Élménytérképem !!!

2014. augusztus 9., szombat

Somogyvár - Széchenyi-kastély


Somogyvár - Széchenyi-kastély

Ahol megtalálhatod: Cím: Somogyvár, Kaposvári utca 20.
A kastély és a park az iskola igazgatójának engedélyével látogatható.

Úgy tűnik, hogy nagyon nagy szerencsénk volt, hogy amikor megláttam a hazafelé vezető utunkon a táblát, akkor egy nagy lendülettel kanyarodtunk is be a nyitott kapun.


Mert ezek szerint az sincs mindig nyitva. Egyáltalán nem volt tervezett, hogy mi ide megyünk (bár az előzetes információ-gyűjtésben benne volt, ezért is tudtam, hogy mit kell lelki szemeimmel keresni), de meglehet hogy így volt a legjobb, hogy ezt is láttam...már amennyire lehetett látni. És miért is mondom ezt?...?

A Széchenyi-kastélyban ma speciális általános iskolát és nevelőotthont találunk. Az iskola 1946 óta működik. A kastélyban látogatókat is fogadnak. Nyaranta [a kollégiumi részben] vendégeket is fogadnak.

Mert hogy ez a kastély, nem az a fajta kastély, ami tényleg kastélyként működne és meg lehetne látogatni. Ez a kastély egy iskola volt. Úgyhogy tényleg nagy szerencsénk volt, hogy be tudtunk menni. Gyanús is volt, hogy mit keresnek ott az emberek....De ők voltak jó helyen, afféle szakkör foglalkozás lehetett, mi meg a pofátlan turisták, akik csak úgy begurultak és fényképezkednek.

Amikor begurultunk, akkor a kastély nem túl meggyőző homlokzata fogadott.
Majd ahogy vitt az út, úgy kerültünk a másik oldalára, ahonnan már tényleg lehetett látni a kastély valódi nagyságát és méreteit. És persze a szörnyű állapotát is. A magyar-féle tanulás még a kastélyoknak sem tesz jót.

A kincstári birtokokat az 1700-as években vette meg a Széchenyi család, majd a Somogyváron álló régi kastélyt grófSzéchenyi Dénes 1870-ben alakította át eklektikus stílusban.

A kastély oldalszárnya
Széchenyi Dénes fia Széchenyi Imre saját költségén kiásatta a kupavárhegyi templom és kolostor maradványait, ahonnan sok értékes dombormű és feliratos kő került elő. Ezek egy részét beépíttette a kastély falába. A kastélynak hétezer kötetes könyvtára, és nagy értékű családi levéltára volt, értékes bútorokkal berendezve. A kastély lépcsőházának művészi faburkolatának román stílusú motívumát egy juhászlegény faragta, akit a gróf taníttatott ki erre a mesterségre. A kastély 1946 óta általános iskola és sérült gyermekek nevelőotthona. Parkja védett terület, hatalmas fenyőfái árnyékában van a Széchenyi család mauzóleuma.

Somogyváron a Széchenyiek a múlt század elején építettek gyönyörű kastélyt, melyet 1870-ben gróf Széchenyi Dénes megnagyobbíttatott. A kastélyban hétezer kötetes könyvtár, nagybecsű családi krónika, értékes festmények, levéltár, régi bútorok voltak. A mai látogatónak somogyvári sétája során érdemes bekopogtatnia a Széchenyi-kastély ódon ajtaján, s a gyönyörű előcsarnokban megnézni az apátság rekonstruált makettjét. Ehhez egy kis szerencse is kell, ugyanis az apátság kicsinyített mása időnként más múzeumokban vendégeskedik. Az út olyankor sem hiábavaló, hiszen a lépcsőház művészi faburkolatának látványa, a lépcsőt szegélyező faragott díszek, a román stílusú motívumok ámulatba ejtőek. Készítőjük egy juhászlegény volt, akit a gróf taníttatott ki.
Pár gyors klikk és már ott se voltunk. Amúgy se volt időnk végigjárni a parkot,.... hasonlót meg már láttunk idén. S mivel az idő volt az úr, ezért mentünk is. De megérte látni, hogy nemhogy pocsék állapotban van a szegény kastély, de még nem is a turistáknak, hanem a gyerekek van fenntartva.

De lehet hogy a parkot megérte volna megnézni, azok mindig szépek.

A kastélyt botanikai értékekkel bíró 24 hektáros park veszi körül. (Megtalálható itt a mamutfenyő, páfrányfenyő, lucfenyő, erdei és feketefenyő, ezüsthárs, platán, szürke nyár, japánakác, mintegy 200 különleges növény). A Széchenyiek szervező - jó gazdához illő munkáját és a nekik szolgálók értékteremtő képességét dicséri itt minden.
A parkban található a Széchenyi-család klasszicista jellegű sírkápolnája, amely a XIX. sz. második felében épült.

Parkja védett terület. A kastély előtti nagy tisztás alatti völgy és újra emelkedő domboldal különlegesen szép kompozícióként jelenik meg az évszázados fenyők és lombhullatók keretében. A kastélykertek gyakran folytatódnak a környező tájban, erdőben. A somogyvári kastélykertről írja gróf Széchenyi Zsigmond: „A kastélykert menetelesen olvadt át az erdőbe, perifériái elmosódtak, díszfái fokozatosan adták át helyüket a tölgynek, csernek, gyertyánnak, kavicsozott útjai észrevétlenül vadultak erdei ösvénnyé. Az arrafelé bolyongó nemigen tudta, kertben jár-e még, vagy már erdőben".
A park kialakításában tevékeny szerepe volt Kaposvár akkori főkertészének, a cseh Schilham Józsefnek. A növénykülönlegességek közül említést érdemel a mamutfenyő, a páfrányfenyő, a nagyméretű lucfenyő, az erdei- és feketefenyő, a tiszafák, a hamisciprusok. Több mint kétszáz fa- és cserjefaj él itt. Különösen szépek a lombhullató fák közül a Somogyban őshonos ezüst hársak, de van itt sokféle tölgy, csoportokba ültetett hatalmas platánok, szürke nyár, vadgesztenye, csüngő japánakác.

Végül is...kastély az kastély... és mindegyik érdekes és más a maga módján. Ha gondolod te is meggyőződhetsz állapotáról. Hátha csurrant-csöppent uniós támogatásra....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése