Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2017. július 28., péntek

Kisbér - Batthyány-kastély

Kisbér - Batthyány-kastély
Kisbéren áthaladó utunk során a kastélyokat is megkerestük. Főként a nagyobbra, a Batthyány-kastélyra voltam kíváncsi. Mivel a község központjában található, ezért gondoltam, hogy gyorsan meglesz.
Könnyen megtaláltuk, mert térkép alapján tudtam, hogy hol kell keresni, no meg nem olyan nagy Kisbér községe. Amúgy ha a GPS a Kisbér, Angolkert u. 5. címre navigál, akkor ott már mindent meg lehet találni - a nagy kastélyt, a királyi lovardát és a egy kicsivel odébb a kiskastélyt is.
Gondoltam jó kis kör lesz.... amíg meg nem láttam azt a hatalmas nagy sátrat, amit a kastély elé állítottak fel.
No meg még a lovarda elé is! 
Hát ennyit a szép látványból... a jó képekből... az épületek megtekintéséből... no meg az élményről.... Valami helyi kis közösségi fesztivál-féleség elvitte a híres épületek felfedezésének varázsát.
Próbáltuk menteni a menthetőt. A kastély mögötti udvarra be tudunk sétálni. De hát messze nem az a látvány fogatott minket, mint amit vártunk volna.
Eléggé elhanyagolt és kihalt állapot uralkodott.
És a kastély épületének állapota se volt valami rózsás.
Pedig elég nagy kastélynak számíthatna. Sajnálatos, hogy ezt kellett látnunk, és főleg így, hogy a község szívében van.
Múltját tekintve talán a leghitelesebb információk a következő honlapon találhatóak - KLIKK IDE és megnézheted. S nemcsak a kastélyról, hanem a ménesekről is lehet olvasni.
A kastélyhoz tartozó kert nem volt nagynak mondható... és nagyon ápoltnak sem. Szegény kastély és környezete elég mostoha sorsot él. Főként látva a vele szemben álló megújult fényében pompázó lovardát.
S ahogy elsétáltunk a kastély hátsó része mellett fény derült arra, hogy milyen 'ünnep' is van. Afféle családi napokhoz hasonló helyi összejövetel, ahol nagyobb csapatok főztek és jól érezték magukat.
Kicsit furcsán is éreztük magunkat, hogy mi meg ott sétálgattunk.
Kicsit távolabb a kertben lehetett találni egy-két úri, rég-múlt emlékét őrző kerti díszt. 

De valahogy nem volt az az igazi szép kert, és az egésznek a hangulata hiányzott.


Ez van... pont rosszkor jártunk pont és rosszkor akarunk nézelődni. De hát ki tudta ezt előre.
Tán egy napon ez a kastély is lát majd szebb napokat. Mintha utólag láttam volna egy cikket, amiben említik, hogy hosszú évek múlva talán ennek a kastélynak a felújítására is jut majd keret. Így legyen... még ha nem is 100%-os felújítás... de egy kis állagjavítás és megóvás jót tenne neki.

A kastély és a lovarda között a szép nagy tér a lovas szoborral.
És a királyi lovarda. Aminek a legszebb részét sikerült eltakarniuk a színpaddal. Kár....
Jobb híján tettünk egy kört az épületek között.
Érdekes volt látni, hogy a lovardákat milyen szépen felújították.... míg szegény kastély...


Bár biztos ez volt az egyszerűbb és a hasznosabb.
S egyszer csak megláttuk, hogy lovakat sétáltatnak errefelé. Nem is siettünk sehova... megnéztük, hogy hova vezetik őket.
S hova máshova... a lovardába mentek. Ezek szerint tényleg a mai napig működő, hasznos épület.
A színpad mellett a bejáraton mentek be. Csak gyorsan... a kíváncsiság minket is bevonzott. Ilyet úgyse láttam még élőben.
Hát ilyen ez a lovarda....
Kár, hogy ezt az épületet...
... se a másikat nem láttuk a legszebb oldalukról.
Ez van.. mit lehet tenni... rosszkor voltunk ott. Reménykedtem, hogy talán a kisebb kastélyt jobb és megtekinthetőbb állapotban találjuk. De eme látvány után már nem nagyon hittem benne.  Ettől függetlenül megkerestük, és nézd csak meg, hogy mit találtunk - KLIKK IDE.
Talán majd egyszer... ha újra átutazóban leszünk. Meglehet, hogy addigra már a kastély felújítását is elkezdik...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése