Élménytérképem !!!

2015. április 7., kedd

Csákvár - Esterházy-kastély


Csákvár - Esterházy kastély
Három napos oroszlányi kirándulásunk első napján utunk felettébb szándékosan Csákváron vezetett keresztül, mert ott szerettem volna megnézni a kastélyt. A csodálatos kastélygyűjteményem szerkesztésekor (Tudod... Magyarország kastélyai.... és hozzá a térkép is!) kiderült, hogy Csákváron egy elég nagy, igazi kastély formával és megjelenéssel rendelkező kastély van.


Ezt szerettem volna megnéz. Szó mi szó nem volt sok időm előtte utánanézni, informálódni, úgyhogy élből elfogadtam a Google kínálta információkat, és annak fényében készültem a kastélyt megnézni. Ama információk szerint nemcsak hogy látogatható, de még belépős is, vagyis igazi kastély-kastély. HÁÁÁT! Nem tudom, hogy én mit néztem a neten, és hogy a Google milyen találatot mutatott, de hogy ez a kastély nemhogy nem belépős, és nincsenek kiállítások, de még nem is látogatható! Mert hogy ebben a kastélyban már egy jó ideje egy tüdőszanatórium működik!!!
(No ezért ellenőrizd mindig a netes információkat, és ennyire higgyél a leírásoknak, továbbá.... hát ezért kell elmenni mindig mindent személyesen megnézni és felfedezni, hogy magad győződhess meg arról, hogy mi is a valóság. Én ezen vagyok, úgyhogy most megmutatom Neked is, hogy a Csákvári kastélyból mi is látható az érdeklődő számára.)
Érkeztünkkor még nagyon örültem... ilyen szép látvány láttán.... Gondoltam milyen jó kis kastélynéző utunk lesz. De nem sokáig örültem, mert hamar kiderült, hogy odabent semmi se vár, csak a betegek. Még a kastélykapun kívül található portás elmondta, hogy bizony ez van, de magát a kastélyt kívülről és a parkot megnézhetjük, körbe sétálhatjuk. Szerencsére, hogy legalább ennyit lehet, és nem vész kárba se időnk, se a látnivalónk. Végül is.. kívülről se semmi megtekinteni egy ekkora kastélyt.
A csákvári Esterházy-kastély Fellner Jakab tervei szerint épült. Esterházy János kezdte építtetni 1760 és 1765 között. Először az udvarház készült el, a kastély építését 1778-ban kezdték el a fertődi kastély mintájára, eredetileg barokk-rokokó stílusban. Később Göttz Anton tervei szerint átalakították. Az 1810 és 1814 közötti földrengések miatt az épület felújításra szorult, és az átépítés után klasszicista stílusú lett, csak hátsó udvari homlokzata maradt eredeti formájában. A felújítási munkálatokat Charles Moreau tervei szerint végezték. 

A körülbelül 365 helyiséges kastélyban volt könyvtár, képtár, színházterem, kápolna vadászterem. A jelenlegi konyha és ebédlő eredetileg lovarda és istálló volt. A kastély előtt két vörös márvány díszkút látható, amiket egy-egy bronz álarc díszít.


A díszudvart két szárny szegélyezi észak és dél felöl, szemben a kastély egyemeletes tömbje. A főbejárat előtt dór oszlopos kocsifelhajtós oszlopcsarnok helyezkedik el. A hátsó kerti homlokzat park felöli oldalán 4 db korinthoszi oszlop tartja fogsorpárkányzatú korlátlábak sorából álló mellvédet. Ennek közepén található a két griffmadár által tartott Esterházy pajzscímer. A mai konyha és ebédlő, régen istálló és lovarda volt.
Az épület 1954 óta TBC-kórház, majd a Fejér Megyei Szent György Kórház Csákvári Intézeteként működik. 
Azért kíváncsi lennék, hogy a betegek vajon tudják-e, hogy milyen szép kastélyban gyógyulnak és lábadoznak. 
Szép nagy kastély az egyszer biztos. Elsőnek megnéztük a belső udvart...
... ezt az érdekes szobrot, vagy szökőkutat?!
Persze azért a bejárathoz is közel mentünk. Azért csak meg kellett néznünk azokat az oszlopokat.
No meg a címkereket és kiírásokat.
Pontosabban ezt:
És így már olyan közel voltunk a bejárathoz, hogy a kedves dolgozók szinte beinvitáltak, hogy nézzük meg az előteret is. Itt még kastélyszerű állapotok uralkodnak.
Persze tovább nem mentünk. A betegek feltűnése itt-ott egyértelművé tette, hogy itt már nem kastélyviszonyok várnak. Viszont! Az egyik bácsi nagyon készségesen felajánlotta, hogy ha szeretnénk, akkor megmutatja, hogy hol volt régen az urak fürdője. Végül is... ha nem zavarunk... Anya szó nélkül belement, és már mentünk is valami alagsor felé, ahol a bácsi megmutatta a helyiséget, ahol még láthatóak az eredeti csempék a falon. Érdekes volt. A hely és környezete is, és azt látni, hogy milyen egyszerűen be lehet festeni és vakolni a régmúlt emlékeit.
Sokáig nem időztünk bent, nem illett és amúgy is...csak kívül szabad megnézni, úgyhogy már mentünk is ki az udvarra. Az udvar egyik fele bejárat felől.
S ahogy távolodunk.... még egyszer minden irányból megtekintettük.


Majd elindultunk, hogy körbejárjuk a kastélyt, megkerüljük, és a túloldalon található szép parkot is megnézzük. A főépület mellett is még mindig méretes melléképületeket lehet látni. Akkoriban a lovaknak is jó dolguk volt, vagy csak sokan voltak, mert hogy ez az istálló volt anno.
Bizony... ez is melléképület...
Visszatekintés arra amerről jöttünk...
Hát... kicsinek egyáltalán nem mondható ez a kastély.
És ahogy haladtunk volna a park felé, egy másik kedves aranyos bácsi is megszólított minket. A mértéktelen fényképezésem és szelfizésem elárulta, hogy turisták vagyunk. És mindjárt rá is kérdezett, hogy láttuk-e már a hatalmas pincehálózatot, ami a kastély alatt van?! Hát persze, hogy nem! És hát persze, hogy akkor ő majd megmutatja nekünk, ha szeretnénk látni. És hát miért ne szeretnénk látni, ha már ilyen kedvesen felajánlják.
Gondolná az ember, hogy vajon hol lehet az a nagy pince, hiszen nyomát se látni. Hát itt!
Itt a zöld ajtó mögött rejtőzik az a nagy pince. Bizony... itt vitt le minket a bácsi, hogy megmutassa, hogy már akkoriban is gondoltak a pince kialakítására. Végül is... nem volt akkoriban hűtő! Hol máshol tárolták volna az ételhez szükséges alapanyagokat, no meg a bort. Úgyhogy be is mentünk, hogy személyesen is meggyőződjünk a bácsi állításairól.
A lépcső elég hosszúnak tűnt, és jó mélyre vitt.
Ez aztán a pince! Széles boltív, szobányi belmagasság...
És ez a hossz! Mint egy alagút!
Kicsit odébb még elágazások és egy nagyobb egybefüggő terem is volt. Ez igen! Itt aztán lehetett mindent tárolni... és vajon mekkora mennyiségek lehettek?! hogy ekkora pince kellett.
Állítólag olyan hosszú, hogy a park túlsó oldalán van a vége, és hogy régen onnan még lovaskocsival is be lehetett jönni, és úgy hozták be temérdek mennyiségű élelmiszert, hogy az uraknak legyen mit enni.
Miután kijöttünk a pincéből, a nem várt látnivaló örömével együtt a parknak vettük az irányt. Szép nagy park, sok fával, de elég nagy famentes nyílt terület is van. Hát ha nem épp szanatórium lenne a kastély, akkor számos kellemes rendezvénynek adhatna otthont. 

77 hektáros parkját 1799-ben kezdtek el telepíteni. 
A kastélyhoz tartozó park, klasszicista angolpark. Már 1779-től kezdve tervezték és gondozták. Közel 400 féle fafajtát ültettek, melyekből még ma is láthatók a medditerrán fenyők, a 200 éves platánfa, és a gesztenyefák. A kertben a család a kor akkori ízlésének megfelelő kerti építményeket építtetett, melyeket ma Pietro Rivetti olasz festő képeiből ismerünk. Az építmények anyagához felhasználták a vértesszentkereszti templom romjait. A kórház jelenlegi vezetője Dr.Dékány Erzsébet szívügyének tekinti a kastély és a park helyreállítását. Elkészült már a kertben a Szt.Háromság szobor, a "Napóra", a műbarlang, ami a "Pokol-menyország" elnevezést kapta.
 S ahogy írják, nagyon idős fákat láthatunk.
Valami kút, vagy meglehet, hogy medence féle...?
És a kastély a hátsó oldalról.
És úgy tűnik, hogy nagyon jó állapotban van a kastély. Az épület állagában romlásnak nyomát se látni.. legalább is erről az oldalról (a másik oldalról ez kevésbé mondható el).

A címer, amiről olvastál...
Kár, hogy akkor épp ott állt az az autó és rontja a kastély csodálatos látványát.
Persze minden nézőpont kérdése :) Így már nem is látni az autót, és a kastély még szebb oldalát mutatja.
Tettünk egy sétát a parkban, hogy megnézzük az említett látnivalókat. A Szentháromság szobor...

Már innen is látható a pár méterrel odébb található műbarlang.

Elnevezése is mutatja, hogy ezt bizony mesterségesen alkották. Afféle játszótér fílingje van. Alul barlang, lépcsőn két irányból is a tetejére lehet menni, és kisebb nagyobb bújócskázásra alkalmas lyukak, fülkék találhatók a kőfalon körbe.  
Nagyon érdekes... elfogadnék egy ilyet a hátsó kertbe én is.
Az egyik lépcső bentről vezet fölfelé, a másik kívülről.
Mindkettő ide vezetett fel. Egy kis terasz, ahonnan lehet nézelődni... mást nem nagyon.
Az egyéb járatok... lyukak...

És hát én... a tetejéről :). Látod? Ennyire nagy ez az építmény.
Pár méterrel odább pedig a napórára is rátaláltunk, ami egy átlagos szobornak álcázza magát. Messziről nem is gondoltuk, hogy ez a napóra is egyben.
De alaposan kielemeztem... bár mintha egyik sem működött volna... Ez a baj a napórákkal... nincs napfény és már nem is jók :)


A kastély a park távolabbi pontjáról. Innen érezhető is, hogy milyen szép nagy ez a park.

Ugye milyen jól néz ki?! Csak ne lenne szanatórium...
És ugye hogy szobornak álcázza magát a napóra. Kettő az egyben! Szemnek tetszetős szobor is, és egyben napóra is.
Visszafelé ugyanarra mentünk. A barlang mellett még egyszer elmentünk.
A kastélyt ezen az oldalán kerültük meg.

Az egyik oldalszárny...
És még itt is van egy oszlopos bejárat.
A kastély ezen szárnya előtt is van egy kicsi-pici minipark sövénykerítéssel.
Ebből a parkocskából nézve a kastélyt...
És már meg is érkeztünk vissza az elejéhez, ahonnan indultunk.
Hát ennyi volt a csákvári Esterházy kastély megtekintése. A körülmények ennyit engedtek. Ha Téged is érdekel és egyszer erre jársz, no meg szerencséd is lesz segítő dolgozók terén, akkor az általunk látottak zömét talán Te is megtekintheted. De ha nem vágysz kalandos élményekre, meglepetésekre, csak örülsz hogy látod, hogy ilyen is van kishazánkban, akkor remélem, hogy ez a kis kastélylátogatás Neked is tetszett.

Ez már a kastély területén kívül található.Az a szép nagy fehér obeliszk vonzza az idelátogatók tekintetét. Úgyhogy meg kellett nézzük, hogy miért is áll ott, ahol áll, és mit is hirdet fehér nagyságával.
Ez egy emlékmű, egy háborús emlékmű. Egy egész kertecskét hoztak létre.
A kertecskében itt-ott további kőtömbök.
Végül is... ezt is megnéztük, ha már itt volt a parkoló részhez közel.

De a kastély volt a lényeg! Ne feledd! Ha tetszett és Te is felfedeznéd (még ha csak félig is), akkor...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése