Élménytérképem !!!

2016. április 16., szombat

Gyula - Almásy-kastély

Almásy-kastély
A Gyulai Pálinka fesztiválon a  kastélyt is megnéztük. A fesztivál szinte ott volt a kastéllyal szemben, úgyhogy nem lehetett nem észre venni, hogy a kastély felújítása befejeződött és újra látogatható. Hát persze hogy meg is néztük, főleg hogy tavaly nem sikerül.
A kastély a gyulai várral szemben található, pontosan a Várfürdő mellett. Úgyhogy aki Gyulára megy, akarva akaratlanul is látni fogja, hogy az út mellett a parkon túl ott áll a szépen felújított Almásy-kastély.
A kastély előtti park mindenki számára szabadon látogatható. És csak ez az egy van. Bármily meglepő is... a kastély épülete mögött nincs park... illetve van, csak az a fürdő területéhez tartozik (bizony csodálkoztunk is a fürdőben, hogy a kastély másik oldalát látjuk mindenféle elkerítés nélkül. De ez itt elől nagyon szép... szinte rosszul érzi magát az ember, ha rá mer lépni a fűre, olyannyira gondozott.
A kastélyt kívülről bármikor meg lehet nézni és csodálni.
Mennyivel jobb, hogy nincs kiközösítve a kastély és területe, hanem a városi élethez tartozik.  

A kastély kávézóját pedig belépőjegy nélkül is bárki igénybe veheti... Az élmény biztos nagyon jó...akárcsak régen az urak.... (Mi sajna már a sokadik kávénkon túl lemaradtunk az élményről, hogy a kastély teraszán kávézgassunk.)
Nagyon szép lett a kastély a felújítások után.  

Belépés ott annál a nagy boltíves kapunál lehetséges.

Bizony arra... aki szeretné belülről is megnézni. 

A recepció.... meglepően modern volt. És nem csak az enteriőr... hanem a rendszer is. Vonalkódos csippanós beléptetőrendszer volt!  Csak épp a mi jegyeink nem voltak hajlandóak működni. Volt egy kis gond a várban vásárolt jegyekkel.... Bizony... a várban!... mert hogy a kastély és a vár kombóban nyomják! Ez azt jelenti, hogy mindkettő megtekintése esetén, sőőőt... még több múzeum és kiállítás megtekintése esetén kedvezményes jegy vásárolható, és a vonalkódos rendszernek köszönhetőn minden külön helyen tudják érvényesíteni.Belépőjegyek és nyitvatartás.. no meg egy kis történelem tekintetében a gyulai múzeumok weboldalát lehet felkeresni KLIKK IDE. Fantasztikus.... csak működjön. Persze nem volt túl sok gondunk vele... egy kapun kellett beengedjenek... a végén meg ki.
A másikat meg megoldottuk. Először a toronyba mentünk fel. És sajna ott találkoztunk először azzal, hogy nem működik a jegyünk. Vissza már nem mentünk.. végül is  fizettünk... úgyhogy kúsztunk-másztunk :) 
A toronyból a kilátás.... 
A másik irányba pedig a fürdőbe lehetett belátni. 
 Mivel nem voltunk túl magasan.. meg az a sok fa... úgyhogy nagyon mást nem is lehetett látni. 
Gyors toronylátogatásunk után mentünk a kastély kiállításait megnézni. A recepción észlelt meglepően modern megjelenés a kiállítási helyiségekben is folytatódott. El se akartam hinni, hogy nem a megszokott régi bútorokat felsorakoztató szobákon kellett végig menni, hanem minden helyiségben egy-egy modern felfogású és modern kialakítású interaktív, vagy ahogy a kastély honlapja is fogalmaz multimédiás, eszköz mutatja az érdekességeket. Érintőképernyős felületek... kijelzők...  már az elején.
Na jó volt egy szobácska, ami a már megszokott kastély-hangulatot idézte. 
Majdnem... mert hogy itt is olyan elemeket helyeztek el, hogy majd leesett az állunk. Egy dobozban berendeztek egy szobácskát... akárcsak egy babaház szobája... És szinte el se hiszed.... tiszta modern és nem is gondolnánk... de egy hologram vetítés igazi mozgó! emberi alakot varázsolt oda. Vagyis egy babaszobában azt néztük, hogy igazi emberek színészi játéka hogyan mutatja be a szolgáló életet miniatűrben.
Kiállítási tárgyak modern üvegkalitkában... úgy hogy minden tudnivaló az üvegen volt olvasható formában.
Még egy babaszoba... bár itt a hologramot nem láttuk. 
Egy kis berendezés.. a régi megszokott módon. 
Majd újra modern enteriőr... minden amit látni lehetett, azt üvegkalitkába zárták, és így mutatták be a látogatóknak. Volt hogy kihúzható fiókokban, persze üveglap alatt. 

Így talán egy kicsit kevésnek tűnt a kiállított látnivaló.... 


.... de gondoskodtak róla, hogy a látogató ne unatkozzon. Azon túl hogy romokat is hagytak.. Egy forgó kijelzőn keresztül lehetett megnézni, hogy pl. ez az anno volt konyha helyiség az idők során hogyan változott. De nem ám csak egy képet mutatott a kijelző.... hanem forgott is, ahogy a kijelzőt forgattuk. Ez aztán a szuper high-tech megoldás. Egyik oldalon a több-százéves múlta visszatekintő régiség, a másik oldalon a legmodernebb digitális eszköz, ami megmutatja, hogyan nézhetett ki ez a hely régen. 
És egy másik teremben meg ez.... Nem ám makett.. vagy csak videó... Sokkal látványosabb módon mutatták be, hogy hogyan változott a kastély épülete az évtizedek során. Megnyomtad a gombot... és csak azok az elemek világítottak. 
És ha az előbbinél a hologram dolog nem állt volna össze... Ezt nézd.... A ház, és látod ott azt a világító izét az ablakban?
Az ablak....
És ami az ablakon túl a babaszobában van... Félelmetes!  És nem csak egy kép.. hanem mozogtak! Akárcsak egy filmben. Bár a szemfülesek.. akárcsak én... láthatták, hogy mintha egy áttetsző lap lenne ott, amire vetítik... de akkor is... Félelmetesen jó az ötlet! Ilyet még nem láttunk sehol se itt Mo.-on! 
Egy terem, ami egy előadóterem hangulatát idézte. 
Egy kis hadászat... ahol minden volt... hatalmas nagy kijelző, nyomkodható gombok és hanghatások.... 
... a régi eszközök modern megjelentetésben... 
..festmények, ruhák, továbbá...
.... áttetsző üvegen feltüntetett leírások. Elsőre üresnek, furcsának, talán egy kicsit idegennek is tűnt a berendezés... de bőven sok információt hordozott minden amit láttunk.
Egyéb termekben is érdekes látnivalók... 
Szinte már már oda nem illően modern volt egy-egy helyiség berendezése. 
És az információkat, látnivalókat is néha már túl modern, vagy hihetetlenül modern formában tálalták. Bizony.. az üvegen egy afféle beépített kijelző volt. 
Nagyon interaktív! Parfümöket lehetett szagolni! 
 Ruhákat lehetett próbálni... 
...nekem-való nem volt :( 
 Furcsamód a termek zöme sötét és természetes fény mentes volt...  A kijelzők fénye dominált.


 Ezt csak érdekességként... elképesztő, ha ez valóban így volt...
 Ahogy mondtam... voltak furcsa kiállítási darabok.
 De azért a jó öreg megszokott is előkerült.
Kicsit tuningolva, mert hogy egy egy kijelző állt az elkerített rész előtt, ami a leírásokat mutatta, hogy mi micsoda.

És ez a terem! ez a kiállítási rész ... ez nagyon jól visszaadja kastély berendezésének világát, érzését, célját! Egyik oldalon a régi érték modern környezetben de régi arculatában 'tálalva', míg a másik oldalon a 21. század eszközei igyekeznek felkelteni a látogató érdeklődését érintőképernyős multimédiás eszközökkel ugyanabban  témában! Ez nagyon tetszett... zseniális!

Mindezek ellenére egy kicsit szokatlan és furcsa volt az egész. Talán túl nagyot ugrottak előre a régi megszokott kastély-élményvilágához képest. Itt is... a kijelzőn tetszés szerint, nyomkodással lehetett nézni a képeket, amit a nagy kijelző is mutatott. Amúgy nem hiszem, hogy én lennék maradi... imádom a technikát és a modern eszközöket... csak így.. ezt a két világot vegyítve... meg kell még szokni.
Az időszakos kiállítást is megnéztük. Várak, kastélyok, rezidenciák – Főúri rezidenciák a 13. századtól a 20. századig
 Itt is a modern élményvilág köszönt vissza... óriás makettok kíséretében!

 Csak pár várnak csinálták meg a tök jó makettot és a hozzá tartozó leírást. No meg a kastélyét.
Remélem, hogy egyszer Mo. összes várához elkészítik ezeket, és egy hatalmas kiállítás keretén belül meg lehet majd csodálni őket.
 Visszafelé a kis üveges kiugró mellett mentünk el... tán ez volt egykor a bejárat... vagy a télikert.
S gyorsan ki is értünk a kastélyból. Talán nem hagytunk ki egy termet sem, és minden érdekeset, furcsát, régit és újat láttunk.
Ez volt az Almásy-kastély és kiállításai. Nem is tudom.. egyszerre volt furcsa, idegen és mégis tök jó! Ilyet ezelőtt még nem láttam... nagyon új, nagyon modern, és nagyon más, mint a már megszokott kastélyok!
Ezt mindenkinek magának kellene látnia, hogy el tudja dönteni, hogy tetszik-e. Egy biztos... a kastély épülete nagyon szép lett. És örömmel tölt el, hogy a felújítás után sem zárták el a kisemberek elől, hanem egy teljesen új megvilágításban még több élményt szeretnének adni.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a leírás.Kedvet kaptunk útra kerekedni,és megnézni!Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! Már csak azért is merem ajánlani, mert a megszokott kastély-múzeumokhoz képest egy meglepően más formában és hangulatban prezentálják a látni s tudnivalókat. Már önmagában az is élmény volt számomra. Remélem, hogy Önöknek is az lesz!

      Törlés