Élménytérképem !!!

2012. július 21., szombat

Kisújbánya - Templom


Kisújbánya - Szent Márton templom
Kisújbányán található a Szent Márton templom, amit a 2012-es Óbányai kirándulásunkkor ( ha még nem olsatad volna, akkor KLIKK IDE) meg is néztünk. A túra során Óbányáról indultunk és egészen Kisújbányáig jöttünk. És ha a templom pont a pihenésre szánt padok közelében van, akkor miért ne néztük volna meg azt is két pihenés közt.



Kisújbánya a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet közepén, a festői szépségű Kisújbányai-medencében található. A falun egy patak folyik keresztül, és több forrás is található. A patak kivételes természeti szépségű völgye a „magyar Svájcként” is emlegetett Óbányával köti össze a falut. A falukép a klasszikus sváb parasztfalut jeleníti meg. Ezért itt nemcsak a szép táj gyönyörködtet, hanem a hagyományos sváb faluba tett időutazás is.

Kisújbányát a 18. század közepén alapították német üvegfúvók Neue Glashütte néven. A falut eredetileg Vitriaria Nova, Neue Glashütte (Új üveghuta) néven említették. A lakók 1794-ben templomot építettek, melyet Szent Márton püspök tiszteletére szenteltek fel. Az üveghuta 1809-lg működött.
Miközben megpihentünk a padoknál észrevettük, hogy a lépcső tetején, a domboldalon egy templomocska áll,vagyis kápolna?. Amint végeztünk uzsonnákkal és a pihenőkkel, fel is mentünk megnézni.

Kápolnája Szent Márton tiszteletére épült 1794-ben. Kisújbánya lakói erdőirtás útján folytatták az üvegkészítést, akárcsak a szomszédos Óbánya és Pusztabánya üvegfúvói. (A Pusztabánya-dűlőben, a Hosszúheténybe vezető erdei út mentén több 18. századi üveghuta maradványa található.) A kisújbányai üveghuta 1762-1784 között működött. Sváb lakói ezután elsősorban a hegyi jellegű tehéntartásból éltek, a szomszédos települések piacaira hordták a tejtermékeiket. A falu templomát 1794-ben építették. A falu a Kisújbánya nevet a kiegyezés után kapta a Neuglashütte fordításaként és a Felvidéken található Újbányától való megkülönböztetésül.
Láthatóan felújításra került a templom, és egész jól nézett ki. Egyszerű, de nagyszerű a szín és a burkolat választása, és így nagyon illik az azt körülvevő környezetbe. Bemenni sajnos nem lehetett, de szinte érthető is a környezetet és a templomocska méretét eltekintve. Így hát, mint a legtöbb templom esetében, most is csak kívülről néztük meg.
Mellette egy Szűz-Mária szobor.
És ennyiben kis is merült a Kisújbányai templom megtekintése.
Egy sokkal szebb kép a netről, ami kölcsönvettem, hogy a legszebb pompájában lehessen látni.
Az elmaradhatatlan Jézus-kereszt...

Sajnos belülről nem lehetett megnézni, úgyhogy mentünk is tovább, azaz vissza Óbányára.
Ha egyszer erre kirándulnál, akkor a templomot is nézd majd meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése