Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2017. május 1., hétfő

Visegrád - Zsitvay-kilátó

Visegrád - Zsitvay-kilátó
Visegrádi kirándulásunk során a Visegrádi Fellegvárat is szerettük volna megnézni. Az egyik legjobb programnak írgérkezett, egészen addig, amíg meg nem láttuk a kilométeres sort a várnál. Még parkolni sem tudtunk ott, úgyhogy feljebb kellett mennünk. S ha már ott voltunk abban nem túl olcsó parkolóban, akkor megnéztük a kilátót is.
A parkoló mellett van a Bob-pálya, kalandpark és számos egyéb szórakoztatást nyújtó létesítmény. S nem messze onnan -  tábla és nyilak hada mutatja -  a Zsitvay-kilátó. Ha már odáig elgurultunk, akkor felsétáltunk a kilátóhoz. 

A Zsitvay-kilátó Visegrád vagy a 11. számú országút felől a Panoráma úton közelíthető meg gépjárművel, egészen a kilátó alatt lévő parkolóig. Onnan egy tíz perces séta vezet föl a kilátóhoz. Visegrádról az országos kék és kék kereszt jelzésen egyórás sétával érhető el. Visegrádra az Árpád-hídtól induló távolsági busszal lehet eljutni, illetve Nagymaros felől révvel lehet átkelni a Dunán.


Már távolról lehetett látni, ahogy a fák közt megbújik. Láttam a neten korábban, hogy nem olyan nagy és magas, viszont annál szebb épület.
De amikor odaértünk... hááát... ennél azért magasabb is lehetett volna, ha már kilátó. És mi az a belépődíj? Egy kicsit felbosszantott, hogy azért, hogy alig két emeletről feljebb kis lehessen nézni fizetni is kell.
A Zsitvay-kilátót 1933-ban építették a 378 méter magas Nagyvillám tetejére. 2005-ben műemlékké nyilvánították. Nevét Zsitvay Tiborról kapta, aki a múlt század egyik kiemelkedő személyisége (Igazságügyi Miniszter, Magyar Turista Szövetség Elnöke, stb.).
A kilátó és a Nagyvillám térsége a kiránduló és turista élet egyik fontos központja. Tiszta időben a fővárost és 100 kilométeres környezetét belátni, a Mátrától a Pilisig és Zsámbéki-medencéig. A Dunakanyar akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik.
Az épület valóban szép és mutatós. Egy kicsit Angliára emlékeztet.
De a belépődíj nem csábított a belső rész és a kilátás megtekintéssére. Inkább elsétáltunk a domboldal széléig, és ott merengtünk a tájban, no meg a bobozókban.
Szép kilátó. De a túlzsúfolt turistaközeg és a belépődíj eléggé megfosztotta a kilátók varázsától. De legalább már ezt is láttuk és tudjuk. Ha arra járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése