Élménytérképem !!!

2015. május 31., vasárnap

Deszk - Gerliczy kastély


 Deszk - Gerliczy kastély
Szegedhez elég közel található Deszk községe, ahol egy kastély is áll. Miután Csongrád megyéhez már elkészült a lista tudtam, hogy itt bizony egy kastély is található. És még azt is tudtam Google-nek hála, hogy jelenleg afféle tüdőszanatóriumként működik. Reménykedtem, hogy ennek ellenére vethetünk rá egy szempillantást.

És vethettünk is... kívülről... a járdáról... :( Mert hogy a létesítmény engedély nélkül nem látogatható. Reményeim szerte is foszlottak, hogy majd jobban szemügyre vehetem, de hát se engedély, se semmi... ez van.... Még jó hogy a járdáról a sorompó ellenére egész jól lehet látni a kastélyt. 
Bizony... csak innen. Úgyhogy netalántán nagy kastély-mániás lennél, akkor előbb gondoskodni kell hasonló esetekben az engedély beszerzéséről. Addig pedig... maradnak a netes képek....
Gerliczy egyik legősibb birtokos család. A deszki területen 1804-ben vásárolták meg a klárafalvi és deszki határt a kincstártól. A kórház egy részének otthont adó kastélyt (főépület) Gerliczy Ferenc 1884-ben építette eklektikus stílusban, a nőül vett báró Fejérváry Gizella hozományából, Arleth Ferenc tervei alapján. Gerliczy 1911-től országgyűlési képviselő volt. A kastély belső falait magyar festők művei díszítették. 

1928-ben a Gerliczy uradalmat eladták és felparcellázták. 1929-ben a kastély épületében a Népjóléti Minisztérium gyermekszanatóriumot alakított ki tuberkulózisban szenvedő gyermekek számára. Az új funkcióhoz emelet ráépítéssel bővítették a kastélyt 1942-ben. A II. világháború során az intézet jelentősen megrongálódott. Az épület épségben maradt részét gyermekotthonnak rendezték be, ahol zsidó gyermekeknek biztosítottak menedéket.
Mára már a sokszoros átépítésnek köszönhetően átformálódott az épület, ez legjobban az épület belsőben tapasztalható, amely már korház jellegűvé változott.
Az államosítás után, 1948-ban a szanatóriumot az Egészségügyi Minisztérium Csonttbc Gyógyintézetté szervezte át. 1969-ben a Csongrád Megyei Tanács a csonttbc-s gyógyintézetet tüdőgyógyintézetté nyilvánította. 1972-től csongrád megye kiemelt tüdőgondozó szanatóriuma működött az épületben.
A kórház területét hét hektáros gyönyörű park övezi, amelynek alapjai még a Gerliczy család idején lettek letéve. A parkban egyedi és védett kocsányos tölgyek, díszítőszobrok (Varga Imre, Vass Károly és Kovács Ferenc alkotásai), valamint szépen kialakított tó nyújt pazar látványt a sétáló látogatónak, és nyújt pihenési lehetőséget a betegeknek.
Az épület állaga, köszönhetően a tulajdonosnak és a használónak, jó állapotban van, kívül-belül a rend és a tisztaság jellemző. A park rendezett, a tél ellenére a park útjai járhatók.
A parkban egységes képet mutató lámpatestek és padok kerültek elhelyezésre. Az épület szomszédságában álló templomhoz közvetlen átjárót biztosítottak. Ezt viszont meg tudtuk nézni kívülről is és belülről is... Ha kíváncsi vagy, akkor KLIKK IDE, és megtekintheted, hogy milyen is az a templom.
A kastély épülete valóban nem nagy, de a képek szerint a park annál gyönyörűbb. Így már elhihető, hogy egykoron fényesebb életet élt meg. Kár, hogy az érdeklődök számára nem szabadon látogatható.. legalább egy ártalmatlan séta erejéig.
És mennyit számít egy kis optikai csalás... mintha nem is lett volna sorompó :)
A látogatás feltételei és a nem túl sok látnivaló miatt csak azoknak ajánlom, akik amúgy is pont arra járnának.

1 megjegyzés:

  1. Angyalom!
    Simán be lehet menni. Köszönsz a portásnak a kutya nem fogja tőled megkérdezni, hogy mit is akarsz. Bemész sétálsz egyet, körbejárod belül is és kész. :)
    Számtalanszor kimentem már senki nem kérdezett tőlem semmit. Bátornak kell lenni, nem kell engedély csak egy kis női fifika :D

    VálaszTörlés