Élménytérképem !!!

2017. május 1., hétfő

Visegrád - Zsitvay-kilátó

Visegrád - Zsitvay-kilátó
Visegrádi kirándulásunk során a Visegrádi Fellegvárat is szerettük volna megnézni. Az egyik legjobb programnak írgérkezett, egészen addig, amíg meg nem láttuk a kilométeres sort a várnál. Még parkolni sem tudtunk ott, úgyhogy feljebb kellett mennünk. S ha már ott voltunk abban nem túl olcsó parkolóban, akkor megnéztük a kilátót is.
A parkoló mellett van a Bob-pálya, kalandpark és számos egyéb szórakoztatást nyújtó létesítmény. S nem messze onnan -  tábla és nyilak hada mutatja -  a Zsitvay-kilátó. Ha már odáig elgurultunk, akkor felsétáltunk a kilátóhoz. 

A Zsitvay-kilátó Visegrád vagy a 11. számú országút felől a Panoráma úton közelíthető meg gépjárművel, egészen a kilátó alatt lévő parkolóig. Onnan egy tíz perces séta vezet föl a kilátóhoz. Visegrádról az országos kék és kék kereszt jelzésen egyórás sétával érhető el. Visegrádra az Árpád-hídtól induló távolsági busszal lehet eljutni, illetve Nagymaros felől révvel lehet átkelni a Dunán.


Már távolról lehetett látni, ahogy a fák közt megbújik. Láttam a neten korábban, hogy nem olyan nagy és magas, viszont annál szebb épület.
De amikor odaértünk... hááát... ennél azért magasabb is lehetett volna, ha már kilátó. És mi az a belépődíj? Egy kicsit felbosszantott, hogy azért, hogy alig két emeletről feljebb kis lehessen nézni fizetni is kell.
A Zsitvay-kilátót 1933-ban építették a 378 méter magas Nagyvillám tetejére. 2005-ben műemlékké nyilvánították. Nevét Zsitvay Tiborról kapta, aki a múlt század egyik kiemelkedő személyisége (Igazságügyi Miniszter, Magyar Turista Szövetség Elnöke, stb.).
A kilátó és a Nagyvillám térsége a kiránduló és turista élet egyik fontos központja. Tiszta időben a fővárost és 100 kilométeres környezetét belátni, a Mátrától a Pilisig és Zsámbéki-medencéig. A Dunakanyar akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik.
Az épület valóban szép és mutatós. Egy kicsit Angliára emlékeztet.
De a belépődíj nem csábított a belső rész és a kilátás megtekintéssére. Inkább elsétáltunk a domboldal széléig, és ott merengtünk a tájban, no meg a bobozókban.
Szép kilátó. De a túlzsúfolt turistaközeg és a belépődíj eléggé megfosztotta a kilátók varázsától. De legalább már ezt is láttuk és tudjuk. Ha arra járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése