Élménytérképem !!!

2017. július 29., szombat

Győr - Loyolai Szent Ignác templom

Győr - Loyolai Szent Ignác templom
Győri városnézésünk szintén kihagyhatatlan látnivalója a Széchenyi tér és ott a Loyolai Szent Ignác templom. A városnézés során akarva akaratlanul is odataláltunk volna.
A városközpontban található a Széchenyi tér és egyik oldalán hosszú impozáns épület húzódik. Ennek közepén a két torony sugallja, hogy itt egy templom is áll. És bár nem az egész hosszú épület a templom, hiszen itt más vallási intézmények is helyet foglalnak. Magából a templom épületéből csak egy frontoldal látható.... úgyhogy azon nem volt túl sok néznivaló.


A Széchenyi tér déli oldalán terül el a bencések (korábban a jezsuiták) épületegyüttese. A templom a mai formájában eklektikus bencés gimnáziumépület és a kora barokk rendház épületei közé ékelődve két homlokzati tornyával néz a térre. A rendház sarkán található a jezsuiták által alapított és ma is működő gyógyszertár (mai nevén Széchényi Patikamúzeum) pazar barokk berendezésével. Az alapító jezsuiták oktató, nevelő, tudományos tevékenységük és kultúrapártoló mivoltuk miatt számos jómódú polgárt vonzottak nem csupán iskolájukba, de az akkor kialakuló városmagba is. Jelentős szerepük volt a betelepülésük idején meginduló, török idők utáni megújulásban melynek során kiépült a ma is látható történelmi belváros a templommal együtt. 
A Wikipédia mindent tud, úgyhogy az ő segít most is. Teljes leírás itt, KLIKK IDE.

De reméltük, hogy azért a templomot belülről is meg lehet tekinteni. Szerencsére az ajtó nyitva állt, és nem kevés ember jött ki és ment be, úgyhogy akkor már tudtuk, hogy megtekinthető a templom épületének belseje is. 
A Loyolai Szent Ignác Bencés templom kéttornyos kora barokk templom, Győr belvárosának főterén, a Széchenyi térenáll. A mai Magyarország legkorábbi barokk stílusban emelt temploma, az olaszos kora barokk építészet egyik legszebb példája. Berendezésével együtt a magyar barokk történetének legidősebb tárgyi emlékeit őrzi, így a hazai művészettörténet szempontjából pótolhatatlan és felbecsülhetetlen jelentőségű.

Még rácsok sem akadályozták, hogy a teljes templomot bejárjuk. Ahogy betértünk a lélegzetünk is elállt. Ez aztán a templom, barokk és díszítés... no meg rózsaszín hangulat. Ezt szeretem a templomokban, mindegyik más és más művészi alkotás. Főleg a régi múlttal rendelkező templomok. Egyik szebb és különlegesebb, mint a másik... és nincs két egyforma!
A templom hossza 44, szélessége 24 méter, a tornyok magassága a keresztekkel 44 méternél végződik. Egyidejűleg 600 ember kényelmes befogadására képes.
A templom fő elrendezése a típusteremtő római Il Gesù templom mintáján nyugszik, ennek kéttornyú, a bécsi jezsuita templommal rokon példája a megvalósult épület. A templom apszisa egyenes, két oldalán kápolnafülkék találhatóak.

A templom mennyezetfreskóit 1744-ben Troger festette két társával, valószínűleg a bolognai Gaetano Fantival és a wrocławi Kasper Sambachal. A szentély mennyezetfreskója Szent Ignác lelkének mennybevitelét ábrázolja.
Bár itt is minden négyzetcentimtert kihasználtak. De mégis valahogy harmonikus világos és tetszetős a mennyezet.
És ez az oltár! ennél nagyobb már nem is lehetett volna.
A belépőt első pillantásra megragadja a nagyszerű főoltár, mely pompás színpadként tárul elénk – akusztikai és optikai szempontból is jól lezárja a szentélyt. A főoltár a barokk theatrum sacrum díszleteinek márványban megmaradt mása, melynek oszlopelrendezése és szerkezete rendkívül hasonlít a barokk dekorációk nagy mestere, Andrea del Pozzo oltárképeihez. Főoltára a mellékkápolnáknál később, 1743-44-ben készült, tervezője nem ismert. Építői győri és bécsi mesterek voltak, a szobrokat a bécsi Joseph Rössler faragta. A monumentális oltárkép Loyolai Szent Ignác megdicsőülését ábrázolja. 1744-ben készítette Paul Troger. A négy nagyméretű, aranyozott faszobor Szent Pétert, Szent Józsefet, Nepomuki Szent Jánost és Szent Pált ábrázolja. Az oszlopok közti két aranyozott váza szinte roskadozik a díszítéstől.

A másik oldalon meg az az orgona!
Teljes összhangban van a templom díszítésével, hangulatával. Pont kellően sok minden van rajta, hogy passzoljon a templom össze többi berendezésével. 

Lenyűgöző építmény, illetve templom belső kialakítás. Látszik, hogy akkoriban nagyon más világ volt. Hol vannak ehhez képest a mai épületeink. Nem azt mondom, hogy ez annyira jó és szuper, de a modern letisztult formák és berendezések mellett az ilyen örökségek igazi felbecsülhetetlen kincsek.

Ha Te is szeretsz a templomokba bekukkantani... és arra járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése