Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2017. július 28., péntek

Kisbér - Templom

Kisbér - Templom
Kisbéren járva és a kastélyokat keresve nem kerülte el a figyelmünket ez a szép nagy és nem ép hétköznapi torony-kialakítással rendelkező templom, a kisbéri Nagyboldogasszony templom. Pár perc erejéig közelebbről is megnéztük.
A templom pont a körforgalomban áll a falu központjában. Átutazók biztos hogy elmennek mellette, bármelyik irányba is tartsanak. Mi meg is álltunk egy picit...

Ez a nem ép megszokott toronykialakítás kíváncsivá teszi az embert. 

Bármelyik irányból érkezünk a városba, elsőként a csonka tornyú, műemlék római katolikus templom tűnik fel a városközpontban. 1783. március 19-én Bécsben keltezett levelében gróf Batthyány Tódor rendelte el az új kisbéri templom felépítését.
És mivel a templom mérete sem elhanyagolható, ezért még a belső kialakítás is. Szerencsére be is lehetett menni... a szokásos módon... előtérben a rács, de a látogató mégis mindent lát.
A fényképező meg még többet :)
Gyönyörű későbarokk főoltárát és copfstílusú gazdagon díszített szószékét 1788-ban készítették. A templomban található a Mária Terézia által 1770-ben a kisbéri plébániának ajándékozott Krisztus a kereszten című festmény. Az 1889-ben készült főoltárkép Mária mennybevételét ábrázolja. A templomot 1825-ben gróf Batthyány Antal József klasszicista stílusban átépíttette és 2 csonka toronnyal bővíttette. A templomot 1938-ban Döbrentei Gábor tervei alapján freskókkal díszítették. A festett üvegablakokat Mohay Attila készítette 1982-ben. A templom alapterülete 786 m2, magassága 30 m, a tornyokban 4 harang lakik. A kisbéri templom hangulatban, stílusban szervesen illeszkedett a kastélyparkhoz és a Batthyány kastélyhoz.

Szép nagy templom. A külső megjelenésével ellentétben belül nagyon szép és újszerű állapotban van.
Bár kívülről sem olyan rettenetesen vészes.

De a frontoldalon elég jól látszódott a túlzott közlekedés és környezeti igénybevétel nyoma. 

Tán a jövőben kívülről is rendbe teszik és akkor még szebb éke lesz Kisbér községének.Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

1 megjegyzés:

  1. Köszönjük! 1978-tól 1990-ig sokat nyaraltam nagyszüleimnél Kisbéren. De szép is volt!

    VálaszTörlés