Élménytérképem !!!

2017. július 31., hétfő

Pannonhalma - Boldogasszony-kápolna

Pannonhalma - Boldogasszony-kápolna
Pannonhalmán tett kirándulásunk során nemcsak az apátságot néztük meg, hanem a pár száz méterrel odébb található Boldogasszony-kápolnát is.

A Pannonhalmi Apátságot már régóta szerettük volna megnézni. Már csak azért is, mert kivételes országos hírnévre tett szert, és úgy érzi az ember, hogy ha nem látta, akkor valamiről tán lemaradt. Úgyhogy csak idő kérdése volt, hogy mikor jutunk el mi is ide. Na de most végre... Győrből hazafelé kihagyhatatlan megálló volt.

Az apátságba szóló belépőjeggyel kapott térképen lehetett látni, hogy mi más látnivaló is van a környéken. Ezek közül az egyik a Boldogasszony-kápolna. Amit az apátság megtekintése után meg is kerestünk.
Szerencsére nem kellett nagyon keresni. Egyszerűen csak az apátság nem turistáknak fenntartott főbejárata melletti, szintén nem turistáknak fenntartott parkolójától kellett elindulni felfelé a beton úton.
Így jutottunk el először a Millenniumi emlékműhöz. Amit átmenőben gyorsan meg is tekintettünk. Külön kis bejegyzés az emlékműről - KLIKK IDE.
Majd az út, vagy inkább az ösvény tovább vezetett a kápolna felé.
Az ösvény ehhez a pihenőhöz vezetett. S itt már egyértelmű volt, hogy merre is kel tovább menni.
A domb tetején, a lépcső legtetején állt a kápolna.

A pannonhalmi Boldogasszony-kápolna és a mellette kialakított kálvária a Pannonhalmi Bencés Főapátság részeként 1996 decembere óta a világ kulturális örökségének része.
A kápolna nem a főapátság épületegyüttesének része, hanem a szomszédos dombon, az egykori tarisznyavár helyén épült 1714-től. Eredetileg az apátság környékén élő, nem magyar anyanyelvű lakosság plébániatemploma volt. 1724 óta a kápolna alatti kripta a szerzetesek temetkező helye. Az eredetileg barokk stílusú épületet 1865-ben romantikus stílusban megújították. Ekkor készült a falak és a kapuzat jelenleg is látható tagolása és díszítése.
Egy kis leírás a helyszínről.
Sajnos nem lehetett bemenni a kápolnába. És nem azért, mert én már olyan állapotban voltam :) Hanem a már lassan megszokott rácsos módon lehetett betekintést nyerni a kápolna belsejébe.
Szószéke klasszicista stílusú.
A főoltár oszlopokkal keretelt nagy képe Mária mennybevételét ábrázolja. Az oltárkép fölött szent Imre és szent Kázmérszobra fogja közre a Mária koronázását bemutató oromképet. A tört vonalú koronázó párkány fölött szent Mihály látható.
Miután betekintettünk és nyugtáztuk, hogy itt esküvőket is tarthatnak (a díszítés még lég friss volt), mentünk egy kört a kápolna épülete körül.
Az észak-déli tájolású, egyhajós templom északi homlokfalát háromszögű oromzat zárja. E fölé ácsolták a harangot befogadó, fa huszártornyot.
A szentélyhez keletről kis sekrestye csatlakozik. A lapos lizénákkal tagolt hajót fiókos dongaboltozat fedi. A hajó és a szentély alatt húzódó kripta dongaboltozatos.
A kápolna domboldalának tövében vezető ösvényen is meg lehet kerülni az egész kápolnát.
S így jutottunk el a hármas keresztig is.

Ahogy megkerültük a kápolnát az ösvényen, lehetett látni, hogy nem messze van a kilátó is. Egy kicsit kellett volna még túrázni, de már fáradtak is voltunk, és még hosszú volt az út hazafelé.
Úgyhogy mentünk is vissza az apátság irányába.

Tán se időben, se jelentőségében nem tűnik önmagában kirándulásra sarkaló látnivalónak. De az apátság , a Millenniumi emlékmű és mellette a közelben a kilátót felfedezés tartalmas kirándulást nyújthat.


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése