán értette a nem ép magyar férfi ember ottlétünk furcsa okát. És végül is afféle engedélyt kaptunk a kastély kívülről való megtekintésére. 
Örültem is meg nem is. Mert azért tudtuk, hogy itt nem illik a kelleténél többet maradnunk, fényképeznünk és a kastély hátsó része felé se illik menni,  ahol a gazdag vendégek ép a pihenésüket töltötték.
Úgyhogy csak a kastélyparkot...
....és felettébb óvatosan az épületet néztük meg. Azt is inkább csak a bejárati kapu irányából, hogy még véletlenül se legyen baj.
A kastélypark nem volt túl nagy, és túl sok látnivaló sem volt.

Ahogy a kastély épületén is látszódott, hogy ez egy kisebb méretű kastély.
Persze attól még nagyon szép volt.
És a napnál is világosabb, hogy jelenlegi funkciója, hogy a nagyon gazdag emberek pihenőhelyéül szolgáljon... mindenféle fényűző szolgáltatás keretén belül, mint esküvő, konferenciák, speciális események, partik... a honlapjukon lehet is látni (lásd link feljebb).
A kastély épülete a 18. századból származik, Öttevény legnagyobb birtokosai közül Földváry Miklós báró építtette feleségének 1870-ben a Bécs –Pozsony –Budapest főútvonal mentén.
Az épület – amelyet később kastéllyá bővítettek, ezután Földváry Miklós lánya, Földváry Valéria tulajdonába került, aki 1895-ben férjhez ment gróf Csáky Károlyhoz (1873-1945).
Később a kastély magántulajdonba került, ezzel egy időben kezdetét vette a szálloda több fázisban történő felújítása. 2009-ben az épület újra megnyitotta kapuit és kastélyszállóként a Chateau Földváry nevet kapta.
A kastély napjainkban stílusos enteriőrrel , kiváló konyhával és elsőosztályú személyzettel rendelkezik. A szobák és lakosztályok figyelemreméltóak, egyedi stílusuk és kényelmüknek köszönhetően a vendégek feljthetelen történelmi utazásban vehetnek részt.
A kastélyszálló épületét nagy kiterjedésű park övezi, amely menedéket nyújt a pihenni vágyóknak, valamint itt található a medence és a sportpályák. 
Ennyit mertünk csak megnézni. Hogy még véletlenül se botoljunk olyanba , aki rossz szemmel nézne ránk.
Mondanám, hogy jó élmény volt... de nem az igazi. Tán ez a kastély nem igazán tartozik 'a mindenképp látni kell' kastélyok közé.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése