Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2017. július 28., péntek

Kisbér - Kiskastély

Kisbér - Kiskastély
Átutazóban Kisbéren megnéztük a Mini Magyarország parkot, a Batthyány-kastélyt és ha már ott voltunk, akkor a Kiskastélyt is megkerestük. Bár a nagyobb kastély állapotát látva nem fűztem nagy reményeket ehhez, így viszont annál nagyobb meglepetés ért.
Batthyány-kastély megtekintése után (ha még nem láttad volna a bejegyzést KLIKK IDE) nem is kellett volna sehova se mennünk autóval. Egyszerűen csak a kerítés mellett végig kellett volna sétálnunk és már itt is lettünk volna. De sajna a térkép megint becsapott és azt hittem, hogy messzebb van. Hát nem. A Kiskastély kapujából szinte látni a nagykastélyt, de legalább is parkot és a lovasszobrot biztosan.

A lényeg, hogy idejutottunk.
Bár a szép nagy kerítés látványa nem volt elsőre túl biztató.
Még szerencse, hogy a fényképezőnek továbbra se akadály :)

A kistérség központjának kiemelkedő épületegyüttese a Batthyány család által építetett kastély és az ahhoz kapcsolódó létesítmények, közte a Kiskastély. A Kiskastély helyén már az 1760-as években is uradalmi épület állhatott, és többnyire a kastély kertészének, vagy gondnokának lakásául szolgált. Az épület 1853-tól, a Kisbéri Magyar Királyi Ménes megalakulásától a ménesparancsnokok lakása, egészen a második világháború végéig. Mai formáját 1904-ben Bárány Pál helyi építőmester tervei alapján kapta. A világháború után szolgálati lakásokat alakítottak ki a mintegy 450 négyzetméter alapterületű épületben, ami jelentős állagromláshoz vezetett.
És akkor megláttuk, hogy nyitott kapu várja az érdeklődőket.
Viszont nyitvatartási és látogatási renddel.... meg egy kis belépődíjjal.... Pontos tájékozódást a község honlapján is lehet találni - KLIKK IDE és megtekintheted.
Úgy tűnt, hogy ez a kastély messze jobb és újabb állapotban van, mint nagyobb szomszédja. A kiírás szerint pedig még múzeum is működik benne. Ezt az épületet igazán szépen helyrehozták, és a turisták számára is látnivalóként szolgál.
Az elmúlt év őszén kezdődött felújítási munkák során a helyi honismereti kör kutatásai nyomán a külső homlokzatot az eredeti állapotba állították vissza. Cseréptetőre cserélték a korábbi eternitet, az épület toronyrésze pedig az eredetinek megfelelően horganylemez borítást kapott.
Bátran be is mentünk, hogy ha mást nem is, de a kertet megnézzük...
...no meg azt a sok érdekes táblát. Mindegyiken egy-egy híres ló neve, vagy annak családfája volt látható.
Az aranyos kastély bejárata csalogató volt.
A Kiskastély felújított épületében kapott helyet a helytörténeti gyűjtemény, amely a honfoglalástól kezdve napjainkig követi nyomon Kisbér történetét. A kiállítást egyház- és iskolatörténeti darabok színesítik. Két teremben mutatják be a Kisbéri Magyar Királyi Ménes történetét. Info erről az oldalról.
S kíváncsiságunk pont elég nagy volt ahhoz, hogy be is térjünk gyorsan még zárás előtt megnézni, hogy mi minden látható itt.
A kiállítás a régészeti leletektől a középkori okleveleken és más írott források fotómásolatain, térképeken, az egykori Batthyány kastélyból származó tárgyakon, pl. a híres ménes egykori verhetetlen lovának, Buccanernek a csontvázán, az általa és utódai által elnyert serlegeken át kellő részletezettséggel és változatossággal, mégis sűrítve tárja látogatója elé Kisbér történetét. Egyháztörténelmi tabló, a 19. század második felétől működő civil szervezeteket bemutató fotók, szövegrészletek, festmények színesítik az így felvázolt, jól dokumentált történelmi folyamatot.
A kiállítás részletesen bemutatja a város területrendezésének változásait. E szempontból legértékesebb darabjai egy 1768-ból származó telekkönyv és kéziratos térkép, valamint egy 1886-ban készült térkép. Ezek segítségével követhető az egyes utcák kialakítása és elnevezése, a település fejlődésének megannyi - a helyi fejlesztési, építési, műemlékvédelmi terveket alakító - fontos részlete. Info erről az oldalról.

A sok kép és egyéb kiállítási tárgyak mellett persze a ló-téma volt a legérdekesebb. Főleg, hogy a "Kincsem" című film bemutatása miatt pont aktuális is volt a téma. Kérdezősködtünk... de úgy tűnt hogy a témában vannak zavaros és homályos információk minden írásos dokumentumban, és hogy Kisbér talán nem is erről szól, nem ez és csak ez a kisbéri ménes lényege.
Úgyhogy kaptunk kis infot erről... kicsit arról...
Megnéztük az érdekes gyűjteményeket.

És már mentünk is. A kiállítás érdekes, de nem túl nagy. Úgyhogy nem is időztünk túl sokat, főleg hogy az időnk is szorított. 
Viszont nagyon kellemes meglepetés volt a romos nagykastély után látni, hogy a kisebbet felújították és ilyen szép közösségi feladatot lát el az épület. Ha erre járnál és érdekel...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése